Aslan DEĞİRMENCİ

Aslan DEĞİRMENCİ

CHP’de İstanbul, BDP’de Diyarbakır krizi

CHP’de İstanbul Belediye Başkan adaylığı için kılıçlar çekilirken, BDP’de benzer bir durum Diyarbakır’da yaşanıyor.

Önce Cumhuriyet Halk Partisi ile başlayalım…

CHP İstanbul’da lobilerin ve malum medyanın desteği ile Mustafa Sarıgül bir adım önde gözükse de parti yönetimi Gürsel Tekin’in adaylığına daha sıcak bakıyor.

Sarıgül’ün adaylığını ‘Partiyi lobiler ile teslim alma’ hamlesi olarak gören CHP Parti yönetimi Gürsel Tekin’in etrafında örgütlenirken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu sessizliğini sürdürüyor.

Mustafa Sarıgül ise tehlikenin farkında ve PM’ye af dilekçesini geciktiriyor. PM’nin dilekçeyi reddetmesi için Gürsel Tekin’in yakın çevresi tarafından yapılan lobinin gücünü test eden Sarıgül, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan söz almadan hamle yapmamaya gayret ediyor. Öte yandan Sarıgül’ü endişelendiren bir başka konu ‘yolsuzluk dosyası.’ 2005 yılında Deniz Baykal’ın yakın çalışma arkadaşları tarafından hazırlanan 150 sayfalık dosya şuan da PM üyelerine sunulmak üzere güncelleniyor. Yani 2005 kongresinde Deniz Baykal’ın Mustafa Sarıgül’e karşı elini güçlendiren dosya bugün ‘Gürsel Tekin’cilerin en büyük silahı. Sarıgül ‘af’ dilekçesini parti yönetimine sunduğunda karşı taraf malum dosyayı yeniden gündeme getirmesi bekleniyor.

Peki BDP’de neler oluyor?

Durum biraz farklı olsa da BDP’de Diyarbakır yarışı kızışıyor. BDP seçmenin gönlü Osman Baydemir’den yana olsa da KCK farklı isimler peşinde. Yurtdışı yasağı kalkan Baydemir’in Avrupa’ya göç etmesi bile gündemde… İmralı’nın da Osman Baydemir’in adaylığına çok sıcak bakmadığı daha şimdiden kulislerde dinlendiriliyor.

Parti içerisinde ise Diyarbakır’ın geniş rantını ele geçirmek için yarış kızışmış durumda. Öncelik kadın adaylardan yana gibi gözükse de işin aslı öyle gözükmüyor. Emine Ayna adaylığını dillendirse de KCK’da işler karışık. KCK ilk önce kadın aday konusuna oldukça sıcak bakarken son süreçte hiç beklenmeyen bir hamle Nurettin Demirtaş’tan geldi.

Nurettin Demirtaş Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi… Bir dönem DTP’nin Genel Başkanlığını yapan Nurettin Demirtaş şuan da Kandil’de. KCK’nın da Türkiye sorumlusu. Ve gönlündeki Diyarbakır adayı doğal olarak kardeşi Selahattin Demirtaş. Kardeşinin adaylığı için görüşmelere başlaması an meselesi. Selahattin Demirtaş Diyarbakır adaylığı için görüşmelerini sürdürürken, ağabeyinden aldığı dolaylı destek BDP’ye bomba gibi düştü.

Bu durum karşısında kadınlar Emine Ayna etrafında toplanmayı planlarken, öne çıkan isim Leyla Zana oldu. Emine Ayna’nın KCK’nın desteğini alan bir Demirtaş karşısında güçsüzleştiğini gören BDP’li kadınlar bugünlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye adaylığı için Leyla Zana’yı ikna etmeye çalıştığı konuşuluyor. Leyla Zana ikna edilemezse kadınların Ayla Akat Ata üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.

Yani CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye adayı baronlara kalmış gözükürken BDP’nin Diyarbakır adayı iseörgütün iki dudağı arasında. Bunun adı da ‘demokrasi’ ve ‘halkın iradesi’ oluyor. Yutarsak tabi!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.