Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

Kuklanın Sihrini Keşfedin 1

Okul öncesi yaşındaki çocuklar 3-6 yaş arası oldukça inatçıdır. “Yap” dediğinizi yapmaz, “Dokunma” dediğinize dokunur. Çocuğun belli bir nedeni olmadan bir davranışta ısrar etmesi, davranışını, durumunu değiştirmemesi inatçılık olarak tanımlanmaktadır. Öncelikle inatçı çocuğa –inatçı-olduğunu kesinlikle söylememeniz gerekir ki davranışı pekişmesin. Ayrıca çocuğunuzu yetiştirirken çok sabırlı, hoşgörülü ve paylaşımcı olmanız gerekir. İnatçılık çocuklarda ben duygusunun ve özgür olma bilincinin gelişmesinden kaynaklanır. İnatçıçocuklar için çeşitli çözüm yöntemleri olmakla birlikte en çok işe yarayan seçenek sunmadır.

“Bunu giymeyeceğim,” diyen bir çocuğa “Giyeceksin” diyen ebeveyn yanlış yolda demektir. İki tarafında inatlaşması, iki tarafı da yıpranır. Öncelikle kararlıolduğunuzu bildirerek ona seçenek sunmalısınız. “Benimle birlikte gelmek istiyorsan ya bunu ya bunu giyeceksin, tercihi sen yap,” diyebilirsiniz.

Çocuğunuza onu sevdiğinizi sözlerinizle, davranışlarınızla ve dokunuşlarınızla sık sık hissettirmelisiniz.

Bazıönemli hususlarda seçenek sunma, kararlı davranma, ödüllendirme işe yarayamayabilir.

Peki sizi dinlemeyen çocuğun kuklayı dinleyeceğini söylesem inanır mısınız? Kukla mucizesine kesinlikle inanmak gerekir.

Kuklalar çocukların olduğu kadar büyüklerin de hep ilgisini çekmiştir. Evdeki malzemelerden yapacağınız çeşitli kuklalarla çocuğunuzu her konuda ikna edebilirsiniz. Sadece inatçılık değil, tırnak yeme, parmak emme, paylaşmama gibi aklınıza her gelen problemde kukla imdadınıza yetişir.

Kuklalarıhazır da alabilirsiniz fakat sizin yapmanız çocuğu daha mutlu edecektir.

Kuklanın faydalarına geçmeden önce hangi malzemelerden kukla yapabileceğinizi hatırlatmak isterim. Örneğin tahta bir kaşığın üst tarafına ip yapıştırarak saçşekli verebilir, kaşığın içine renkli kalemlerle göz, burun ağız çizebilirsiniz. Kaşığınızın sap kısmına elbise görevi yapacak herhangi bir kumaş parçası kuklanızı tamamlamanıza yetecektir.

Ya da herhangi bir çizgi film karakterini eski kitaplardan, dergilerden gazetelerden keserek karton yapıştırıp arkasına bir çubukla kukla haline dönüştürebilirsiniz. Tek kalmış bir çorabı da aynı şekilde değerlendirebilirsiniz. Çoraba dikeceğiniz bir bulaşık teli ya da orlon ip, göz görevini yapacak iki düğüme ile güzel bir kukla yapabilirsiniz. Evinizdeki birçok malzeme ile değişik kuklalar yapılabilir. Bu sizin yaratıcılığınıza kalmıştır.

İki kuklayı birbiriyle konuşturmak sorunları çözümlemede için daha mantıklıdır.

Kuklanız hazır olduğunda çocuğunuzun yaşına göre bir konuşma hazırlayıp sizi göremeyeceği bir örtü arkasından kuklalarınızı konuşturabilirsiniz. Çocuklar kuklayı hem dinler, hem öğrenir, hem de kuklanın söylediklerini yapar.

Örneğin sütünü içmeyen bir çocuğunuz var. Hemen iki kukla yapıp geçin masanın arkasına.İlk önce kuklanın birisi çıksın ve kısacık bir melodi ile sahne alsın.

“Lay lay la… Merhaba güzel çocuk,” desin.

İlk oyunlarınızda cevap vermese de birkaç oyundan sonra kukla ile nasıl arkadaşolduğunu, onunla neleri paylaştığını duyacak kulaklarınıza inanamayacaksınız. Kuklayla sorunlarını bile paylaşacağından şüpheniz olmasın.

Kukla“Birazdan arkadaşım gelecek, seni onunla tanıştıracağım,” diyerek arkadaşına seslensin. Diğer kukla geldiğinde selamlaşmanın ardından ona “Senin boyun neden kısa, bak ben büyüdüm. Kocaman oldum!” diyerek sohbete başlasın. Ardından da “Ben her akşam sütümü içiyorum, o nedenle çabuk büyüyorum. Süt çok lezzetlidir.” diyerek onu ikna etsin. Tabi diğer kukla “Ben sütü sevmiyorum!” diyerek çocuğunuzun duygularını dile getirebilir.

 

Kuklanın söyledikleri çocuğu ikna eder ve emin olun sütünü de içer, oyuncaklarını da toplar, yeni bilgiler de öğrenir. Her türlü bilgiyi kukla ile öğretmeniz mümkündür.

En önemlisi çocuğun dil gelişimi açısından önce dinleme, ardından da kendisinin kukla oynatmaya çalışma çabalarıyla çok önemli katkıları olacaktır. Kuklaların çeşitli olması çocuğun görsel zenginliğe ve hayal gücü için önemlidir. Aynıkukla her konuda çocuğu ikna edemez. Sadece beş on dakikanızı alan kukla yapımıve oynatımı ile çocuğunuzla hem iletişiminizi düzeltecek hem de sorunlarınızıçözüme kavuşturacaksınız.

Kukla oynatırken ses tonunuzu iyi ayarlamalı, karşılıklı konuşmalarda değişik tonlarda çıkaracağınız seslerle ilgisini sürekli kendinizde tutabilmelisiniz. Çocuk kuklanın gerçekten konuştuğuna inanabilmeli. Dikkat toplama açısından da faydalı bir etkinlik olan kukla oyunu çocuğunuzun okula başladığında da daha başarılı olacağının garantisidir.

Çocuğunuz her işinizden önemlidir. Onunla kaliteli zaman geçirmek için kukla oyununu mutlaka denemelisiniz.

Yok mu çocuğunuz için on dakikanız ve tek bir çorabınız? 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.