Bahattin KARAGÖZ

Bahattin KARAGÖZ

İLESAM’IN 25. KuruluŞ ETKİNLİĞİ MUHTEŞEMDİ

Kısa adı İlesam olan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği, 28 Nisan 2011 tarihinde  Ankara’da Yeni Mahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonunda kuruluşunun 25. Yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı. İlesam’ın bu etkinliği eski yeni bir çok üyeyi olduğu kadar, siyaset, yayın, sanat ve bilim dünyasından da pek çok ismi bir araya getirdi.

Yeni Mahalle Belediyesi Başkanı Fethi Yaşar, sponsorluk yaptıkları etkinlikten dolayı mutluluğunu da ifade ederek ‘’Yeni Mahalleyi  Ankara’ya yakışan en büyük kültür, sanat binalarıyla süslemek amacında olduklarını’’  vurguladı. İlesam Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın  elinden bir şükran plaketi alırken bazı ödül verilen İlesam üyelerinin plaketlerini de bizzat sunmuş oldu.

Etkinliğin ikram bölümü ile başlaması , üyelerin ve konukların  birbirleriyle görüşüp sohbet etmesine imkan sağladı. Gerek ikram salonunda gerekse izleyici koltuklarında katılımcılara içinde Cemal Tuzcuoğulları’nın İlesam’ı ve Türkiye’de Telif Haklarını anlattığı kitabı, İlesam Bülteni, İlesam Etkinlikleri bulunan birer dosya  sunuldu.

İlesam Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın kısa ve özlü açış konuşması ve ardından İlesam’ı anlatan yirmi dakikalık Zeynel Yeşilay tarafından hazırlanan bir sinevizyon gösterisi İlesam’ı ilk defa tanımaya gelen kişiler için bile yeterli bilgiyi sağlayacak özelikteydi.

Edebiyat sanatına  ve bilime katkılarından dolayı 32 değerli şahsiyete onur ödülleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından İlesam üyesi şairlerin  seçme şiirlerinden bestelenen eserlerden oluşan Türk Sanat Müziği konseri de kulaklarda hoş nağmeler bırakarak hafızalarda yer etti.

Bilindiği gibi İlesam, 5846 sayılı ‘’Fikir ve Sanat Eseleri Kanunu’’ çerçevesinde, yeni düzenlemelerin de yapılmasıyla 28 Nisan 1986 tarihinde Kültür Bakanlığı denetimine tabi olarak kurulmuş meslek birliklerinden en büyük olanıdır. Geçen süre içinde 11 adet yönetim değiştirmiş, nihayet şimdiki Mehmet Nuri Parmaksız başkanlığındaki yönetimle 13 aydır hizmet vermeye devam etmektedir. Son yönetime kadar 1500 olan üye sayısı 2000’in üzerine çıkarılmış, ayrıca İstanbul ve Gaziantep Şubeleri açılarak faaliyete sokulmuş, 54 ilde temsilcilikler ve  41 üniversite bünyesinde örgütlenmeler gerçekleştirilmiştir. Kültür Bakanlığı ile ortaklaşa olarak yürütülen  ‘’Telif Hakları’nın Anlatılması ve Korsan Yayınla Mücadele Projesi’’ kapsamında, İLESAM, ülkemizin pek çok ilinde, okul ve üniversitesinde bilgilendirici toplantı ve konferanslar düzenlemeye devam etmekte, yayın organlarında programlar yapmakta, açtığı çeşitli dallardaki yarışmalarla edebiyat ve bilim alanına yeni kalemler kazandırmaya çalışmaktadır. Her hafta cumartesi günleri saat 14.00’te  kuruluş genel merkezinde ve şubelerde söyleşi ve şiir dinletileri ile üyelerini ve sanatseverleri bir araya getirmeye devam etmektedir. İlesam, üyesi olan eser sahiplerinin haklarını, üyenin ölümünden sonraki  70 yıla kadar geçerli olmak üzere, yasa çerçevesinde mahkemelerde savunmakta, bazı yayın kuruluşları ile anlaşmalar yaparak eseri yayınlanan üyelerine telif hakkı ödenmesini sağlamaktadır. Gerçekten  güzellikler üreten, düşünüp bilim ufkumuza inciler saçan sanat ve bilim insanlarımızın haklarının sigortası İlesam üyeliğidir. İlesam’ın güçlü şekilde yoluna devam etmesi, edebiyat ve bilim dünyamız için verimli bir iklimin yaşatılıp güvence altına alınması anlamına gelmektedir.

25. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri vesilesiyle onur ödülü verilen şairlerden Nurettin Özdemir, ‘’Vatan’’ adlı şiirini sunmadan önce çok duygulu bir konuşma yaparak  şöyle dedi:

-Ben siyasette, hukuk mesleği alanında, sosyal faaliyetlerde çeşitli mevkilere erişmiş, başarı ve servetin zevkini tatmış bir kişiyim. Ama hayatımdaki hiçbir başarı,  beni İlesam üyesi olarak  edebiyata katkımdan dolayı onurlandırıldığım bu ödül kadar mutlu etmemiştir. İlesam yönetimine ve kadirşinas üyelerine sonsuz teşekkür ve şükranlarımı arzetmeyi bir borç biliyorum.

Ödül verilen şair Cemal Safi ‘’Tek Hece’’ adlı hit olmuş şiirini katılımcılarla paylaştı. Sanatçı  Semih Sergen de kendi şiirini seslendirdi. Emekli vali, eski İlesam  başkanı  ve şair Rıza Akdemir de duygu dolu konuşmasıyla ödül için teşekkür etti.  Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük de farklı şekilde duygularını ifade eden teşekkür konuşmalarıyla belleklere kazındılar. Teşekkür konuşmalarının uzamaması için adına plaket aldığım Prof. Dr.Bahaeddin Yediyıldız hocamızdan bahsetmemeyi yeğ tuttum. Diğer arkadaşlar da, Ergün Veren, İsmail Tunç, Mustafa Firengiz, Arif Bük, Prof. Dr. Nurullah Çetin vs. aynı şekilde susarak mesaj verdiler.

İyi ki sanata ve bilime gönül vermiş insanlarımız var. İyi ki İlesam var.Toplumla, insanlıkla paylaşılması gereken duygu ve fikirlerin kanatları olan güzel sanatlar milli varlığımızın teminatı olarak İlesam ve benzeri kuruluşlar sayesinde güçlendirilerek  yaşatılmalıdır. Ödül alacak liyakattaki değerli şahsiyetleri ve onları vefa duygusuyla yad etmeyi ihmal etmeyen değerli İlesam Yönetim Kurulu üyelerini, başkan Mehmet Nuri Parmaksız’ın şahsında kutluyor, milletimiz için hayırlı hizmetlerinin devamını diliyorum.

Selam ve saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.