Koronavirüs Salgını Sebebi İle Alınan Ekonomik Tedbirler

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında "Milli Dayanışma Kampanyası" adı altında bir bağış kampanyası oluşturuldu. "Biz Bize Yeteriz Türkiye'm" sloganıyla başlatılan yardım kampanyası ile mağdur olan dar gelirli ailelere destek sağlanacak. Bu kapsamda bağış yapan Vergi Mükelleflerinin, Kurumlar Vergisi Kanunu 10’uncu maddesi kapsamında yaptıkları bağışın tamamını -Cumhurbaşkanınca başlatılan bağış ve yardım olduğu için- vergi matrahından indirme hakkı bulunmaktadır.

Aile Bakanlığı tarafından oluşturulan proje kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca ihtiyaç sahibi ailelere maddi destekler ulaştırılıyor. 2.1 milyon haneye iletilen 1000 TL'lik ilk faz ödemelerinin ardından 2’nci faz ile 2.3 milyon aileye destek sağlanmaya başlandı. 81 ilde faaliyet gösteren vakıflar illerdeki valiler ve kaymakamlıklarla birlikte ihtiyaç sahibi aileler tespit ediliyor. İlgili bakanlık tarafından başlatılan faz 3 hazırlıklarında ise; vatandaşların ilgili sosyal yardımlara e-Devlet kapısı üzerinden başvurularını iletebilmesine olanak verilmiştir. TC Kimlik numaralarının son hanesine göre sistem üzerinden başvuru alınmaktadır. Böylece, kaymakamlık kayıtlarında mağdur olarak yer almayan vatandaşlar da destek alma imkanına kavuşmuştur.

KOVID-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ertelenecek ve gerekli durumlarda ek finansman desteği sağlanacaktır.

Kamu bankalarından "İşe Devam Kredi Desteği" kapsamında salgından etkilenen tüm firmalara 5.000, 7.500 ve 10.000 TL tutarında 6 ay ödemesiz kredi verilecek.

Halkbank tarafından tüm esnaflar için 'İşletme ve Finans Desteği' ile 'Paraf Esnaf Kart Desteği' paketlerinin hayata geçirildiği duyuruldu. 'İşletme ve Finans Desteği'nde 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli kredi imkanı tanınacak. Ayrıca esnaf 25 bin TL limitli kredi kartı alabilecek.

Aynı zamanda Halkbank, kredi faizlerini erteleyerek esnaf ve sanatkarların yaklaşık 90 milyon tutarında faiz sorumluluğunu hafifletecek.

Ziraat Bankası ise; firmalara istihdam alanını azaltmaması koşuluyla 3 aylık dönemi kapsayacak şekilde personel gideri kadar ekstra kredi limiti imkanı sunulacak.

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin en önemli başlığı ise kısa çalışma ödeneğin kapsamında koronavirüs salgını özelinde yapılan güncellemedir. İşten çıkarmaya 3 ay yasak getiren torba yasanın mecliste kabul edilmesinden hemen öncesinde faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlara 3 ay boyunca maaş desteği sağlanacak. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılanlara ise 3 ay boyunca aylık 1170 lira maaş desteği sağlanacaktır.

En düşük emeklilik maaşı 1.500 TL'ye çıkartıldı. Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyelerine dair ödemeler de erkene çekildi.

Hoşça bakın zatınıza...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.