Fatih KAPLANDERE

Fatih KAPLANDERE

AT GÖZLÜĞÜ

AT GÖZLÜĞÜ

İçinde bulunduğumuz Kurban Bayramı hasebiyle size bir bayram yazısı yazmak isterdim ancak farklılığı seviyorum ve size farklı bir bakış açısı ile farklı bir yazı sunuyorum.

Bayramın gerçek bilincine varmamız dua ve temennisi ile evvela herkesin Kurban bayramını tebrik ediyorum.

Terlik imalatı yapan bir fabrika Afrika pazarını araştırmak için satış müdürünü bu kıtadaki bir ülkeye gönderir.

Satış müdürü bir müddet sonra arar ve

Patron biz burada iş yapamayız çünkü burada kimse terlik kullanmıyor herkes ayakları çıplak geziyor, der.

Bir müddet sonra eski satış müdürü gitmiş yeni geleni tekrar bir araştırma için Afrika’ya gönderir fabrika sahibi.

Arkasından çok geçmeden telefon gelir;

Patron ne kadar terliğimiz varsa gönderin çünkü buradakilerin ayaklarında bir şey yok.

İşte bu iki bakış açısı hayatınıza yön veren işlerinizi süreceğiniz güzergâhı gösteren talimatların bileşkesini oluşturuyor.

Çine gezi düzenleyen bir büyükşehir belediyesi kafilesinde bulunan bir arkadaşım döndüğünde bir ev ziyaretinde bulundum.

Hoş beş sohbet içerisinde arada yaptığı gezi hakkında sorular sordum. Dikkatini çeken bir şey olmuş, Çinliler çok az ekmek yiyorlarmış.

Bizimkilerin kafilesinde bulunan bir arkadaşta şu Çinlilere ekmek yemeyi alıştırırsak ne ekmek satarız bunlara deyip tespitini yapmış.

Böyle işlevsel beyinleri yönetici yaptığınız zaman yol alırsınız.

Tayyip Bey İstanbul’a daha yeni belediye başkanı seçildiğinde Hürriyet gazetesinin o zaman sahip olduğu Showtv ye yanlış hatırlamıyorsam konuk olarak İstanbul’un sorunları ile alakalı bir programa davet edilmişti ve kendisine sorular iletilip çözüm yollarını halka dinletmişlerdi.

Program sunan gazeteci kaçak binaların yıkımıyla alakalı Tayyip Beyi köşeye sıkıştıracağını sanarak bir soru sordu.

Tayyip Beyde hazır cevap ve konuya hâkim tabi hepsini yıkarız mesela buradan başlarız şu anda yayını yaptığımız bina kaçak deyip çok güzel bir cevap vermişti. Sunucunun yüzü hala hatırımdadır.

Bunlar, mevzuya hâkim olan yönetici kişiliği oturmuş ne yapacağını ve ne zaman yapacağını bilen insanlara örnek olarak şu an aklıma gelen misallerdir.

Bunun gibi sizde hayatınızda onlarcası ile karşılaşmışınızdır.

Yönetici olmak öyle basit bir şey değildir. İnsanın doğasında olan bir şeydir, sonradan da geliştirilebilir ancak verimliliği doğallık sağlar. İletişimi güçlü insanlar lider insanlardır, her zaman fark edilirler.

Yerinde hareket eder, itidallidirler, düşünerek hareket ederler, az öz konuşurlar saçmalamazlar, sorun üretmezler sorun çözerler, kimseyi yolda bırakmazlar, bana ne demezler, kestirip atmazlar, konuşmaktan kaçmazlar, bir konuda bilgisine başvurulduğunda çözmeden bırakmazlar, ispiyoncu tutmazlar çünkü sorumlu olduğu kişilerle arkadaştırlar, geçici değillerdir, işe erken gelip en son giden değil işleri aksatmadan yürütenlerdir, onların yanında insanlar kendilerini hem rahat hem de güvende hissederler, güvenilirdirler, en önemli özellikleri dost olmalarıdır ve asla AT GÖZLÜĞÜ takmazlar.

Böyle insanlarla çalıştığınız zaman işleriniz aksamaz, çalışanlar kin tutmaz, arkanızdan küfretmez ve daima arkanızda dururlar.

Tüm yöneticilerin kulağına küpe olması dileği ile tekrar Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum.

Vesselam. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.