BİR KEZ YÜZÜNÜ GÖREN ÖMRÜNCE UNUTMAYA

Büyük bir acem şairi şöyle diyor; ‘ Ey Nebi! bu mısraları seni övmek için değil, bilakis şiirimin senin isminle şeref ve güzellik kazanması için yazıyorum...’ Ben de bu yazıyı aynen bu düşüncelerle kaleme alıyorum. Yoksa o yüceliği, o güzelliği anlatmak kimin haddine. O’nu (sav) Öven zaten Övmüş: De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir.” Ali İmran 31 Bu ayet gibi başka ayetler hadisler çokça var. Bunların yanında gönlü Allah sevgisi ve Peygamber aşkı ile dolu nice gönül ehli insanlar Peygamber sevgisi ile öyle coşmuşlar ki anlatılmaz.

Süleyman Çelebiye göre peygamberimiz Hz Muhammed: “insanların en hayırlısı, inci tanesi, ilm-i ledün sultânı, iki cihan padişahı, tevhid ve irfan kaynağı, Kur’an’ın sırrı, Allah’ın güneşi ve ayı, dertlerin dermanı, güzellik bağının bülbülü, âlemlere rahmet, günahkârların şefaatçisi, âşıkların hayat kaynağı, dinin ve bütün peygamberlerin sultanı, dertli gönüllerin sığınağıdır..”

Peygamberin güzelliğini ve yüceliğini gönül gözü ile gören Yunus gibi, Mevlana gibi, Bestami gibi erenlerin, şairlerin mısralarından, sözlerinden ve davranışlarından giderek görmek daha kolay. Onların söylediği sözleri söyleyebilmek ancak onlar gibi içte büyük bir sevgi ve muhteşem bir güzellik bulundurmak gerekir. Bizim gibi şairliğe özenenler bilirler ki onların yazdığı mısralar ancak pak ve temiz yüce ve nurlu gönülle mümkün olur.

Diyeceğim şu ki her gönül eri, her büyük şair ancak kendi gördüğü ve hissettiği güzelliğin mesabesince güzel söz söyler ve hayat sürer. Bizler bu sevgi dağına tırmanamadığımızdan, o sevgi ummanına dalamadığımızdan, Peygamberin güzelliğini ve yüceliğini ancak O’nu gören ve O’nun sevgisine meftun olanların yazdıkları ve anlattıkları ile beyan edebiliriz.

O ÖYLE BİR PEYGAMBERDİ Kİ…

Yunusun deyimi ile on sekiz bin âlemin Mustafa’sı(sav) olan Peygamberimiz, Hz. Âişe’nin söylemi ile ‘YÜRÜYEN KURAN’ idi. Allah’ın nasıl bir insan, nasıl bir kul, nasıl bir eş, nasıl bir baba, nasıl bir dede, nasıl bir devlet başkanı... Görmek istediğini merak edenler Peygamberimizin hayatını incelesinler. O bu fani dünyanın da Âhiret’ in de gerçek hakkını veren bir hayat sürmüş ve bizlere bu konuda ebedi bir rehber olmuştur.

O öyle bir eş idi ki; eşlerine bir kez vurmamış bir kez kötü bir söz söylememiş. Hiç birine bir tek emir vermemiş, Dünyalık bir iş için kimseye sinirlenmemiş.

O öyle bir Cömertti ki; ‘Ne kadar güzel bir sürün var ey Muhammed!’ diyen bir kişiye :’ Senin olsun ister misin ?’ diyerek bağışlayıvermiş ve bu cömertliği ile yüzlerce insanı cennetlik yapmış. Çünkü bu davranış karşısında şaşıran inançsız kişi insanlara koşarak :’Vallahi Muhammed fakirlikten korkmayacak kadar cömert . Bu derece cömertlik ancak bir peygamberde olur’ diyerek ihtida etmişti.

O öyle bir baba idi ki; Sevgili kızı Hz Fatıma’ yı evlendikten sonra bile sabahlar ; “Kızım Namaza kalk’ diye her gün uyarır/uyandırır ve onun Cenneti kazanmasını o kadar arzu ederdi.

O öyle bir devlet başkanı idi ki; her yükün en ağırını kendi çeker nimette en son, külfette en önde gelirdi. Mekke’den Medine’ye hicret eden en son O olmuştu. Adaleti fakir zengin güçlü fakir ayırt etmeksizin en güzel şekilde O uygulamıştı.

O öyle bir Peygamberdi ki; bırakın diğer peygamberleri, Cebrail’in bile durup ; ‘Ya Muhammed bundan sonrası bana da yasak bundan sonra sen yalnız gideceksin’ diyerek terk ettikten sonra SİDRE-İ MÜNTEHAYA varan tek Resül O (SAV) oldu.

O öyle bir dost idi ki; Üzüm salkımını yemeye en altta ki küçük tanelerden başlar, bunu görüp de sebebini soran sahabeye ; ‘ Üzümün tatlı ve olgun taneleri üsttekilerdir. Belki ben oraya varana kadar bir dostum gelirde onları ona ikram ederim’ diyecek kadar samimi ve dostluğa değer veren bir yüce gönüle sahipti. ‘Yerlerde ve gökler de övülen’ anlamına gelen ‘Muhammed’ ismini taşıyan peygamberimiz’ e o kadar güzel övücü sözler söylenmiştir ki bunlar ciltlere sığmaz Bunlardan Yunustan seçtiğim birkaç mısra ile yazıma son veriyorum.

‘Canım kurban olsun senin yoluna

Adı güzel kendi güzel Muhammed

Şefaat eyle sen kemter kuluna

Adı güzel kendi güzel Muhammed...’

“…Bir kez yüzünü gören ömrünce unutmaya

Tesbihi sen olasın ol ayruk din tutmaya....

Sekiz Uçmak hurisi bezenip gelir ise

Senin sevginden gayri gönlüm kabul etmeye

Ben seni sevdiğime Bahai derler ise

İki Cihan mülkünü verip baha bitmeye… “

Kandiliniz mübarek olsun .Rabbim 8 milyar ademoğullarına O’nu tanıtmayı bizlere nasip etsin. Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum