Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

DUALARIN DÜŞÜNCELERE ETKİSİ

 Düşüncelerimizin olumlu ya da olumsuz olması önemli bir meselemizdir. Düşüncelerimiz bizim için de çevremiz için de önemlidir. Çünkü biz, biz olmakla kalmıyor, düşünce ve davranışlarımızla çevremizi pozitif ya da negatif hale getirebiliyoruz.

Bu günkü yazımda düşünce ve davranışlarımızı pozitif hale getiren dua sözlerine yer vermek istiyorum. Duaların düşünceler üzerindeki etkisini irdelemek istiyorum.

Her insan dua eder. Dua etmem diyenler yalan söylüyor. Çünkü çaresizlik anında ''dini Allaha halis kılarak dua ederler. Sonra da o sıkıntı başlarından savuşunca hiç bir şey olmamış gibi yollarına devam ederler...''

Müslümanlar ise daha çok dua etmelidir. Peygamber Efendimiz aleyhisselamın her hali dua imiş çünkü. Ben de bu gün İmam Suyuti ve İmam Nevevi'nin Büyük Dua Kitabında hem kendim için hem sizin için gezdim. Bu gezintiyi yaparken de çiçek çiçek dolaşan şirin bir böceğe benzettim kendimi. Böylesine mutlu oldum anlayacağınız.

Sizin de böyle çiçek çiçek dolaşan böcekler gibi mutlu ve huzurlu olmanızı temenni ettim ve biraz da sizin için gezmiş oldum dua vadilerinde. Başlayalım :)

Uykusunda Korkanın okuyacağı Dua:

 ''Gazabından, ikabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesveselerinden ve yanımda hazır bulunmalarından Allah'ın tamam kelimelerine sığınırım.''


Allah'ın tamam kelimeleri nedir? Her şeyi içine alır bu. Çünki Allah, ''külli şey'in kadir'' dir. Allah'ın tamam kelimeleri demek, hayrın da şerrin de sahibi Allah'tır demektir. Hayır da şer de Allah'tan gelir ve gene Allah'ta cem olur. İşin kestirme yolu budur. Cümle şerlerden Allah'a sığınmaktır. Her şey Allah'ta tamam olur çünkü. Her şeyin sahibi olan Allah'a teslimiyetle biter bu iş.


Kötü Evham Duası:

 ''Evveli ve ahiri olmayan, Zahir ve Batın olan ve her şeyi bilen Allahü Teala'ya ve Onun peygamberlerine inandım.''

Öncesi yoktur Allah'ın. Her şeyin başlangıcı varken Allah'ın yoktur. O evveldir. Her şeyin bir sonu, bir bitişi vardır fakat Allah'ın sonu, yok oluşu yoktur. O her zaman var idi ve her zaman var olacaktır.


Zahirdir O. Yani varlığı apaçık bellidir. Bunu anlamak için çevremizde olup bitenlere bakmak yeter. İlla ilim adamı olmak gerekmez yani. Batındır. Yani zahir dış ise, batın içtir. Her şeyin görüneni ve görünmeyeninde onun eseri vardır. O vardır yani. O vardır işte. İşte O Allah'u Teala'ya inandım ve Onun peygamberlerine de inandım demekle biter iş. Biter kaygı. Biter gussa. Biter gam ve biter acılar.


Gök Gürültüsünü İşitince Okunacak Dua:

 ''Allah'ım bunu bize rahmet kıl. Azap kılma.''
Gök gürültüsü rahmet olup bereketli bir yağmur da getirebir. Yıldırım olup düştüğü yere azap da olabilir. İşte bunları yapacak olan Allah'tır. Biz Ondan hayır olanını istemeliyiz.


Resulullah sallallahu aleyhi vesellem bir yerinden şikayette bulundukları zaman Cebrail aleyhisselam kendisine şunu okurlardı:


''Allah'ın adıyla. Allah sana bütün hastalıklardan şifa versin. Haset ettiği zaman hasetçinin ve bütün nazarı değen kimselerin şerrinden korusun.''


Haset ettiği zaman hasetçi, senin elindeki o nimeti kıskanmış demektir. O kıskançlık neler yaptırmaz ki. Haset hasetçiyi yakar. Şerri de seni yakar. Nazar ise...
Nazar bakış demektir. Bakışlar bakılanı yorar çoğu kez. Hasta bile eder. Gözlerden yansıyan kuvvetli bir ışıktır nazar. Nasıl lazerle böbrekteki taşlar  kırılıyor. Gözlerde de böyle kuvvetli bir ışık varmış Nasıl bir şeyse o kem nazar Hazreti Cebrail bile Allah'ın habibi Muhammed aleyhisselamı kötü bakışlardan koruması için dua etmiş.


Dua-yı Kerb:
''Allahım, rahmetini umarım. Göz açıp yumuncaya kadar bile olsa, beni nefsime bırakma (helak olurum). Bütün işlerimi düzenleyiver ki, Senden gayrı (iltica edilecek) İlah yoktur, ancak Sen varsın.''
Buradaki 'nefsime bırakma' sözüne dikkat çekmek isterim.


Her Türlü Zarar ve Musibetten Emin Kılan Dua:


''Sığınırım O Allahın adına ki, yerde ve gökte hiç bir şey, Onun adına sığınana zarar vermez. O (yalvaranın iniltisini) işitici, ve halini bilicidir.''
Yer ve gök onundur. Yer ve göğün içindeki her şey de Onundur. Öyleyse sahibine sığın. Çünkü O yalvaranın iniltisini işitici ve halini bilicidir. Bu sana yetmez mi insancık?


Yunus aleyhisselamın Balığın Karnındayken Yaptığı Duaya kulak kesilin. Bir balığın karnında olmak çok zor bir şey olmalı. O zor anda kimi çağırmış imdadına. Ve nasıl yetişti Allah onun duasına.
''La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.'' Senden başka İlah yoktur. Ancak Sana kulluk edilir ve güvenilir. Allahım beni afveyle, zira kendine zulmetmiş insanlardanım.

Yeni Ay Görünce Okunacak Dua:

''Allahü ekber. Allahım! Onu bize bereket ve imanla, selamet ve İslam ile sevdiğin ve hoşlandığın şeylere muvaffak olmakla doğdur. Benim de senin de Rabbimiz Allah'tır.''

Ay'la konuşuyorsun bu duada. Ne romantik bir şey ay ile konuşmak. Çünkü ikinizin de sahibi Allah. Her şey Allahın. Sen de ben de Allahınız.  O zaman hiç bir şey yabancı kalmıyor sana. Böyle aydedeyle bile dost oluveriyorsun işte.


Hacet Duası:
''Allahım, Senden gerçek imanlı zatların başarısını, ermiş takiyyelerin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ciddiyetini, Seni isteyenlerin arzusunu, takva ehlinin ibadetini, ilim erbabının irfanını isterim ki, Senden gereği gibi korkayım. Allahım! Sana isyandan çekindirecek bir korku ver ki, Sana itaat ile öyle amel edeyim ki, onunla rızana layık olayım. Senden korkarak içtenlikle Sana döneyim. Sırf Senin sevgini kazanmak için içten öğüt vereyim. Her işte Sana güvenip, Sana sığınayım. Sana hüsnü zan besleyeyim. Nurun Yaratıcısı Cenabı Hakkı tesbih ederim.''

Neler yok ki bu duanın içinde; Ermiş takiyyelerin amelleri, tevbe ehlinin öğütleşmesi, sabır ehlinin azmi, korku ehlinin ciddiyeti, takva ehlinin ibadeti... Hepsi birbirinden kıymetli.

Uyuyamayan Kimsenin Okuyacağı Dua:

''Allahım yıldızlar birer birer meydana çıktı. Uyanık gözler uykuyla sükun buldu. Allahım Sen Hayy ve Kayyumsun. Ne uyuklar ne uyursun. Ey Hayy ve Kayyum, bu gecemi bana ihsan et, uyut.'' 

 Allah İmam Suyuti ve İmam Nevevi'ye rahmet eylesin. Dualar içindeki bu yarım saatlik gezinmemin beni pozitif bir enerjiyle doldurduğunu itiraf etmeliyim. Şu anda çocuklar gibi şenim. Kaygısız ve azadeyim.  Duasız üşürmüş yürekler, Allah sizi bizi duasız koymasın.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.