BEKLEMEK SİZİ SONUCA DEĞİL BAŞARISIZLIĞA GÖTÜRÜR

Herkes iyi olanı gördüğünde bundan hoşnutluk duyar, kimileri de özenir ve buna ulaşmak ister ancak nedense birçok insanda bu sadece “heves” boyutunda kalır, gerekenin yapılması için harekete geçilmez.

“İlk o tevazu göstersin, ilk o gülümsesin, ilk o geri adım atsın, ilk o yardımcı olsun…”

Güzel olan hep karşı taraftan beklenir. Oysa güzel olan için çaba harcamak yerine hep birilerinden birşeyler beklemek çok yanlış ve zaman kaybettiren bir alışkanlık.

Birşeyler yapalım diye konuşan, yazan, çizen ama aslında hiçbir şey yapmayan ne çok insan var.

Herkes sevgisizlikten, nefretin yaygınlaşmasından, bencilliğin artmasından, saygının azalmasından şikayet ediyor,  ancak güzel sonuca ulaşmak için çalışan çok az kişi var. Güzellik için çalışanlara yardımcı olacaklarına, engel çıkaranların sayısı da az değil.

Gelin bu ahlaktan sakınalım ve çevremizdekilere de bunu anlatalım.

Bırakın başkalarından beklemeyi ve harekete geçin:

* Sevilmek mi istiyorsunuz, birilerinin sizi sevmesini beklemek yerine sevilecek bir insan haline gelin.

* Kötülük dünyadan kalksın mı istiyorsunuz, vargücünüzle sevgiyi, iyiliğin önemini anlatın ve kendiniz de uygulayarak gösterin.

* Açlığı dünyadan kaldırmak mı istiyorsunuz, bunun çözümlerini düşünün, örneğin israfı önleyecek önlemler bulun ve bunların uygulanması için çalışın.

* Sinirlenen, öfkesine yenilen insanlardan rahatsız mı oluyorsunuz, o zaman siz eleştirilerinizi hep güzellikle yapın, öfkeye yenik düşmenin yanlışlığını güzel ahlakınızla göstererek örnek olun.

Değişmek mi istiyorsunuz?

* İlk kalktığınız andan itibaren Allah’a yakın olmanın en önemli konu olduğunu unutmamaya çalışın.

* Her nimette, her aklınıza gelen detayda Allah’a yönelin, örneğin tekrar uyanmayı nasip etmesi, vücudunuzun mükemmel şekilde çalışması, hafızanızın yerinde olması, evinizdeki nimetler, arkadaşlarınız, aileniz gibi her konuda Allah’a şükredin.

* Yolda yürürken, seyahat ederken, yemek yerken, televizyon başında iken kısacası her anınızda Allah’a dua edin, herşeyi Allah’tan isteyin.

* Allah’ın emrettiği güzel ahlakın yeryüzünde yaygınlaşması için cesur bir kararlılıkla, hiç yılmadan ve yorulmadan çalışın.

* Güzel ahlakınızı gün boyu koruyun, nefsinizin isteklerine kapılmayın ve Allah’ın rızasına uygun davranışlar sergileyin.

* Her an Allah’a sadık kalın, zor gibi görünen durumlarda da Allah’ın bir hayır yarattığını bilerek sabredin.

* İnsan sevdiğini sürekli anlatmak, hep ondan konuşmak ister. Siz de durmaksızın Allah’ı anın, sizin için yarattığı nimetleri düşünün ve anlatın.

Kısacası birilerinin birşeyler yapmasını beklemek yerine siz harekete geçin ve güzel olana ulaşmak için çalışanlardan, gayret edenler olun, hatta bu konuda önderlik yapın.

Unutmayın ki yalnızca heveslenmekle hiç kimse istediği sonuca ulaşamaz.

Her türlü zorluk ve engele karşı koyabilmeniz için, sabırla ve kararlılıkla doğru olanı yapmanız için gereken ise hiç kuşkusuz ki imandır. Allah'a olan sevgisi, imanı oranında insan çaba gösterebilir ve bu çabayı sürekli kılan iradeyi kullanabilir. Ahirete olan inancı onu güzele yöneltir, teşvik eder.

Allah Kendisine yönelenleri doğru yola ileteceğini Kuran’da şöyle bildirmiştir.

Rad Suresi, 27-28 / Kendisi'ne katıksızca yöneleni de dosdoğru yola yöneltip-iletir. Bunlar, iman edenler ve kalpleri Allah'ın zikriyle mutmain olanlardır. Haberiniz olsun; kalpler yalnızca Allah'ın zikriyle mutmain olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar