Bünyamin ZİLE

Bünyamin ZİLE

Budapeşte Gezisi

BUDAPEŞTE GEZİSİNDEN (ÖNEMLİ YERLER)
 
 
 
                                  MATYAS KİLİSESİ
BUDİN FETHEDİLDİĞİNDE İKİ REKAT ŞÜKÜR NAMAZI KILDIĞI KİLİSE. FETİHDEN SONRA CAMİYE CEVRİLİYOR. 150 YILLIK OSMANLI EGEMENLİĞİNDEN SONRA CAMİ YIKILARAK KİLİSEYE CEVRİLİYOR. RESİMDE GÖRDÜĞÜNÜZ KİLİSE 19.YY. YAPILIYOR.

 BALIKÇI TABYASI
1905 yapımı, SADECE manzara seyretmeye yönelik,eski balık pazarı yerine yapılan , bol kuleli,konik külahlı bir yapı… Uzmanlar konik külahları göçebe Macar çadırlarına benzetiyorlar..Orta Asya dan akrabamız olan Macarlar ,biz Anadolu’ya gelmeden az önce Orta Avrupa’ya yerleşip Hıristiyan oluyorlar.Biz de aynı yıllarda Aral gölü-Mavera ün nehir civarında Arap akınları sonucunda Müslüman oluyoruz…Çadırlar bizimkilere benziyor
 

 
KRALİYET SARAYI
BUGUNKÜ YAPISI 19 YY. AİT. BİR SARAY



                    ZİNCİRLİ KÖPRÜ
Zincirli asma köprü,1843-49 arasında Kont Szechenyi nin katkıları ile yapılıyor,



 
AZİZ İSTVAN BAZİLİKASI
 
İlk Hıristiyan Macar kralına adanan bu yapı diğer bütün dini yapılar gibi biletle geziliyor. Neo-klasik yapı 19 y.y. sonuna ait tam olarak 1905 de bitmiş. Budapeşte’nin geneline baktığımız zaman,tüm güzel ve önemli yapıların bu yıllara ait olduğunu görüyoruz. müthiş bir imar hareketi olmalı bu yıllarda. Bazilikada mimari dışında en dikkat çekici unsur Aziz-Kral İstvan ın mumyalanmış sağ eli AMA BİZ GÖRMEDİK.
 
 
 
 
 
KAHRAMANLAR MEYDANI
 
Kahramanlar Meydanı (Hösök Ter) Macar Devletinin kuruluşunun 1000 yılı(1896)DA BAŞLAMIŞ ama tamamlanması 1929 yılını bulmuş. Büyük tasarımın merkezindeki sütunun üzerinde baş melek Gabriel (Cebrail) yer alıyor. aşağıda önde, devletin kurucusu Prens Arpad ve altı Macar soylusu ,Orta Asya steplerindeKİ kıyafetleri vevahşi atları ile YER ALIYOR. Arkadaki kavisli revaklarda Macar büyüklerinin heykelleri ve sembolik figürler yer alıyor.
 
 


                   
PARLAMENTO BİNASI
BUDA kıyıSINDA YAPILAN bu BİNA Neo-Gotik STİLDE, dev yapı muhteşem görünüyor.(1902) 
 
.
 
 



GÜL BABA TÜRBESİ
OSMANLI ERENLERİNDEN OLAN GÜL BABA Tunaya tepeden bakıyor. Gül Baba Şehrin alınışında şehit oluyor ve bu tepeye bir türbe yapılarak hatırası yaşatılıyor. Macarlar da pek seviyorlar Gül Baba yı ,ziyaretçisi hiç eksik değil.
 
 
 
 
 
 
 
 
TÜRKÜN VE TÜRK DİLİNİN İZLERİ:
 
 
Çevredeki dar ve yeşil sokaklarda hep Türk Dilinin izleri var (Turban sokak,Mesced sokak,Török=Türk caddesi, Türbe meydanı).Türbe ve hemen önünde yer alan GÜLBABA heykeli Türkiye Cumhuriyeti yaptırmış, düzenlemiş, yenilemiş.
 


                      LUKAS KAPLICALARI
 
Lukas kaplıcaları tamamen yenilenmiş. Osmanlı izi kalmamış ama OLSUN KAPLICA kültürünün OsmanlıDAN KALMA olduğunu biliyoruz. ve tarihler şehrin O ZAMAN hamamlar,kaplıcalarla donatıldığını yazıyor



 
 
 
 
 

  
 

GELLERT TEPESİNDEN PEŞTE'YE BAKIŞ
BU TEPE İSMİNİ MACARLARIN HRİSTİYAN OLMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYAN RAHİPTEN ALMIŞ. 16 YY. DA TÜRKLER BURAYA ÖNEMLİ HİSARLAR YAPMIŞ AMA HEPSİ YIKILMIŞ.




MERKEZ PAZAR HALİ
BU BİNAYI EYFELİ YAPAN MİMAR YAPMIŞ. sebze-meyve, her çeşit yiyecek bolluk içinde, metal konstrüksiyon asma kat,2. katı oluşturuyor,bu kat tüm olarak hediyelik eşyalara ayrılmış. El işi örtüler, bluzlar,el dokuma yastıklar porselenler göz kamaştırıyor ve fiyatlar NİSPETEN UCUZ. tabii Çin de yapılan taklitleri OLDUKÇA ÇOK, örtülerin yarısı çin malı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.