Gazeteci kitapları

Gazetecilikte en önemli özelliklerden biridir burnun iyi koku alması; öngörüsü kuvvetli gazeteci başarılı olma yolundadır. Daha henüz 'Ergenekon' ufukta bile görünmemişken 'Derin Devlet Oldu Devlet' adını taşıyan bir kitapla okur karşısına çıkmıştı Belma Akçura; radarıma takılması o günlerdendir.

'Derin Devlet' kitabıyla paralel yapılanmaya dikkatimizi çekmişti, şimdi ise tarihimizde süreklilik sergileyen yeni bir çalışmayla karşımızda: 'Devletin Kürt Filmi': 2005-2007 Kürt Raporları'... Bazılarımıza göre 1984'te ortaya çıkan bir sorunun çok daha derin kökleri olduğunu ortaya koyuyor bu kitap; kitabının ön sözünü "Bu savaş daha çok sürer... Gerisi teferruat!" hüküm cümlesiyle bitiren yazar, şimdilerde konuya "Bitti, bitecek" kolaycılığıyla yaklaşanlara herhalde içten içe gülüyordur.

Kitabı okuduğunuzda, soruna ilişkin 70'in üzerinde raporun, bölge kalkınmasıyla ilgili 30 kadar paketin, TBMM'de kurulmuş 28 komisyonun, DPT uzmanları tarafından kaleme alınan 45'ten fazla çalışma raporunun, çıkarılan sayısız uyum paketinin ve PKK kamplarına karşı düzenlenen 25'i aşkın sınır-ötesi operasyonun neden başarılı olamadığını da anlıyorsunuz.

Bir iddiası şu Belma Akçura'nın: "ABD Türkiye'de PKK adına, dolayısıyla Kürtler adına yeni bir süreç başlattı; bu sebeple daha fazlasını istiyor Kürtler ve yıllardır talep ettiği kültürel haklar, demokratik açılımlar gibi taleplere neredeyse artık burun kıvırıyor."

Kitabın sayfalarında dolaşırken kendinizi sürekli tekrarlanan aynı filmi izlerken hissediyorsunuz. (Ayraç Yayınları. Tel.: 312- 48 4335; Faks: 312- 418 4336).

Başka iddialı kitaplar da çıktı şu yakınlarda...

Gazeteci milletinin yayınlanmış yazılarını derleyip bir kitapta toplamaları gerçek bir iddiadır. Güncelliği aşan bir ilgiyi yakalama iddiasıdır bu. Yeni Şafak'ın ustalaşmış iki kalemi deneme tadı veren ürünlerini kitaplaştırdı.

Fikri Akyüz'ü daha başlığından dikkatli olmaya davet eden yazılarıyla tanıyorsunuz. 'Kan Grubu: Asil; Dini: Bütün' kitabının arkasında kullandığı şu tespitler bana ait: "Fikri Akyüz büyük oranda yeknesak hale dönüşmüş Türk siyasi yorumculuğuna genç bir soluk ile hoş bir üslup getirdi. Her satırından zekâ kıvılcımları çakan bir yazar o; okurlarından da sıradanlık ötesi bir çap, dikkat ve özen bekliyor. Farklı bir tat almak, okurken çarpılmak için yazdıklarına sadece gözünüzü değil kulağınızı da vermelisiniz." (Profil Yayıncılık. Tel.: 212 514 4511; Faks: 212- 514 4512).

Mehmet Gündem okurlarının karşısına haftalık röportajlarla çıkıyor, ama yüreğinin nerede attığını gazetenin Pazar ekinde yayınlanan denemelerden biliyorsunuz. Yumuşak bir kalbin, sürekli soran bir zihnin, kendini ifadede zorlanmayan bir kalemin sahibi Mehmet Gündem; bu özelliklerini dünyanın dört bir köşesine giderken yanında götürüyor. 'İnsanlık Hali' döne döne okunacak bir deneme kitabı. (Ufuk Çizgisi. Tel.: 212- 232 1751; Faks: 212- 231 8234).

Geçmişte kısa süreli de olsa elim değdiği için bilirim, en zor ve meşakkatli işlerin başında gelir yayıncılık... Küplerle altın bulsanız, okurlar kapınızda kuyruk olsa her çıkardığınız yeni eser üzerine titremek zorundasınız... Kime hitap edeceğinizi iyi hesap edememişseniz, yanlış kitapları doğru okurların önüne (tersi de doğrudur bunun: Doğru kitapları yanlış okurların önüne) koymuşsanız, depolara sığmaz yayınladıklarınız...

Her ay 50'ye yakın kitap çıkaran bir yayınevi, bir ara, "Size özel bir seri hazırlayın, seçtiğiniz eserleri biz yayınlayalım" teklifini yapmıştı da, nasıl başımdan savacağımı bilememiştim. Yayın işine girenleri yazarlardan fazla takdir ederim. Esas kahraman onlardır çünkü.

Yusuf Kaplan bu kahramanlığa ve daha fazlasına tâlip olmuşa benziyor. 'Külliyat Yayınları' genel başlığı altında nitelikli okura hitap eden kitaplar yayınlamaya başladı çünkü. Önüme ilk gelen dört kitabın üçünü bizzat tercüme etmesi de gösteriyor ki, projeye özel önem veriyor. Friedrich Nietzche'den 'Deccal – Sahte İsa' ve 'Putların Alacakaranlığında' kitaplarını, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde dikkat çekmiş düşünürler Edward Carpenter ('Batı Uygarlığının Krizi') ile Alfred N. Whitehead'in ('Düşüncelerin Serüvenleri') eserlerini okurla buluşturuyor Külliyat (Tel.: 212- 642 7484; Faks: 212- 554 6207).

Her kitabın girişinde, 'temel ilke' olarak, "Bütün'ü kavrayamadığımız sürece, hem 'parça'nın içinde kaybolmaktan, hem de 'bütün'ü de parçalamaktan kurtulabilmemiz, dolayısıyla önümüze yeni koridorlar açabilmemiz zordur" cümlesiyle biten 'manifesto' yer alıyor.

Bu çabalar siz okuyasınız diye, sakın unutmayın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.