Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Biten 2023-24 NBA Normal Sezonu Ve Türk Oyuncuların Mukaveleleri

2023-24 NBA sezonuna beş (5) Türk oyuncu ile başladık ve dört (4) oyuncu ile bitirdik. NBA Playoff karşılaşmalarında onlardan sadece biri, Onuralp Bitim, oynayabilecekti ama o da sakatlandığı için forma giyemeyecek. Bu oyuncularımızın önümüzdeki senelerde varsa kontratlarının sürelerini, şartlarını ve ücretlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cedi Osman

NBA Tecrübesi: 7 Sene

Takımı: San Antonio Spurs

Kontrat Süresi, Şartları ve Yıllık Kazancı:

Cedi Osman’ın San Antonio Spurs ile olan kontratı bu yaz bitiyor ve “unrestricted free agent” statüsünde olacak. Yani Cedi Osman istediği takıma hiçbir kısıtlama olmadan gidebilecek. Cedi sadece bir sezondur oynadığı Spurs takımında kaptanlığa kadar yükseldi. Çıkan haberlere göre Cedi mevcut kulübünde devam edebilir çünkü Cedi San Antonio Spurs’ü, San Antonio Spurs de Cedi’yi seviyor.

Furkan Korkmaz

NBA Tecrübesi: 7 Sene

Takımı: Yok

Kontrat Süresi, Şartları ve Yıllık Kazancı:

Şubat ayında takas ile geldiği Philadelphia 76ers kulübü tarafından hak edişleri ödenerek serbest bırakılan Furkan üç aydır kulüpsüz. Sosyal medya hesabından NBA’e dönmek istediğine dair haberler paylaşan ve menajerinin NBA’de bir takım aradığı Furkan Kormaz’ın NBA’e mi yoksa Avrupa’ya veya Türkiye’ye mi döneceğini zaman gösterecek.

Alperen Şengün

NBA Tecrübesi: 3 Sene

Takımı: Houston Rockets

Kontrat Süresi, Şartları ve Yıllık Kazancı:

Houston takımı bu sezonun başlarında akıllı bir iş yaparak Alperen’in uzatma opsiyonunun kendilerinde olduğu kontratını önümüzdeki 2024/25 sezonu sonuna dek uzattı. Alperen bu kontrata göre önümüzdeki sene brüt olarak 5.424.654 $ kazanacak. 2025 yazında “restricted free agent (RFA)” statüsüne geçecek be 2025/26 sezonunda kontratı uzatma hakkı Alperen Şengün’de olacak. Eğer uzatırsa alacağı brüt ücret şimdiden belli: 7.621.738 $. Şahsen Alperen’in 2025/26 sezonu opsiyonunu kullanacağını zannetmiyorum. Ya kulübü Houston Rockets’dan isteyeceği yeni yıllık ücrette çoklu seneli yeni bir kontrat alacak ya da arzu ettiği rakamları veren başka bir NBA kulübüne gidecektir. Ama Houston Rockets kulübü eğer isterse daha yüksek ücret veren diğer kulübün teklifine denk bir teklif yapar ve RFA olan Alperen’i takımda tutmaya devam edebilir. Eğer yüksek performansını üzerine koyarak devam ettirir ve Allah korusun sakatlanmazsa senelik brüt 30 milyon $ ücretin altında yeni bir mukaveleye imza atacağını zannetmiyorum.

Ömer Faruk Yurtseven

NBA Tecrübesi: 3 Sene

Takımı: Utah Jazz

Kontrat Süresi, Şartları ve Yıllık Kazancı:

Ömer Faruk Yurtseven’in önümüzdeki 2024-25 sezonunu da kapsayan ve uzatma opsiyonu Utah Jazz’a ait bir mukavelesi var. Eğer Utah Jazz opsiyonu kullanırsa Ömer önümüzdeki sezon 2.660.000 $ (10 Ocak 2025 tarihinde tam garanti olacak) brüt ücret alacak. Eğer opsiyonu kullanmaz ise Ömer’i serbest bırakabilir. Özellikle Mart ve Nisan aylarında sıkça ilk beş oynayan Yurtseven’in önümüzdeki sezon da Utah Jazz’da kalmasının istendiğini ve ona göre planlama yapıldığını düşünüyorum.

Onuralp Bitim

NBA Tecrübesi: 1 Sene

Takımı: Chicago Bulls

Kontrat Süresi, Şartları ve Yıllık Kazancı:

Chicago Bulls takımı sezon ortasında aldığı bir kararla Onuralp Bitim’in iki-yönlü kontratını çoklu seneli mukaveleye çevirdi. Bu kararda Onuralp’in yükselen performansının ve bir çaylak oyuncu gibi değil de tecrübeli bir oyuncu gibi oynamasının etkili olduğu söylendi. Onuralp yeni kontratına göre 2024/25 sezonunda 1.891.857 $ (350.000 $ sezon açılışında garantilenecek, 10 Ocak 2025 tarihinde tam garanti olacak) ve 2025/26 sezonunda 2.221.677 $ (554.419 $ 29 Haziran 2025 tarihinde garanti olacak, 1.110.838 $ sezon açılışında garanti olacak, 10 Ocak 2026 tarihinde tam garanti olacak) brüt ücret alacak.

Daha önceki bir yazımda anlatmaya çalıştığım gibi NBA Türkiye’de çok popüler. Başlıca sebebi ise başarılı olan Türk basketbolcularımızın varlığı. Umarım Haziran ayında yapılacak 2024 NBA Draft programında birkaç basketbolcumuz daha NBA takımları tarafından seçilir ve dünyanın en üst düzey basketbol organizasyonu olan NBA’de bizleri başarıyla temsil ederler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.