Bahattin KARAGÖZ

Bahattin KARAGÖZ

İpsiz Recepler Aramızdadır

2 Mart 1918 tarihi şirin Rize’mizin bir yılı aşkın Rus işgalinden kurtulduğu tarihtir. Gerek Rize’nin kurtuluşu, gerekse top yekün kurtuluş savaşımız anılınca İpsiz Recep’i hatırlamamak mümkün değildir.

          Bu vesileyle eski Rize Valisi Kasım Esen’in de derlettiği bilgilerle bu kahramanımızın hakkında bazı hususları vurgulamak ve hissiyatımı yansıtan bir şiiri sunmak istiyorum.

          Rize’nin Portakallık Mahallesi’nde doğan (1862), çocukluğu ve gençliği Rize’de geçen İpsiz Recep, Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşan ve yurdumuzun yer yer işgalinin başladığı o karanlık günlerde düşmanla işbirliği yapan yerel çetelere karşı yakın arkadaş ve akrabalarından kurduğu grupla  amansız br mücadele vedi.. Rusların Rize’den çekilişinde görev aldı. Batum seferinde bulundu.

Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı Kuvva-ı Milliye hareketine İstanbul ‘da katılan ipsiz Recep ve arkadaşları Rize’den topladığı gönüllülerle asker ve cephane nakliyatı yaptı. Rum çetelerini ortadan kaldırdı. Sakarya başta olmak üzere Güney Doğu Marmara bölgesinde önemli başarılara imza attı. Yunanı Geyve Boğazı’nda durdurdu. Bir çok ilimizin bağımsızlığını kazanmasını sağladı. Bütün bu işleri, okuma yazma bilmeden, askeri eğitim almamış kişilerle, eski mahkûmlarla yaptığı söylenir ise de; her Rizeli’nin büyüklerinde görerek öğrendiği genetik yapısındaki üstün karakterle vatan savunmasında büyük katkısı olduğu açıktır.

Çünkü Rize halkının geleneksel yapısına göre, silah kullanma alışkanlığı, sadec hedefi vurmak değildir; vatanın, neslin ve can güvenliğinin devamı için  cesaret  taşıyarak öfkeye hakim olmak, üstün bir ruh ve fazilet eğitiminin nesilden nesile aktarılmasıdır.. İpsiz Recep ve arkadaşlarının gizemini bu ruh yapısında aramak gerekir.

İlerlemiş yaşına rağmen bir köşeye çekilip oturmadı. Vatan için canını ortaya koyarak mücadele etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde; cansiperane savaşan İpsiz Recep gibi kahramanların alın teri, kanı ve harcı vardır. Atatürk’ün saygısını kazanmalarını sağlayan işte bu mücadeleleridir ki Atatürk kendisine EMİCE diye hitap etmiştir. İpsiz Recep’in savaştan sonraki duruşu da takdire şayandır. Teklif edilen makam ve malları geri çevirerek; “biz işimizi yaptık” diyebilecek kadar da Rizeli’ye yakışır  tevazu sahibi olduğunu ispatlamıştır..

Yakın zaman öncesinde Rize Valiliği (Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezince) hazırlanan İPSİZ RECEP ve arkadaşlarının verdiği mücadelenin anlatıldığı EMİCE (İpsiz RECEP) Tiyatro oyunu hem Rize’de,  hem de Ankara’da, İstanbul’da ve kabrinin bulunduğu yer olan Sakarya Karasu İlçesinde sahnelenerek hepimizin EMİCE’Sİ saygıyla yâd edilmiş ve bundan sonra da saygı ve minnetle anılmaya devam edilecektir. Adına çekilen televizyon dizisinde de Kadir İnanır tarafından bölge insanı olmanın verdiği gururla temsil edilmiştir.

 

              Bu günlere ulaşmamıza büyük katkıları olan yöremizin yetiştirdiği ve kurtuluş Savaşının kazanılmasında önemli görevler üstlenen Milis Yüzbaşı İpsiz RECEP (EMİCE) 11 Haziran 1928 tarihinde aramızdan ayrıldı. Hakkında Süleyman Kazmaz, İ. Güven Güvelioğlu vs. gibi pek çok mahalli yazarımız kitap da yazarak unutulmamasına çalışmışlardır.

İpsiz Recep ve arkadaşlarının verdiği mücadelenin hepimize örnek olması temennisiyle ruhları şad olsun diyor ve kendisini şiirlere konu olması yönünden hatırlatan hemşehrimiz Hüseyin Yıldız’ın sanal ortamdaki heyecanlandırması sonucu meydana getirdiğim ‘’Nerdesin İpsiz Recep’’  isimli şiirimi sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

NERDESİN İPSİZ RECEP?

 

 

Üç mübarek ayın ilki Recep'tir,

O ayda doğanlar, bil ki Recep'tir.

İpsiz gibileri belki Recep'tir;

Her Recep'i Recep getirdi, sanma!

İpsiz Recep'i an, Recep'i anma!

 

İpsiz Recep derler erin namına,

Salar uşakları cenk ortamına.

Vatanı kurtarır tamı tamına,

İpsiz Recep kurttur, merttir, Rize'dir;

Şeref memlekete, şeref bizedir!

 

Savaşın kartalı yine yükseldi.

Ardından gidenler bir büyük seldi.

İpsiz Recep'lerle hürriyet geldi:

İpsiz Recep, baştır, koldur, yamandır!

Tepeden tırnağa Hakk'a imandır!

 

Kurşunlar, ezanlar kulakta çınlar!

Hırlar bayrağıma, hırlar hırçınlar!

İpsiz Recep'leri kızdırmasınlar,

Rize, Karadeniz, Vatan Recep'tir!

Oğuz'um, Kıpçağ'ım; Ata'n Recep'tir!

 

Siyaset, vatana sahip çıkmaktır.

İkilik yapanı ine tıkmaktır.

Devlet, şerirlere inen tokmaktır;

Ha içerden, ha dışardan vur, desin!

Arıyoruz, İpsiz Recep, nerdesin?

SANMAYIN, BU ÜLKE İPSİZ RECEP’SİZ;

UŞAKLAR, SİZSİNİZ İPSİZ RECEP, SİZ!

 

Selam ve saygılarımla…

 

Bahattin Karagöz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum