Artvin Kafkasör Festivali ve Bir Ayıp…

Artvin Kafkasör Festivali ve Bir Ayıp…

 

Artvin’de 30 yıldır bir festival düzenleniyor.

Festivalin adı “Kafkasör Türizm ve Sanat Festivali”

30. Festival bu yıl 9 Temmuz 2010 tarihinde başladı ve 11 Temmuz’da sona erdi.

Festivali Artvin Belediye Başkanlığı ile Artvin Valiliği birlikte düzenliyor.

Festivalin aşağıda gördüğünüz davetiyesi bu sebeple Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ile Artvin Valisi Mustafa Yemlihaoğlu imzasını taşıyor.

 

kafkasordavetiye2.jpg 

 

Buraya kadar her şey normal. 7 den 77 ye tüm Artvin’lileri yılda bir kez bir araya getirmeyi amaçlayan ve adını “boğa güreşlerinin” yapıldığı “Kafkasör Yaylası”ndan alan bu etkinlik 30 yıldır da sürüp gidiyor. Artvin’den uzak yaşayan Artvin’liler de memleket ziyaretlerini festivale denk getirmeye çalıştıklarından Festival zamanı Artvin’in en kalabalık olduğu zaman anlamına da geliyor.

Kafkasör yaylası yüzlerce çadırın kurulduğu bir “dostluk” ve “şenlik” alanına dönüşüyor.

Festivalin belki neden boğa güreşi geleneği içerdiği de sorulabilir

Boğa güreşlerinin nereden çıktığı sorusuna Artvin’liler şu cevabı veriyorlar:

“Eskiden insanlar tarlalarını koşmak, harmanını dövmek için hayvanların gücünden yararlanırdı. Artvinlilerin ahırlarında en azından 1 çift öküz bulunurdu. Olurda birine bir şey olur veya satılmak durumunda kanılır diye gidenin yerini alacak gençten bir tosun da bulundurulurdu. Bunların başında da her zaman bir çoban olmazdı. Kış boyunca ahırlarda kapalı kalan ve İlkbahar aylarında yaylalarda başıboş kalan bu boğalar tabiatlarında olan bir genle birbirlerine üstünlük kurma içgüdüsüyle kavga edip boğuşurlardı. Arazinin dağlık oluşu hayvanların kavga ederken birbirlerine zarar vermeleriyle sonuçlandığı için insanlarımız düz bir yerde gözetim eşliğinde bu işi halletmek istemişler. Seyretmek de ilginç olmuş ve bu gelenek günümüzde böyle festivallere dönüşmüş.”

Hayvan severleri tatmin eder mi bilmiyorum ama hikâye bu. Ama şunu özellikle ifade edelim İspanyolların kanlı boğa güreşlerine hiç benzemiyor. Burada boğalar sadece güreşiyor. Ölüm-katliam yok…

Festivalin açılış günü olan 9 Temmuz’da Artvin’deydim. Artvin sokaklarını dolduran heyecanlı kalabalık şehre güzel bir renk katmıştı.

Artvin Valiliği önüne geldiğimde ise dondum kaldım. Fotoğraf makinemle resimlediğim görüntü şöyleydi: Koskoca bir bira şişesi maketi tam valiliğin önüne yerleştirilmişti. Festival çerçevesinde yapılacak bir konsere sponsor olan firmanın daha sonra festival alanı dahil her yerde reklamlarına rastladım.

 

 

 cimg7998a.jpg

 

4250 SAYILI İSPİRTO VE İSPİRTOLU İÇKİLER İNHİSARI KANUNU’nun 19. maddesine bir bakalım:

“…İspirto ile bira ve şarap dahil her çeşit ispirtolu içkinin radyo, televizyon ve devlete ait her türlü kurum ve kuruluşlar aracılığıyla reklamının yapılması yasaktır.”

Artvin Valiliğinin önündeki bu görüntü bu çerçevede ne anlama gelir?

Devletin Valiliği aracılığıyla neyin reklamı yapılıyor?

Bu arada aklıma 2001 yılında Stockholm’de kabul edilen “Gençler ve Alkol üzerine Bildirge” geldi.

Bu bildirge Alkol ile İlgili Avrupa Şartı'nın beş ilkesini yeniden onaylar. Bildirgenin 3. maddesini dikkatinize sunuyorum:

3.    Bütün çocukların ve adolesanların, alkol tüketiminin olumsuz etkilerinden ve olanakların elverdiği ölçüde alkollü içki reklamlarından arındırılmış bir çevrede büyümeye hakları vardır.

 (Adolesan: Bu dönem çocukluk ile erişkinlik arasındaki fiziksel, cinsel, sosyal ve psikososyal geçiş dönemidir. Bu dönemde görülen fiziksel ve cinsel gelişim ergenlik olarak adlandırılır.)

Aslında yorum yapmaya gerek yok ama şunu söylemeden duramayacağım: 30 yıllık festivali bir konser sponsorluğu uğruna bu denli net bir şekilde çocukların, gençlerin ve herkesin, olumsuz etkilenip etkilenmeyeceğini hiç hesaba katmadan bu hale getirmeye kimin hakkı var?

Son söz:

Dikkat edin resimde küçük bir çocuk var ve “ne ayıp” dercesine sırtını O şişeye dönerek durmuş.

unalsade@mynet.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum