Fatih KAPLANDERE

Fatih KAPLANDERE

LEYLE-İ MEVLİD-İ NEBİ

LEYLE-İ MEVLİD-İ NEBİ

Kutlu mevsimlere girişimizin başlangıcı olan ve  Resulullah sav efendimizin doğumu olarak kutladığımız mevlid kandilini idrak ettiğimiz günlerdeyiz.

Adını kendisiyle andığı yüce yaradanımızın, kelamı kadiminde ‘’ "Allâh ve melekleri Peygamber'e çokça salât ederler. Ey mü'minler! Siz de O'na çokça salât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin." (el-Ahzâb, 56) ayeti ile kutsadığı o kutlu nebinin dünyaya teşrifini idrak etmekteyiz.

Bu diller onu anlatmakta acizdir, bu diller ona salat etmekte eksiktir, bu diller onu sunmakta noksandır.

Bu yüzden onun yaşadığı çağa asr-ı saadet, ondan önceki zamana cahiliye, ondan sonraki zamana da özlem çağı diyoruz.

O geldi, dünya saadete kavuştu.

O geldi, insanlık huzur buldu.

O geldi, dünya felaha erişti.

Resulullah sav efendimizle birlikte insanlar medeni bir hayatın nasıl yaşanması gerektiğini öğrenmişlerdir.

Zulümden, gadirden, insanlara kötü muameleden uzak durmuşlar, kız çocuklarını öldürmekten vazgeçmişler, içkiden, kumardan, faizden uzak durarak İslami bir hayata kavuşmuşlardır.

Dünya gerçek nizamına kavuşmuş, insanoğlu bu dünyaya geliş amacını idrak ederek Allah cc kulluk vazifesini hatırlamıştır.

Bu dünyadan sonra ahretin olduğunu, hesap ve kitabın olduğunu, yaptıklarımızın karşılığını göreceğimizi bize hatırlatmıştır.

Bu vesile ile Mevlid kandilinizi tebrik eder âlemi İslamın uyanmasına vesile olmasını cenab-ı mevladan niyaz ederim.

YENİ BİR YIL 2015

Mevlid kandilinden bir gün öncede 2014 miladi yılını geride bırakarak 2015 miladi yılına girmiş olduk.

Eksiği ile gediği ile bir yıl daha geçmişte kaldı ve bir 365 gün daha bize borç olarak verildi. Nasibi olan bitirecek veya verildiği kadarını kullanacak.

Hamdolsun, Hristiyanların kutladığı, onlara ait bir adet olan yılbaşı veya noel denen günün bize ait olmadığı bilinci zihnimize biraz daha yerleşmekte ve kutlanmasından olan uzaklaşma biraz daha artmaktadır.

Buna mukabil alternatif olarak Mekke’nin fethi kutlanmaktadır. Ancak Mekke’nin fethi 20 Haziran 8 hicri senesi, miladi olarak 11 ocak 630 tarihine denk gelmektedir.

Bunun bir algının yönetilmesi olarak görüyorum. Bir farkındalığı kaçırdığımızı zannediyorum. Sanki bir oyunun içerisine itildiğimizi zannediyorum.

İlla yılbaşı tarihinde insanları yılbaşı kutlamasından uzak tutmak için alternetif bir kutlama yapılması gerekmemektedir, hatta büyüklerimiz o gecenin normal diğer gecelerimiz gibi geçirilmesi gerektiğini söylemiştir.

Resulüllah sav efendimiz;

"Bizden başkasına benzeyen bizden değildir. Yahudilere ve Hıristiyanlara benzemeyin. Yahudilerin selamı parmaklarla, Hıristiyanların selamı avuç içiyledir." (Sahihu'l-Cami: 5434) 

Vesselam. Kalın sağlıcakla.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.