ETİYOPYA 2009

ETİYOPYA 2009

Etiyopya, nüfusun çoğunluğunun Hıristiyanlar’dan oluştuğu, ülke yönetiminde Hıristiyanların ticarette ise Müslümanların söz sahibi olduğu,  farklı din mensuplarının iç içe ve barış içinde yaşadıkları fakir fakat gelecek açısından umut vaad eden bir "Afrika ülkesi."

Ülkenin bazı yıllarda  % 50 ‘lere varan büyüme hızı, bir çok Afrika ülkesi için söz konusu olduğu gibi Etiyopyanın da zaman içinde Avrupa ülkeleri ve gelişmiş ülkeler için heyecan uyandırıran” ticari pazar “ olma hüviyetine sahip olacağını gösteriyor.   

Adisababa, Afrika’nın ticaret merkezi olduğu için, bazı yerlerde ülkenin fakirliği ile tezat oluştaracak ölçüde lüks otellerin olduğu bir şehir.

Müze ziyaretinde gördüğüm Afrika’nın “çıplak ayaklı “ Habeş krallarının tarih boyunca “hükümran “ olduğu  eski adıyla “Habeşistan “ şimdilerde ise” Etiyopya” denilen bu ülke,  bir zamanlar açlıktan ölüm vakalarının en yoğun olarak yaşandığı bir Afrika ülkesiydi. Şimdi ise bir çok insanın zor koşullarda yaşadığı, iş bulamadığı,  bulduğu işlerde de çok düşük ücretlerle çalıştığı bir ülke..

Habeşistan kralı denildiğinde Peygamberimiz döneminde göç eden Müslümanlar’a ülkesinde yaşam hakkı tanımış adil kral Necaşi ilk akla gelen kişi..

Adaletli  ya da töleranslı olmak genetik midir bilemiyorum ama Etiyopya’da bir çok yerde karşılaştığım Hıristiyanlar ile Müslümanlar’ın birbirlerine büyük bir saygıyla yaklaştıklarını gördüm.

Uzun bir dönemden beri aynı topraklarda yaşayan mahallelerde iç içe yaşayan kiliselerle camilerin karşı karşıya ya da yan yana  olduğu Etiyopya  kavgasız gürültüsüz huzur içinde yaşayan insanların ülkesi …

Kahvenin ana vatanının Etiyopya olduğunu ilk defa Adisababa’ya gittiğim zaman öğrendim. Bu yüzden bir çok yerde nefis Etiyopya kahvesini içeceğiniz mekanları bulabilme imkanınız var.

Etiyopya, yemek konusunda  sert kuralları olmayan insanlar için farklı damak zevklerine hitap eden ilginç yemekleri olan bir kültüre sahip . Ekşi delikli tuhaf bir ekmeğin katık yapılmasıyla yenilen bol acılı va baharatlı yemeklerin olduğu zengin sayılabilecek bir yemek kültürü var.

Tabiki yemek kültürü konusunda muhafazakar olanlar için, Türk yemeklerinin yapıldığı temiz ve güzel bir lokantanın mevcut olduğunu da bildirmek isterim.  

Etiyopya'ya gidecek olanlar için önemli bir uyarı yapmakta yarar var. Yemen'de de yaygın olarak kullanılan "khat" adını verdikleri uyuşturucu özellikleri olan bir bitkinin yaygın olarak kullanılımı söz konusu . Ülke kanunlarına göre kullanımı ve yetiştiriciliği legal olan bu bitki( Bazı ülkelere göre uyuşturcu bazılarına göre değil ) yüksek oranda uyarıcı özelliğe sahip bir uyuşturucu…

Türkiye’nin dış ilişkilerde uygulamış olduğu politikanın oldukça başaralı olduğunu Afrika ülkelerine gittiğim zaman, otel ya da bir çok  yerde gezerken insanlara Türk olduğumu söylediğimde aldığım olumlu tepkilere dayanarak söyleyebilirim.

Türkiye denildiğinde akla 2 şey geliyor… Finans merkezi ve Tayyip Erdoğan…

Afrika’da yayın yapan bir çok yabancı televizyon kanalında  sürekli olarak "İstanbul Finans Merkezi" spotuyla verilen reklamları görebilmek mümkün..

Tabiki Davos zirvesinden sonra “one minute” olayıyla birlikte tüm Afrika ve Arap ülkelerinde  oldukça popüler bir lider haline gelen Başbakan Tayyip Erdoğan da Türkiye denildiğinde ilk akla gelen isim …

Tüm bu anlattıklarım bir “turist” gözüyle Etiyopya.. Bir de madalyonun diğer yüzünü gördüğüm kurban gönüllüsü olarak gittiğim için dağıtım noktalarında karşılaştığım insan manzaraları var ki onu da inşallah bir sonraki yazıda anlatacağım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.