İyi ki doğdun.. Mutlu yıllar sana..

Hiçbir zaman gökten gül yağmaz. Daha çok gül istiyorsak daha çok fidan dikmemiz gerekir. - George Eliot-

 

Doğum günleri özeldir.

Aynı gün doğmuş bir sürü insan olabilir dünyanın farklı yerlerinde ama yinede o gün sizin günüzdür. Size özeldir.

 

Özel günler - genel de pazarlamaya hizmet etse de - mutlu olmak için neden aramaktır. Doğum günlerini, özel günleri kadınlar daha çok önemserler. Ya da önemsediklerini daha çok belli ederler J (Ben söylemiyorum araştırmalar söylüyor.)

 

Doğum günleri bilinçaltında sizi kimlerin önemsediğini, değer verdiğini anlamanın bir yoludur.  Genelde bankalar, üye olunan dernekler, internet  siteleri, şirketler bu önemli günü asla unutmazlar. Sabah erkenden telefonunuzdaki smslerle iyi ki doğduğunuzu bu kuruluşlar tarafından öğrenirsiniz. Gün içinde mailler alırsınız iyi ki doğduğunuza dair. Kendiniz unutsanız bile size mutlaka hatırlatırlar. Her şeye rağmen güzel şeydir hatırlanmak!

 

Sevdikleriniz hatırlasın diye beklentiye girersiniz. Unutulduğu zaman da kırgınlıklara sebep olur doğum günleri. Hayal kırıklığı yaşarsınız. “Ben senin için unutulacak insan mıyım?”sorusunun farklı şekillerde sorgulanmasını gözlemlersiniz. “İyi ki doğdun” dan çok

“iyi ki varsın” ı duymak isteriz.( Tabi keşke doğmasaydı ya da hayatımda olmasaydı dediklerimiz de vardır ama bu başka bir yazı konusu olabilir.:)

 

Bazılarının doğum günü listeleri vardır. En özel insanlar eklenir bu listeye. Aile, yakın çevre üst sıralardadır. Hatırlayanları hatırlamak da önemlidir tabi ki. Uzakta olanlardan telefon beklenir. Gözden uzak olan gönülden de uzak olmuş mudur? bunu görebilmek için.

 

Çocukluktan gelen alışkanlıklar önem kazanır. Yani ailenizde kutlamalar yapılıyorsa sizin için daha da önemlidir doğum günleri. Eski fotoğraflarınıza bakıp dünle bugün kıyaslanır.

Nelerin değiştiği gözlemlenir. Yaptıklarınızı gözden geçirip acil eylem planına geçmenin zamanıdır. Çocuklar, yaşlansa da büyümeyenler kutlamayı her zaman hak edenlerdir.

 

Kalabalık doğum günü kutlamaları yapılır. Vazgeçilmez mutluluk yiyeceği çikolatalı pasta eşlik eder kutlamalara. Geriye hep güzel hatıralar kalır. Gülümseyen fotoğraflar. Günlük telaşlar koşturmalar arasında bir araya gelmek için bir fırsattır doğum günleri. İlla ki abartılması, maliyetli olması gerekmez. Ufacık bir sürpriz bile yeterlidir. Mutluluk paylaştıkça çoğalan bir şeydir.

 

Hediye almak dünyanın en zor işlerinden biridir böyle zamanlarda. Doğum günü çocuğu eğer çok yakınsa işler kolaylaşır da değilse baya efor sarfetmek gerekir. Hele de hediye işlemi son güne kaldıysa zor saatler geçebilir.

 

Eğer ölmüş bir sevdiğinize aitse doğum günü hüzünlenirsiniz. Yıllar geçse de aynı kalır o doğum günlerindeki yaş. Aramak, doğum gününü kutlamak istersiniz. Son gördüğünüz günün fotoğrafı hafızanızdan asla silinmez. Dua edersiniz.Hayatın  ne kadar kısa olduğunu bir kez daha anımsarsınız.

 

Bazılarına göre doğum günü kutlamak anlamsızdır. Çünkü ne kadar olduğu ve ne kadar kaldığı bilinmeyen bir sürenin azaldığının habercisidir. Ölüme bir adım daha yaklaşılmıştır. Kutlamak gereksizdir.

 

Bu hafta çok sevdiğim bir arkadaşımın bebeği oldu. Savaşlara, ekonomik krizlere, işsizliğe, zor ve gittikçe zorlaşan hayat şartlarına, yaşanan tüm karmaşıklıklara rağmen umut kaynağı bebekler. Yeni bir dünyalı daha eklendi listeye. O bir bahar bebeği. O bir balık burcu. Minicik beyaz bir melek. Bahtı güzel olsun inşallah.

 

Ve bugün doğan herkesin doğum günü kutlu olsun. İyi ki doğdunuz..

 

Esra Gündüz

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum