Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

BEDDUA GİBİ KALİTE

 

Allah bu dünyada insanları farklı şekilde imtihan eder. Kimine malı mülkü, kimine aklı, fikri çok verir. Kimi sağlığının kimi akılsızlığının peşinden koşar. Akıllı insan zaten dünya işlerine de hiç gönül bağlamaz. O da ayrı konu.

Ben asla reklamcı olamazdım mesela. Bunu daha önce de anlatmıştım. Takipçilerim bilir, slogan yazmak, kalıcı bir logo oluşturmak için insanda farklı bir düşünce gücü olmalı. Çok şükür kimsenin sözünü çalıp kendime mal etmişliğim ya da değiştirip birilerinin önüne sunmuşluğum yok. İnsan kendi aklını beğenmezse zaten yaşayamaz.

akıllı olmak ile ilgili görsel sonucu

Bazıları gerçekten malını çok iyi pazarlar, ağzı laf yapar. Yalanına yalan katanların günahı boynuna… İyi slogan dilden dile dolaşır, diğerleri “güzelmiş” denilir unutulur. Kaliteli ürünse zaten zamanla kendini ispatlar. Bazen slogan yapılan işin önüne geçtiği gibi bazen de marka ismi üründen daha ön plandadır. “Her ihtimale karşı” hangi sigorta şirketinin sloganıydı bilmem ama çok beğendiğim, “İşte bu” dediklerimden biri… Fakir markayı çok fakir olan alamayacağı gibi Bosch’a Bosch’una para verme diyeni de kimse ciddiye almaz. İlk olarak size 150 yıllık bir marka isminden bahsetmek istiyorum.

Kullandınız mı bilmiyorum beddua gibi bir marka var. Fakat oldukça kaliteli, haliyle pahalı, haliyle de güzel… Milyonlarca hayranlarından biri de benim. Henüz kullanmak nasip olmasa da ismi hep ilgimi çekmiştir.

“Geberit”

Beddua gibi marka…

Birine sinirlenmiş “Geber! İt!” diye bağırmış, sözler havada uçuşmuş da devamı gelmiş, arda arda söyleyince birleşmiş ortaya bu çıkmış gibi düşünüyor insan ama marka Türk değil… Dünyanın hemen hemen her yerine ulaşan Geberit’in sloganları da beddua gibi:

“Zaman geçer, Geberit Kalır”

“Her gün… Geberit…”

“Geberit… Her yerde…”

Yarışmaları, mimarileri, banyo tasarımları, gerçekten fevkalade.

İngilizcede “Lets go!” haydi gidelim demektir, bilmeyen yoktur. İkinci el eşya satımı için kurulan sisteme verilen bu ad “Letgo” diyerek sanki git başımdan denmek istenmiş. Akılda kalıcı isim bulunmuş. Ben de üye oldum ama hiç reklamlardaki gibi değil. Anında biri gelip “Alıyorum” demiyor. Mesaj yazıp sizin vaktinizi çalanlar olduğu gibi bir de fiyatlar çok pahalı. İnsan haliyle “Bu kadar parayla yenisini alırım” demekten kendini alamıyor. Fakat üye olurken okuyup onaylamanız gereken kuralları çok iyi. Çok ince düşünülmüş.

akıllı olmak ile ilgili görsel sonucu

 

Velhasıl…

Hem sloganın hem verilen hizmetin hem ismin hem kalitenin iyi olduğu durumlarda ilerlersiniz. Yoksa başlanılan yerde boğulup gidenlere katılırsınız.

Bir ürün tasarlasaydım adını ne koyardım bilmiyorum. Ben lokanta açsam bile isim koymada başarılı olamam, insanları yemekten soğuturum.

O yüzden diyorum ki haydi yine iyisiniz. Şimdilik öyle bir projem yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.