Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

MERCAN CİVAN'I ANLATMAK

"Enginde yavaş yavaş günün minesi soldu,
derdim bana arkadaş, bugün de akşam oldu,
gölgeler indi suya,kuşlar vardı uykuya,
gurbeti duya duya, bugün de akşam oldu." diye sesleniyor Mercan Civan.

 

Bulgaristan'ın Kırcali bağlı Ardino yani Eğridere kasabasında doğan yazarın Seni Anlatmak isimli eserinden bir kıtayı paylaştım sizlerle. Yazar Ardino'da bitirdiği Enstitüden sonra dokuz yıl kasabasında ardından da 1996 ailesiyle birlikte yerleştiği Türkiye'de anaokulu öğretmenliği yapmış, çeşitli gazete, dergi ve sitelerde yazılarını paylaşmıştır. Şu sıralarda Günyüzü isimli gazetede köşe yazılarına aralıksız devam eden Mercan Civan'ın geçtiğimiz ay çıkan Seni Anlatmak isimli deneme kitabı Göl yayıncılıktan çıkmıştı.


Kitabı elime alıp okumaya başladığımda Seni Anlatmak'ı dostlara da anlatayım istedim. Kitap kapağının kırmızı olması okuyucuyu sıcak bir sunumla karşılıyor. Kapakta Mercan Hanım bizlere gülümseyerek başlıyor sözlerine. Emekli, Öğretmen sevgili İsa Cebeci Hocamız bu eser için bir önsöz yazmış ki okuyunca duygulanmamak mümkün değil. İşte o cümlelerden birkaçı;


"1989 yılının zorunlu göçüyle Türkiye'ye gelememeiş olmasına rağmen, daha sonraki yıllarda eşi ve biricik çocuğuyla Anavatan'a göçmeyi başardı. Akrabalarının çoğunun Lüleburgaz kasabasına yerleşmiş olmaları nedeniyle o da ailesiyle Lüleburgaz sakini oluvermişti. Artık beynini Türkçe kitaplar, dergiler ve gazeteler okuyarak beslemesi için bütün engeller ortadan kalkmıştı.   ....... Aşla,işle, geçimle ilgili dertler kadınları daha çok hırpalıyordu.Ayrıca biricik oğlu Caner'i iyi yetiştirmek ve üniversiteyi hazırlamak en büyük hedefiydi. Memlekette bıraktığı yaşlı anne ve babasını da hiç aklından çıkardığı yoktu."


Yazar İsa Cebeci, Mercan Hanım'ın hayat ve yazım serüvenini öyle anlatmış ki onun ne kadar azimli ve çalışkan olduğuna önce önsözü sonra da eserindeki denemeleri okuyarak şahit oluyorsunuz.
Kitap çok farklı konulardaki denemelerden ve röportajlardan oluşuyor. Mutluluk Bağımlılığı ilk sırada olan ve gerçekten ikna edici bir yazı. İnsanın hemen mutluluk bağımlısı olası geliyor dersem inanırsınız değil mi? Yaptığı önemli ziyaretleri denemeye dönüştürerek bizleri örnek alınacak insanlarla tanıştıran Civan, hikaye ve şiirleriyle de yazılarını akıcı ve zevkle okunur halde okuyucuya sunmuş. 'Ah edep Ah' isimli yazısında şu cümleleri sizlerle paylaşmak istiyorum;


"Sabretmeye hiç mi vaktiniz yok?

Durun bir dakika! Durun bir dakika, gece yatmadan önce günün muhasebesini yapsanız. Günün faturasını hesaplasak. Neler kazandık, neler kaybettik? Kaç kahkaha attık, mutlu olduk mu? Kaç kişiye selam verdik, kaç kişiyi üzdük? İşte arkadaşım gerçekler gece konuşur. Vicdanımız sızlar mı acaba hata yaptınız diye?

Üstünlük savaşında kim kazanmış? Yaşamak sıradan bir şey değil arkadaşım."


'Arasaydım seni annem' isimli denemesi beni ağlatırken, Aşkın tarifinin değişik yaş gruplarından tanımlanması beni hem güldürdü hem düşündürdü. Marteniçkanın ne olduğunu öğrendim.Kitapta sayısız deneme siyah beyaz resimler eşliğinde öylesine ilerliyor ki okurken kendinizi mutluluk oyunu  sayfasında buluveriyorsunuz. Oynamak isterseniz diye bir kaç önerisini yazmak istiyorum;


"Mutluluğun sırrı güzel şeyler düşünüp doğru işler yapmaktır.

Uyanır uyanmaz pencereni aç, gülümseyerek evrene merhaba de.

Küçük çocuğu alnından öp.

Mektup yaz. Hasret kahvesi iç.

Daha verici ol.

Annen ve baban için bir şeyler yap.

En sevdiğin yemeği yap.

Yaşlıları ziyaret et.

Arkadaşını sırtından sıvazla.

Mizah,gününe renk katsın.

Kucakla en sevdiğini.

Arkadaşım, aldığımız zevkler bizim ödüllerimizdi. İkimize de yetecek kadar var değil mi?"


Mercan Civan, tanıma şansına sahip olduğum kadarıyla bunların hepsini ve daha fazlasını yapan ve çevresine ışık ve neşe saçan bir öğretmen yazar. Kitabında bir çok yazarla söyleşilerine de yer vermiş. Hatta bazı yazarların "Nasıl yazarsınız?" sorularının cevaplarına da. Hem yazar hem okuyucu olarak ilgi çekecek bir bölüm. Sayfaları okurken dolu dolu yaşadığımı anlatmak zor olmasa gerek.


Kitap da benim gördüğüm tek eksik içindekiler bölümünün olmayışı ve onu da kitap bittikten sonra fark ediyorsunuz. En iyi yanı da istediğiniz yerden başlayabilecek olmanız ama inanın o kadar emek ve birikimle hazırlanmış ki hiç bir satırı kaçırmak istemeyeceksiniz. Sıradan alelade yazılmış bir kitap değil bu kitap. Başucu kitaplarınızdan olmayı hak ediyor. Çok şey veriyor okuyucuya.
Gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir eser; Seni Anlatmak'ı bilmem anlatabildim mi dostlar?

Sizlere iyi okumalar yazarımız Mercan Civan'a da başarılarının daim olmasını diliyorum.

Nice eserlere imza atabilmesi temennilerimle....

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.