Bir Nur Ararım Ben

Gecen gün Ermenistan'a giderken bir gurup gazetecinin Abdullah Gül ile çektirilmis  fotoğrafında, usta gazeteci Fehmi Koru'nun yorgun argın yüzünde bir ihlas,  bir nur gördüm ne hikmetse. Fessubhanalah dedim bu ne iş. Böyle olur  olmaz yerde bir nur ararım ben, Kendi öz evimde mutfakta, televizyonun olduğu odada göremediğim nuru, o köşedeki namaz kıldığım odada görürüm ben. Bu sebepten oraları da nurlandırayım diye bazen ust kattaki, alt kattaki odalarda namaz kılarım ben. Allah'ın en sevmediği yerler pazar yerleridir Nebevi sözünü duyduktan sonra beş parasız, meteliksiz, fukara halinle sık sık pazar yerine gider, oraları da nurlandırmak için sağa sola selam verir gelirmiş Ebu Hureyre (ra). 

 

Dedemin bir atı vardı köyün çıkışındakı hasılda yayılıp duran. Ne zaman  oradan geçsem bir nur gorürdüm o atın yüzünde. Dedemin atında, kapının önüne çıkardığı ayakkabılarında, ayran içtiği tasında bir nur görürdüm ben cocukluğumdan. O günden beri bir nur ararım ben her şeyde. Tesbihi direksiyonun yanındaki silgece asılı duran arabamın içinde baska arabalarda göremediğim bir nur gorürüm ben. Geçen gün bir müşterimle ticari bir meselede tartıştık. Ona dedim ki, bana güven. Dedi ki, niye güvenecekmişim ben sana. Ona dedim ki bak şu yüzüme, bak şu yüzümdeki nura. Bu yüz yalan soyler mi? Dedi ki, ben nur falan göremiyorum. Anladım ki, ya onun gözünde bir problem var ya da benim yüzümde. Aynanın karşısına gecipte kulaklarımın üstünden sacımı taramaya pek meraklı değilimdir ben. O aynanın karşısına yüzümde bir nur aramak için geçerim ben. Bazen bir nur görür sevinir, bazen de göremem üzülür kahrolurum ben.  

 

Her sabah kalkınca gün boyu yazdıklarım, yazıp ta sağa sola gonderdiklerim aklıma gelir.  Yazdıklarımın bir laf salatası olduğu aklıma gelir utanırım kendimden. Yazdıklarımda bir nur ararım ben. Onca yazdıklarımın arasında bir nur kırıntısı görmek cocuklar gibi bahtiyar eder beni. Okuduklarımda da bir nur ararım ben. Sıkıverir beni nursuz yazılar. Dostlarımın yüzünde bir nur ararım ben. Gözümü alır bazılarının yüzündeki nur. Bazılarında da göremem, niye böyle acaba diye kaygılanırım. Hani mü'minin ferarestinden kaçınınız, zira o Allah'ın nuruyla bakar sözüne atfen Allahın nuruyla bakmak isterim ben eşyaya, gökte aya, yıldızlara, her gün giydiğim ayyakkabıma, eşime, çocuklarıma.

 

Sabır kahramanı Eyyüp aleyhisselamın hanımı, vucudundaki her türlü yaralardan şifa bulması için her gün ona Rabbine dua etmesini soylermiş. O da oralı bile olmazmış. Ne zamanki, Allah'ın masivasını, Allah'ın dışındaki bütün varlık alemini nur ile görmesine mani olacak yaralar kalbine ve diline ulaşınca o ünlü münacatını soyleyivermiş. Ya Rab bana zararı dokundu, Sen merhametlilerin en merhametlisisin. Dikkat edin ey Şafi bana şifa ver demiyor. Maddi ve manevi bin bir çeşit yaralardan muzdarıp bir şekilde doktorlar doktoruna kendisini teslim ediyor. En buyuk zarar etrafımızı nur ile görmemize engel olan maddi ve manevi yaralarımızdır.

 

Gökteki yıldızlar bazıları için şeytan taşı bazıları için nur bakabilene. CERN deneyinde, yağmurların önünde esen rüzgarlarda, yağmurun vucüduma dokunan her damlasında, ağaçların hışırtısında beni mesteden bir nur görürüm ben. Paradigmaya meydan okuyan simitçinin, ramazanda kaybolan simit tezgahında bir nur gorürüm ben. Acaba simitçiye yeniden yazdırılamaz mı  ekonomin, içinde faizin ve ihtirasın olmadığı, bereket ve sadakanın olduğu denklemi.

 

Siyasette de bir nur ararım ben. Herkes köşelerden akıl veriyor Zeybegime. Sadece fitne ve fesat grubunun kalemşörleri ve içki ile Allahın emri basörtüsünü ayıramayan liberaller degil bizim mahallenin mücahidleri de. Akıl vermek neyime, ben bir nur arıyorum Zeybeğimin gözlerinde. Allah ile buluştuğu anlarını çoğaltacak, gece 4 saatlik uykusunda sağından soluna dönerken Allahı hatırlayacak bir nur. Rabbim dilimdeki bağları çöz. Beni Harunvari dostlarla kuvvetlendir diyecek bir nur. Bir milyarlık Islam coğrafyasını arkasına alıp, tebliğ makamıyla Avrupanın kapısını çalacak bir nur. Yeni bir Taptuk Emre, yeni bir Osman Gazi, yeni bir imparatorluk, yeni bir medeniyet.  Dünyaya rahmet saçan yeni bir nur imparatorluğu, yeni bir nur medeniyeti.

 

Necati Engeç

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum