Bilgin ERDOĞAN

Bilgin ERDOĞAN

Logoterapi ve Mahkumla Evlilik

Logoterapi ve Mahkumla evlilik

Bugün Amerikan hapishanesinde hür bir bayan ile müebbet cezası olan bir mahkumun nikahını kıydım. Bu çift, lise yıllarında henüz ikisi de müslüman değilken birbirlerini tanımışlar ve bu beraberlikten daha 17 yaşlarındayken bir oğlan çocukları olmuş.Lakin bu beraberliğin arasına bir iki sene sonra müebbet mühürlü hapishane duvarları girince gençlerin yolları fiziken ayrılmış.

Mahkum S.T. mahkumiyetinden hemen sonra hapishanenin karanlık zindanlarında imanın aydınlığı ile buluşmuş. Bu sebeple eşi olan Krsittle ile aralarına başka engeller de girmiş. Bayan başkasıyla yuva kurmuş ve o evlilikten çocukları olmuş.O eşinden ise daha sonra boşanmış.Lakin aradan 30 yıl geçtikten sonra yani iki sene evvel Krsittle da hidayeti bulmuş. Hatta geçtiğimiz sene ilk defa Ramazanda orucunu tamamlamış ve tesettüre girmiş.İkiside şu an 49 yaşında ve 33 sene evvel doğan çocuklarından dört tane torunları var.

Amerikan hapishanesinde hür bir bayanla, mahkum bir erkeğin resmi olarak evlenmesi yasal olarak hiç bir engel olmasa da kolay olmuyor. Zira özellikle papazlar ve rahipler böyle bir evliliğin tabiatını sorgulayıp bunun olmaması gerektiğini söylüyorlar.

Mazeret olarak ise geçtiğimiz yıllarda eş cinsel evliliği yasa tasarsının geçmiş olmasını ve şayet iki eş cinsel gelirde nikahını kıydırmak isterse ve normal nikahı yapıp diğerlerini yapmamak ayrımcılığa gireceğinden zor duruma düşeceklerini düşünüyorlar.

Mahkum S.T;. Benim nikahımı kıyman için destek olurmusun ?dediğinde hayat hikayelerini de dinledikten sonra sonuna kadar yanlarında olduğumu belirttim.Lakin bu konuda özellikle rahiplerden tepki aldım.Rahiplerle olan münazaramı burada paylaşıyorum.

- Aslında bana göre riskli bir iş yapıyorsun Bilgin. Yerinde olsaydım yapmamayı tercih ederdim. Tabii ki senin bileceğin iş.

- Amerika yasaları mahkumların evlenmesine müsaade ediyor ve benim dinime göre ise zaten sorunlu bir durum yok. Onun için niçin risk olsun ki?

- Sizin dininizde bizde olduğu gibi eş cinsel evliliği onaylamıyor şayet bir eş cinsel gelirde evlenmek isterse onu kıyarmısın? Şayet kıymaz isen bu ayrımcılığa girer.O ise biliyorsun ayrı suç.

- İhtimaller üzerinden böyle hayırlı bir işten kaçınmak bana göre mantıklı değil. Yolda kaza olur düşüncesiyle yola çıkmamak gibi bir şey sizin dediğiniz.Zaten eş cinsel niye gelipte benim nikah kıydırmamı istesin? Nikah kıyan tek kimse din adamları değil bu ülkede. Onlar öyle bir şey düşünürlerse seküler nikah memurları yoluyla bunu yaparlar. Diyelim ki eş cinsel mahkumların durumu sorun değildi siz yine de bir Hristiyan mahkumun nikahını kıyarmıydınız?

- Hayır kıymazdım.

- Niçin?

- Çünki mahkumların evliliğine ben olumlu bakmıyorum. Aile hayatları olmayacak bu nasıl bir evlilik olacak.

- Demek ki eş cinsel mevzusu sorun değil mazeret. Ben mahkumda olsa evlenmelerinin ehemmiyetine inanıyorum. Her şeyden evvel evlenmek isteyen bayanın içindeki o koşulsuz duyguya hürmeten bunu yapmaya değer diye düşünüyorum. Bunun dışında mahkumun psikoljisi açısından da önemli. Hayatı daha anlamlı olur. Kendisi fiziken duvarların ardında dahi olsa manen kendisini sorumlu hisseder.

- İyi niyetli bakıyorsun.

- Amerika yasaları buna müsaade ediyor ve benim vicdanımda onaylıyor ve dinen bir mahsuru yok. Dolayısıyla bu nikahın kıyılmasına engel bir durum göremiyorum.

- Nasıl bir evlilik olacak? Hiç beraber olamayacaklar.

- Biliyorsunuz bazı eyaletlerde “conjugal visit” uygulaması var. Belki ilerde burda da olur. Böylece mahkumlar belli aralıklarla halvet halini yaşarlar. Öyle bir imkanları olmadığı için evliliklerine mani olmam ise söz konusu değil. Bizim hukukumuzda bir şeyin tamamı yapılamıyorsa bütünü terkedilmez. Evlilik sadece cinsellikten ibaret değil. Duygusallık bana göre daha mühim. Düşünsenize herkesin boşandığı bir çağda hür bir bayan ile mahkum evli olmayı başarabiliyor. Müebbet mahkumların eşlerine benim hürmetim çok. Ben böylesi kosuzlsuz aşka hürmet ediyorum.

- Ben de sana saygı duyuyorum farklı düşünsemde.

Varoluşsal terapinin en önemli ismi çok mühim ismi Viktor Emil Frankl ,insanların yaşadıkları acılardan kurtulabilmeleri yolu hayatlarındaki anlamı keşfetmeleri ile mümkündür der. İşte bu terapi şeklinin ismi literatürde logoterapi olarak geçer.

Din bu anlamda insanın hayatına anlam kattığı gibi bir insanın ailesinin ve sevenlerinin olması da o kimselerin acılarını daha iyi yönetmesine sebep olacaktır. Hayatında bir davası olan kimse için ve yine hayatında çocuğu veya seveni olan bir kimseye hayatta karşılaştığı zorluklar ve sıkıntılar daha kolay gelecektir.

7 ARALIK 2016
Bilgin ERDOGAN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum