Bayramda şunları yapmayın

 

 

1.         Kurban kesemiyorsanız,   kredi çekerek, borç alarak kurban kesmeyin. Aciz görüneceğim diye utanmayın ki, Kurban kesenler ibadetlerini, size hisse vererek yerine getirebilsinler.

fft26_mf1254352.jpg2.         Kurbanlığınızı elinizden kaçırdıysanız, tekme ve sopa ile yunan harbine gidiyormuşçasına hayvana eziyet etmeyin. Vallahi bunun hesabı sizden sorulur maazallah ki, ibadet yapacağım diye bir de cehenneme götürecek amelde bulunmayın.

3.         Eğer büyük baş kurbana ortak oluyorsanız, size yarım kilo az düştü diye, ortaklarınız ile irtibatı kesmeyin.

4.         Kestiğiniz kurbanın 3’te birini dağıtacaksınız ya hani (inşallah), kurbanın güzel yerinden dağıtın. Sadece yağlı ve kemik kısmından göndermeyin. Unutmayın kesilen hayvanin adi KURBAN’DIR. Yani bir şeylerden vazgeçmek manasına geliyor. Daha 3’te birini kurban edemiyorsanız, Allah (c.c.) için kurbanın manasını anlamış olmazsınız. Hz. İbrahim (a.s.) oğlundan vazgeçmişken siz daha 3’te birinden mi vazgeçemeyeceksiniz?

5.         Kurbanı seçerken, “bu kurban baya büyük görünüyor, çok et çıkar” diye ümitlenip, kurbanı kestiğinizde umduğunuz gibi çıkmadıysa, kurban tüccarına kızmak ile bayramı kendinize ve çevrenize zehir etmeyin. Hem satıcı nereden bilsin derinin altındaki eti, hem de nefsiniz için kesmiş olursunuz.

6.         Bayram mayram dinlemem deyip, küs olduğunuz akraba ve tanıdıklar ile bu sefer de küs kalıp inat etmeyin. Bayramda sadece hayvan kesmek değil, bununla beraber inadınızı da kurban edin.

7.         Eş, dost ve akraba ziyaretlerine gittiğinizde, kesmiş olduğunuz kurban hakkında konuşup da hava atmayın, ya da kurbanınızın zayıflığından şikâyet etmeyin. Resulullah efendimiz (s.a.v.)’i hatırlayın, Ashabı Kiram hakkında konuşun, Veliyullahlardan bahsedin ki manevi bir hava oluşsun.

8.         En önemlisi ve dikkat edeceğiniz husus ise Cenabı Allah’ın kurban kesenlere yaptığı ikazını unutmayın: “Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele!“(Hacc suresi; 37)

 

Kazasız – Belasız ve Gafletsiz - Günahsız Bayram geçirmemizi yüce Rabbim nasip eylesin. AMIN!

Arif AĞIRBAŞ

arif.agirbas@hotmail.de

https://twitter.com/Arif_Agirbas

https://www.facebook.com/Arif.Agirbas

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum