Aslan DEĞİRMENCİ

Aslan DEĞİRMENCİ

Film Yapımcısının hatırlattığı acı gerçek

İsrail’in Anadolu Kartalı tatbikatından dışlanması ve ardından TRT’nin “Ayrılık” dizisi İsrailli yetkilileri adeta çıldırttı. İsrail’in yöneticileri Türkiye’ye tepkilerini dile getirmek için değişik kanalları kullanırken, kamuoyundan TRT ve MSB’ye destek yağdı. TRT, vampirlere yaptıkları zulme ayna tutunca şoka uğrayan İsraillilere en anlamlı hatırlatma ise Miray Film Yapım Şirketi Genel Müdürü  sevgili dostum Eyüp Gökhan Özekin’den geldi.

 

TRT’ye gelen destek mesajlarını okumaya koyulmuştum ki, Özekin aradı. Geçen yıl TRT’de yayınlanan ‘Piyanist’ filmini hatırlattı. Hani şu Hitler’in meşhur toplama kamplarını anlatan film… Ağır lobiler sonrası ödül üstüne ödül alan ve Nazilerin Yahudilere yaptığı soykırımı anlatan film… İşgal, işkence, kan ve gözyaşının hâkim olduğu film… Ne var bunda diyeceksiniz? Ama çok şey var…

 

Hitler Ordularının Yahudilere yönelik yaptığı katliamları tema edinmiş ve birçok ödül kazanan filmin duyurusunu TRT haftalar öncesinden yapmış, yayınlanacağı günü de ilan etmişti. Ancak Ortadoğu’nun “çıbanbaşı” olan İsrail’in o günlerde yine vampirliği tutmuş ve çoluk çocuk demeden Filistin’e yönelik yeni bir “yok etme” operasyonu başlatmıştı. Her kanalda verilen ilk haber İsrail’in zulmü (!) ve Filistinli yavruların çığlıkları (!) olmuştu. O çığlıklar kulaklarımızı çınlatırken, hepimiz yumruklarımızı sıkmıştık. Halktan yükselen tepki Siyon elçilikleri önünde eyleme dönüşmüş, sokaklarda lanetlenen ırk Yahudiler olmuştu. Akıllara ‘Piyanist’ filimi geldiğinde de tepkilerden TRT’de nasibini almaya başlamıştı. TRT, kamuoyundan yükselen ses karşısında bir açıklama yaparak, filmi yayından kaldırdığını duyurmuştu. Ama tepkiler dinip, kulaklarımızdaki çınlayan feryatlar unutulduğu an ‘Piyanist’ TRT’de izleyicisi ile buluşmuştu.

 

İşte bu olayı hatırlatan Özekin, “Nazilerin Yahudilere 2. dünya savaşında yaptıkları katliamı anlatan çok sayıda film çekildi. Bunlardan biri de “Piyanist” filmidir. Bu film TRT’de yayınlanmıştır. Bugün Siyonistlerin tepki gösterdiği ‘Ayrılık’ dizisindeki görüntülerden çok daha ağır sahnelere yer verilmiştir. Sonra TRT’de yayınlanan dizide canlandırılan olaylar yalan değil, gerçektir. Bu gerçekliği inkâr etme lüksümüz olmadığına göre takdir etmeliyiz” dediğinde söylenecek söz bulamadığımdan kendisine sadece teşekkür ettim. Ancak Özekin’e Siyonistlerin 1948 tarihinde Deir Yasin Köyü’nde gerçekleştirdikleri ve 254 masum Filistinliyi katlettikleri katliam’dan başlayarak, günümüze kadar süren yok etme operasyonlarını hatırlatıp,  ‘Biz neden bunları anlatan bir film yapmıyoruz?’ diye sorduğumda kendisinden inanılmaz anlamlı bir cevap daha aldım. Bir Film Yapım Şirketinin yöneticisini yakalamışken, fikrimi paylaşayım derken, Özekin, “Siyonistlerin yaptığı katliamları bir film altında toplamaya kalksak ‘ribon’ yetmez” dedi. Almıştım cevabımı… İçim sızlasa da acı gerçek ile bir kez daha yüzleşmiştim. Ancak Yahudilerin Filistin topraklarını işgal etmeyi 'kutsal bir hedef' olarak görüp ve bunun için yapılacak savaşı da 'kutsal bir savaş' olarak niteleyerek yaptıkları bu katliamları bir film altında toplamaya ‘ribon’ yetmese de kardeşlerimizin özgürlüğü için mücadele vereceğimiz çok alan var. Önemli olan  ‘yarın’ bugünkü duyarlılığımızı koruyabilmek. Olaylar durulduğunda hayatı akışına bırakmamak…  

 

Şimdi sırada mevcut anlaşmaların iptal edilmesi ve gelecekteki müzakerelerin askıya alınması var. Nasıl olurda susarız!.. Bu anlaşmaların değeri yaklaşık 2 milyar dolar… İsrail Savunma Firmaları Elbit ile IAI şirketlerince Aralık ayında Türk Hava Kuvvetleri arasında imzalanan 141 milyon dolarlık anlaşmayı da unutmuyoruz!..  İsrail’i Anadolu Kartalı tatbikatından dışlayabiliyorsak bu anlaşmaları da gözden geçirebiliriz. 

 

Tabi kamuoyunun sıklıkla sorduğu “İsrail ile ilk anlaşmaları kim yaptı?’ sorusuna cevap vermekte lazım… Türkiye ile İsrail arasında ilk anlaşma DYP- SHP hükümeti döneminde gerçekleştirilmiştir. Tarih 11.09.1992, Başbakan Demirel. Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması… Sonrasında Demirel Cumhurbaşkanı ve Çiller Başbakan… İki ülke arasındaki ilişkiler tavan yapıyor… Ve nihayet savunma anlaşmaları… Tarih 21.01.1994, Çiller Başbakan, Demirel Cumhurbaşkanı… Aynı dönemde yetmemiş birde İsrail ile Güvenlik/Gizlilik Anlaşması… Hatta Terörizm ve Diğer Suçlarla mücadele anlaşmasının imzalanması da bu döneme rastlamıştır. Ama en ilginç anlaşmamız, Mücadelede İşbirliği Anlaşması olmuştur. Ne tesadüf ki bu anlaşmada aynı dönemde yapılmıştır.  Çiller Hükümeti zamanında 23.02.1996 tarihinde Türkiye ile İsrail arasında imzalanan Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşmasını hatırlatmama zaten gerek yok!..

 

degirmenciaslan@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum