Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

VİRÜS BÖLÜNMELERİ

Öncelikle şunu söyleyeyim; bu bilimsel bir çalışma değil, bu bana ait gözlemsel bir sonuç… Uzun süredir mücadele ettiğimiz ve dünyayı alt üst eden virüsün hayatımıza girdiğinden beri hepimiz farklı kişiliklerimizi ortaya çıkardık fikrindeyim. Başta eşim olmak üzere tüm jandarmalara, emniyet görevlilerimize, sağlık çalışanlarımıza, ülkem için bu süreçte emeğiyle, gayretiyle iğne ucu kadar da olsa destek olan herkese teşekkür etmek istiyorum.  

            Hoş birkaç dakika geçirmeniz ve kendimizi tanımamız için kaleme aldım. Adını yazmadığım malum virüs sürecinde siz acaba hangi gruba dâhil oldunuz? Bakın bakalım.

1. Virüs Panikler: Bunlar akşama kadar virüsle ilgili haberleri her kanaldan ayrı ayrı dinleyip, grafikleri inceleyen, sonuçların nasıl olursa olsun her seferinde daha çok korkuttuğu kişilerdir. Virüsün bulaşmasını engellemek için elinden geleni abartarak yapar, duyduğu gördüğü bütün haberleri paylaşmaya meyillidir. Kendilerini günde dört kez kapı kolu silerken, sarımsak döverken, virüse karşı koruyacağına inandığı çeşitli tarifler alırken bulabileceğiniz kişilerdir. Bunlar duydukları rakamlara değil hiçbir şeyin düzelemeyeceğine inanan hayata genel anlamda da olumsuz bakmaya alışkın kişilerdir.

 

Corona virüs korkusu, panik atak ve takıntıyı alevlendirebilir ...

2. Virüs Gamsızlar: Bunlar, “Bana kesinlikle bulaşmaz” diyen, acı patlıcan ya da vücudunun güçlü olduğunu düşünen kişilerdir. Hiçbir tedbir almadıkları gibi başkalarının sağlığını da düşünmezler. Hayatlarına olduğu yerden devam ederler. Acil işi olmadığı halde gezerken gördüğünüz maskesiz kişiler genellikle bunlardandır. Tedbir almazlar, alanlara da karışmazlar.

İstanbul halkını koronavirüs endişesi sardı: Önlemleri yetersiz ...

3. Virüs Komikler: Bunlar, insanları her ortamda gülmelerini sağlamak amacıyla olaya diğer açıdan bakan komik bir tarafı var mı diye araştıran ve bunu resimle, karikatürle, şiirle, sözle ifade eden hayata olumlu bakmaya çalışan kişilerdir. Duygusallıklarını gizlemeye gayret ederler. Komikliğin kademesini artırmaya çalışırken bu süreçte eğlendirmek ve güldürmek için garip videolar çekerek kendini ya da başkalarını küçük düşürenler de bu gruba dâhildir.

Armağan Tunaboylu (@ArmaganTunaboyl) | Twitter

4. Virüs Fırsatçılar: Bunlar insanların ihtiyacı olan mal ve hizmeti kendine yararlı hale getirmek için sinsice plan yapıp uygulayanlardır. Maske, kolonya, sarımsak, sumak gibi ürünlere zam yapanların yanı sıra siyaseti ve dini kullanarak insanları birbirine düşürmeye çalışanlar, bu konuda yazılan şiirleri antolojiye çevirmeyi düşünenler de bu gruba girer.

Gaziosmanpaşa'da Corona virüs bahanesiyle sahte dezenfektan ...

 

5. Virüs Değerlendiriciler: Bunlar evde kalma sürecini en doğru şekilde değerlendirmeye çalışan bilinçli kişilerdir. Uzun süredir yapamadıkları işleri yapmaya çalışanlar, okumaya, kendini geliştirmeye, yeni tarifleri denemeye, ailesiyle güzel vakit geçirmeye, çocukları ile ilgilenmeye, dinlemeye ve dinlenmeye gayret edenler bu gruba girer. Virüsten ilham alan şairlerimizden tutun da ekmek yapmayı öğrenen kadınlarımıza kadar hepsi buradadır.

Sosyal mesafe önlemleri evde ekmek yapımı artırdı

6. Virüs Medyacılar: Bunlar, önlerinde bilgisayar veya ellerinde telefon ile uyanık kaldıkları her an sosyal medyayı takip eden, sürekli bir fikri olup herkese akıl vermeye çalışan, okumayan ama Türkçeyi katlederek öğüt veren, klavye başında dünyanın sağlığını kontrol edebileceğini sanan kişilerdir. Sanatçısından siyasetçisine kadar akıl verir ve ona ulaşacağını zanneder. Eleştirdiği konuda çoğu zaman hiçbir fikri olmayanlar bu guruptadır. Zamanın izafiliği kişiye göre değişir. Çoğu her okuduğuna inanır, paylaşır. Ortalığı karıştırmaya çalışanlar da bu gruba girer.

Bilgisayar başında para kazanmanızı sağlayacak 8 kolay yöntem ...

7. Virüs Kaderciler: Bunlar her şeyin Allah’tan geldiğini bildiklerinden dolayı olaya diğer açıdan bakmayı yeğlerler. Birçoğu Her ümmet için bir ecel vardır. Onların ecelleri gelince, ne bir saat ertelenebilirler ne de öne alınabilirler,” Ayeti gereğince davranmaya çalışırlar. Tedbiri elden bırakmazlar. Her işte bir hayır olduğunu düşünenler, “Bu virüs sayesinde içki içilmiyor, kimseye kötülük edemiyorlar, kötülük yapanlar cezasını buluyor,” düşüncesinde olanlar bu gruba girer.

İnsanlar Çekildi, Gelincik Çiçekleri Doğum Gerçekleştirdi - ENERJİ ...

8. Virüs Bıkkınlar: Bu süreçte iş yükünün artmasından dolayı hayatından bezen sağlık çalışanları, yemek ve bulaşıktan başını alamayan ev hanımları, evdekilere yiyecek depolamak için büyük gayretler gösterenler, kimseyle iletişim kuramamaktan sıkılan aile büyükleri, ödev yaptırmaktan bıkan anne baba, ağabey, ablalar, okul zamanındaki yükünden fazla çalıştığını anlayan öğretmenler ve diğer çalışanlar bu gruba girer.

Düzen Takıntısı Olan İnsanları Çıldırmanın Eşiğine Getirecek 20 ...

9. Virüs Gibi Virüsler: Kendileri boş olduklarından herkesin kendisi gibi bol vakti olduğunu zanneden samimi olsun olmasın aklına gelen kişileri gereksiz bir şekilde sürekli telefonla arayan, sosyal medya aracılığı ile mesaj ve link yollayarak kişileri rahatsız eden tiplerdir. Gece veya gündüz onlar için önemli değildir. Bencil ve düşüncesiz olanlar bu gruba girer.

Efsane Komik on Twitter: "Corona sen çok yanlış ülkeye geldin ...

10. Virüs Psikobozuklar: Bunlar başka bir zaman bu hal, davranış ve sözleriyle görüp değerlendirsek “deli midir nedir?” diyebileceğimiz evde ya da başka bir mekânda uzun süre kalmanın kendisine zarar verdiği belli olanlardır. Karantinadan kaçanlar, yasak olduğu halde toplanıp eğlence yapanlar, garip davranışlar sergileyenler bu gruba girer.

İstanbul'da hareketli dakikalar! Polis karantinadan kaçan kadının ...

11. Virüs Gerçekçiler: Bunlar olaylara ve vefat edenlere karşı objektif olurlar. Okuduklarını anlayarak analiz yaparlar. Gerekli tedbirleri abartmadan alır, sorumluluklarını yerine getirir ve örnek olurlar. Kesin bilgi olmayan durumlar hakkında konuşmaktan, düşüncelerini ulu orta dile getirmekten sakınırlar. Onlar için önemli olan üç kelime; bilgi, tedbir ve kurtuluştur. Çevresindekilere dahi faydası olanlar bu gruptandır.

Corona virüsü nasıl öldürür? - Yeni Akit

Bu liste uzar gider belki ama aklıma ilk gelenler bunlardı. Ben bütün grupları dolaştım, bazılarında uzun kaldım, bazılarına uzaktan baktım. Siz bugün hangi gruptasınız?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.