Bilgin ERDOĞAN

Bilgin ERDOĞAN

ISLAHEVI NOTLARI:18: Çatla Sodom Gomore

Çatla Sodom Gomore ve patla Bizans ve Roma

Yıllardır insan hakları bağlamında bir tartışma konusu  olan bireylerin eşcinsel evlilik yapma hakkı konusu dün itibarıyla (26 Haziran2015) Amerika Yüce Divanı tarafından Amerikadaki tüm eyaletlerde yasal olarak serbest hale getirildi. Bundan böyle erkek erkek ile kadın ise kadın ile mahkeme huzurunda evlenme ve dahi miras hakkına sahip olacak.

Bu sadece müslümanların değerlerine ters bir karar değil aynı ofisi paylaştığım papaz,rahip ve haham gibi din görevlilerinin de şiddetle karşı oldukları ve onanması istenmeyen bir karardı.Hatta birçok rahibin böyle bir evlilik hapishane sisteminde yapmak zorunda olduğum birşey olursa istifa etmeyi tercih ederim dediklerini biliyorum.

Hapishanede bir hatıramı paylaşayım: Yıllar önce müslüman bir mahkum kendi hücresinde olan bir diğer mahkum eşcinsel olduğu için hücresinin önünde bana şikayette bulunmuştu.Onunla aynı hücrede kalmak istemiyordu. Bende kendisine bir rehber olarak, o kimseyi bu durumdan vazgeçirmesi gerektiğini bunun içinde sabretmesi gerektiğini ve onu o halden kurtarmasının herşeyden daha evla olduğunu izah etmeye çalışmıştım. Ancak eşcinsel olan mahkumun o hücrede battaniyenin altında olduğunu farketmemiştim. Birden ayağa kalktı ve bana yüksek sesle benim hakkımda böyle konuşamazsın demişti. İdareye şikayet etti ve kısmende olsa tüm iyi niyetine rağmen basım bu konuda ağrımıştı.

Aslında eşcinsellik sadece hristiyanlar arasında değil müslümanlar arasında da görülen bir durum. Birgün artık müslüman olmadığını söyleyen bir mahkuma niçin vazgeçtin dediğimde çünki ben eşcinselim bu halde müslüman olamayacağımı söylediler dediğini hatırlıyorum.Bunun büyük günahlardan biri olduğunu lakin bu büyük günahından dolayı kendisini İslam dışı olarak tanımlamasının doğru olmadığını izah etmiştim.

Peki şimdi ne olacak? Eşcinsel duygulara sahip iki mahkum hapishane içinde birbirlerine aşık olur! ve evlenmek isterlerse ve bu benim hakkım diye dayatırlarsa aynı hücrede kalıp mesudane ! bir hayat mı yaşayacaklar yoksa hapishane yönetimi Amerika Yüce Divanı’nın onayladığı bir karara karşı bir yönetmelik mi hazırlayacak? Müslüman mahkumlar veya dindar ehli kitap eşcinsellere verilen o hakkı bizde kadınlar için isteriz derlerse buna cevapları ne olur diye aklıma sorular gelmiyor değil.

Bu arada Amerika’da 1997’de Pakistan asıllı Faisal Alam tarafından kurulan Al Fatiha adı altında “müslüman” eşcinsellerin haklarını savunan ve onlara ibadet imkanı sağlama mücadelesi veren bir dernekte var. Bunların kendilerine ait mescitleri var ancak bu dernek 2011 yılında bazı tehdit ve baskılardan dolayı kapatıldı. Ancak faaliyetleri halen devam etmekte.Birtakım kimseler bu müslümanların hak ve hukukuna sahip çıkmakta çok ihtiraslılar.Diğer taraftan Arakanda,Gazzede,Doğu Türkistanda veya dünyanın herhangi yerinde müslümanların inandıkları için zulme maruz kalmaları kimsenin umurunda değil.Vicdan çukur olunca uçkur en önemli mesele haline geliyor.Eşcinsel müslümanların ehemmiyeti kadar değil Suriyeli çocukların veya,Bağdatlı annelerin kanları ve gözyaşları.

Bu konuda 1940-1950 lerde Amerikan halkında ciddi tartışmalara neden olan Alfred Charles Kinsey’den bahsetmeliyiz. Kendisi dindar bir Hristiyan babanın oğlu olduğu halde kendisine bambaşka bir yol çizer ve o gün için oldukça muhafazakar olan Amerikan toplumunda yaptığı araştırmalar ve yayınladığı raporlarla cinsellik ve eşcinsellik konularında önemli tartışmalara neden olur.

Cinselliliği daha sonra bilimsel bir disiplin haline getirir. Kinsey skalası olarak bilinen bu iddiaya göre insanlar düzcinsellikten, eşcinselliğe altı farklı kategoriden oluşurlar. Kimisi düzcinsel olup tamamen eş cinsellik kategorisi dışındayken kimisi derece derece eşcinselliğe yakın olabilir. Bazıları ise tamamen eşcinseldirler.Kimilerinin ise hiçbir cinsel yönelimi yoktur.

İslam fıtrat dini olduğundan bu konuya bilimsel gerçeklerin dışında yaklaşmaz lakin unutulmamalıdır ki dinin temel gayesi insanı önce heva zindanından kurtarmaktır.Dolayısıyla kişi hormonel olarak karşı cinse eğilim gösteren bir yapıda dahi olsa bunu yönetme kabileyeti o insana verilmiştir. Mesela hetoroseksüel bir erkek hormonel anlamda kendi eşi dışında başka kadınlara ilgi duyabilir  lakin bunu yönetmek onun elindedir. Onun gibi hemcins eğilimleri olan kimseler bunu yönetebilecek bir iradeye sahiptirler.

İslam hukukunda “hünsa” denilen çift cinsiyetlilik meselesi en temel fıkıh kitaplarında tartışalan ve hükme bağlanan bir meseledir. Şayet bir insanda çift cinsiyet varsa o kişi hangisi daha baskın olursa ona göre hareket eder. İkisi aynı oranda baskınsa  bunlara hunsâ-yi muskil denir ve tercih o kimseye bırakılır. Kendisini hangi cinse yakın hissediyorsa ona göre tedavi veya ameliyat olur. Ancak ‘hünsa’ dediğimiz kimseler çift uzuvlu kimselerdir.

Çift uzuvlu olmayan ancak kendisini psikolojik olarak hiç bir şekilde sahip göründüğü cinsten kabul etmeyen kimselerin durumuna gelince bu konuda bazı ihtilaflar vardır.Sünni dünyasından bazı kimseler buna muhalif iken bunun istisnaları mevcuttur.Prof. Dr. Cevat Akşit, bir kişinin kadınken kendini erkek hissedebileceğini, doktor araştırmalarının da bu yolda sonuç vermesi halinde cinsiyet değiştirebileceğini söyledi.Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem bu konuda fetva verenler arasındadır. Şia dünyasından Ayetullah Humeyni ise 1970 li yıllarda doktor heyetinin raporu durumunda bir kişinin cinsiyet değiştirmesinin caiz olduğunu söyleyenlerden.

Ancak bu bahsi geçen mevzular Amerika’da bir ahlaki zaafiyetin yasal hale gelmesiyle tam olarak ilgili değil. Ancak madem ki din denilen sosyolojik gerçek bu mevzuda en çok  öne çıkan mesele insanlar bu meseleleri dini öğretiler ışığında tartışmalıdırlar.Kanımca bu konu herkesin heva ve hevesine bırakılamayacak kadar ciddi bir mevzudur.Penguenlerin veya bazı haserat türlerinin bir kısmı eş cinsel öyleyse bu tabiatta var bizde  olabiliriz demek kanımca insanın değerini indirgemek olur. İnsan, fizyolojik veya psikolojik anlamda sahip olduğu cinsel kimlikte değilse ve bu doktor heyeti raporuyla sabitse ve bu iddia sahipleride gerçekten samimiyse bu kimseler cinsiyetlerini "madem ki fetva da var" değiştirebilirler. Lakin Kinsey’in, yelpazesindeki o aradaki kimseler için tedavi ve ikna elzemdir diye düşünüyorum.Birde sadece sadece sapkın ve azgın kimseler var onların akibeti Lut kavmi gibi zillet ve meskenet ile damgalanmak olacaktır.

Ve ferman, kumardaki dört kıralın buyruğu;

Başkentler haritası, yerde sarhoş kusmuğu!

Geçenler geçti seni, uçtu pabucun dama,

Çatla Sodom-Gomore, patla Bizans ve Roma ! (Necip Fazıl)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.