Atila ALTUNTAŞ

Atila ALTUNTAŞ

Avrupa'da lobiciliğin yeni adı:UETD

Kısa adı UETD olan Avrupa Türk Demokratlar Birliği, Lobilicilik faaliyetleri için, Avrupa’nın birçok ülkesinde kuruldu. UETD’nin kuruluş amacı Avrupalı Türklerin siyasal, sosyal ve kültürel gelişimini sağlayarak, bulundukları ülkelerdeki etkinliklerini artırmak. 10 yıl önce ilk Almanya’da kurulan UETD,İsveç, Fransa,Belçika, Hollanda, İsviçre, Avusturya, Finlandiya, Macaristan gibi bir çok Avrupa ülkesinde kuruldu ve ağını genişletmeye'de devam ediyor.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik UETD’nin kuruluş amacını şöyle anlatıyor:

Özellikle kıta Avrupa’sında yaşayan Türk insanın sosyo ekonomik ve siyasal seviyesini üst seviyeye çıkarmaktı. Bu nedenle sosyo-kültürel ve siyasi bir teşkilat olarak kuruldu. Kendi bünyesinde de sosyo liberal muhafazakar kitleyi barındırdı. Özellikle Avrupa’da yaşayan Türk insanının sorunlarını çözme adına ve Türkiye tarafından çözülecek problemlerin öncüsü olarak çalışma yaptık. Her ne kadar buralarda yaşıyorsak da özellikle Türkiye hükümetlerinin çözeceği kıta Avrupa’sında yaşayan Türk insanının problemlerini çözme adına çok büyük işler yaptık.

Son yaptığımız icraatla başlayayım. Askerlikle alakalı bedel 5 bin eurodan 10 bin euroya çıktığında bunu bugünkü gençlerin artık ödeyemeyeceğini dile getirerek 6 bin euroya inmesine vesile olduk. Mavi kartla ilgi sıkıntılar vardı. Bu kimliği Türkiye’de pek tanıyan olmadığı için kapsamını genişletme adına yeni bir kimlik, yeni bir değer katma adına mavi kart geçtiğimiz yıl Temmuz ayından sonra yenilendi ve vatandaşlarımıza dağıtılıyor. Bu konunun özellikle üzerinde durarak böyle bir kimliğin verilmesini sağladık. İsveç'te eğitim ataşesinin 3 yıldır olmadığını öğrendik ve sayın Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem'in, İsveç ziyaretinde bu konuyu gündeme getirerek, 1 ay içinde İsveç'e eğitim ataşesi atanacağı sözünü aldık...

UETD İsveç Başkanlığına 9 ay önce seçilen Özer EKEN ve yönetim kurulu üyelerini önemli görevler bekliyor...

Zira, İsveç, dünyada ki gelişmeleri çok iyi takip eden, 10 milyon nüfuslu ülke olmasına rağmen, Avrupa Birliğinde, Birleşmiş Milletlerde sözü geçen dünyanın siyasi ve jeopolitik şekillenmesindeki etkili rol üslenen bir ülke . 200 yıldır savaş yüzü görmeyen bu ülke, değişen dünya dengeleri içerisinde Ortadoğu’daki petrol ülkelerine yapılan operasyonlarda güçlü ülkeler bedel öderken, İsveç hep arka planda kalmış olayları geride izleyerek hiçbir bedel ödemeden operasyon sonunda pay alan ülkelerden biri olmuştur.

1970’li yılların dünyaya örnek gösterilen refah modeli, şimdilerde “Bilgi Toplumu Modeli’’ni oluşturmaktır... Bu konuda büyük atılımlar yapan İsveç’te: “Artık esas değer “Bilgi”dir; İnternet ile birlikte bilginin üretilmesi, işlenmesi, iletilmesi, paylaşılması ve saklanması çağdaş insanın esas kaygısı ve uğraşısı haline gelmiştir.

İçinde bulunduğumuz yüzyılı ve dünyadaki gelişmeleri İsveç’in gözüyle okumanın UETD'ye farklı bir vizyon katacağından eminim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.