YURTDIŞINDAN ALINAN HİZMETLERDE MUKİMLİK BELGESİ VE STOPAJ

Mukimlik belgesi, ilgili kişi veya Şirketin mukimi olduğu ülkenin yetkili makamlarından alınan ve o kişi/kurumun ilgili ülkede vergi mükellefi olduğunu gösteren resmi bir evraktır.

Yurtdışından alınan hizmet faturalarında, hizmeti veren firmanın mukimi olduğu ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (ÇVAÖ) var ise ve bu anlaşma hükümleri çerçevesinde stopaj yapılmamışsa veya stopaj oranı indirimli olarak uygulanmışsa, mukimlik belgesinin alınması gerekmektedir.

Öte yandan;

Her nevi komisyon ödemeleri, yurtdışında yapılan ilan veya reklam bedeli ödemeleri, tamir veya bakım ücreti ödemeleri, yurtdışında gerçekleşen taşıma bedeli ödemeleri, sigorta primi ödemeleri, yurtdışında yaptırılan fason iş bedeli ödemeleri, gözetim ücreti ödemeleri, yurtdışı seyahatlerde ortaya çıkan ödemeler (otel, lokanta, ulaşım, haberleşme vs.),  fuar katılım ücreti ödemeleri, uydu kirası ödemeleri ile sair benzeri ödemeler, “ticarî” nitelikli olduklarından stopaj kapsamına girmemektedir.

Stopajın söz konusu olmadığı durumlarda ortaya çıkacak bir stopaj farkı üzerinden hesaplanacak KDV’de olmayacaktır.

Hizmetin yurtdışında ifa edilmesi, hizmetten yurtdışında yararlanılması hallerinde KDV hesaplanmaz. Buna rağmen, yurtdışında hizmet veren kişi ya da kurumlar KDV içeren bir fatura düzenlemiş ise, yurtiçindeki müşteri KDV tutarını indirim konusu yapmaksızın doğrudan gider/maliyet unsuru olarak dikkate alacaktır.

Tekrar görüşünceye kadar, yüzünüzden tebessüm, yüreğinizden sevgi eksik olmasın efendim.

Hoşça bakın zatınıza…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.