Balbay'ın 'Tedirgin' Günlükleri

Ergenekon operasyonunda tutuklanan Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'a ait günlüklerin içeriği, Emekli Oramiral Özden Örnek'in “darbe günlükleri”nde anlattıklarıyla örtüşüyor.

Balbay'ın günlüklerinde; dönemin bazı üst düzey komutanlarının “Bu hükümeti yasal önlemlerle durdurmak mümkün değil” veya “Artık gelip 10-15 yıl gitmeden bu işleri halletmek gerekiyor” diye konuştukları dikkat çekiyor.

*

Mustafa Balbay'ın notlarında, 2003-2004 dönemine ait darbe hazırlıklarının günlüklerini tutan Özden Örnek ve Sarıkız-Ayışığı kod adlı darbe girişimlerinin önde gelen ismi Şener Eryugur'la ilgili son derece çarpıcı bir bölüm var.

8 Eylül 2004 tarihli notlarda şu cümleler okunuyor:

“Şener Abi'nin durumu ilginç. Önüne bilgisayar disketlerini koymuşlar. Ayışığı girişimi…

Örnek Abi'nin durumu da biraz karışık. Kendisinden üç defa mal bildirimi istenmiş. Birincisini beğenmemiş tepedeki, ikincisini göndermiş, sonra bir daha göndermiş. Durum, trilyon…

O da bu nedenle bir ölçüde geri çekilmek zorunda kalmış olabilir.”

*

Hatırlarsanız, Özden Örnek Paşa günlükleri inkar etmişti. Buna mukabil günlüklerin kendisine ait olduğu ispatlanmıştı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök geçen yaz darbe günlükleriyle ilgili olarak “Darbe girişimi var da demem yok da demem” şeklindeki açıklamasıyla dolaylı biçimde günlüklerin varlığını işaretlemişti.

Özkök Paşa, Balbay Günlükleri'nin ortaya çıkmasından sonra yine Milliyet'e konuşmuş, “Bu konuda mahkemeye çağırılırsam -sanık veya tanık olarak- giderim” diyor; hayli manidar!

Balbay Günlükleri'nde, başta Şener Eruygur olmak üzere darbe yanlısı paşalar ile onlarla görüşen kimi gazetecilerin sürekli olarak Orgeneral Özkök'ten duydukları rahatsızlığı dile getirdikleri gözleniyor.

Hatta gazetecilerden biri, Eruygur Paşa'ya “Genelkurmay Başkanı Özkök'ün karşısına çıkın, sizinle olmuyor deyin. KKK Genelkurmay Başkanı olur, siz de Kara'ya geçersiniz” diye “taktik” veriyor!

Balbay'ın imzasıyla 2003'ün Mayıs ayında Cumhuriyet'te yayınlanan meşhur “Genç Subaylar Tedirgin” manşetinin arka planını da Balbay'ın günlüklerinde buluyoruz.

Eruygur, Balbay'ı arayarak tebrik etmiş ve “Görevinizi yaptınız. Biz rahatsızız. Siz rahatsız değil misiniz diye sorun” demiş…

Günlüklerin içeriği, Mustafa Balbay'ın paşalarla yaptığı görüşmelerin gazetecilik faaliyetlerinin dışında bir pozisyonu olduğunu gösteriyor.

Dönemin üst düzey komutanlarından birisi 10 Kasım'da yayınlayacağı metni okuyor ve Balbay'a eklemeler yaptırtıyor.

Mustafa Balbay'ın tutuklanmasına “düşünce özgürlüğü” gerekçesiyle destek verenler ise günlüklerle ortaya çıkan “darbe hazırlığı” fotoğrafı karşısında “çıkmaz sokak”tadırlar.

*

Ezcümle, Mustafa Balbay'ın darbe yanlısı paşalarla yaptığı görüşmeleri anlattığı günlük, Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait günlüklerin gerçekliğini teyit etmiş oluyor.

O dönem görev yapan kimi komutanlar, Hilmi Özkök'ü devre dışı bırakarak hükümete darbe yapmayı planlıyorlar ancak amaçlarına ulaşamıyorlar. Her iki günlükte de bu süreci anlatan birçok çarpıcı detay yer alıyor.

2003-2004 dönemindeki darbe girişiminin Ergenekon'un ek iddianamesinde yer almış olması hayati bir kilometre taşı…

Davanın ilerleyen aşamalarında, Sarıkız/Ayışığı darbe hazırlıkları hakkında -Örnek ve Balbay günlüklerinin sarsıcı içeriğiyle öğrendiklerimizden- çok daha fazlasının gün ışığına çıkabileceğini öngörmek hiç de zor değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar