Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

Misafir Ağırlamanın Kişisel Gelişime Etkisi

 

MİSAFİR AĞIRLARKEN NEYE DİKKAT EDERSİNİZ?..

Moralinizi düzgün tutun çünki sizin neşeniz misafirin kendisini rahat hissetmesini sağlar.

Evinizin her köşesi derli toplu olsun çünki bu öncelikle size iç huzuru verir.

Rahat ve hoş bir kıyafet giyinin.

O günkü işlerinizi yapıp bitirin ki kaygılı olmayasınız, kaygı sizi huzursuz eder ve huzursuzluğunuz davranışlarınıza yansır.

İkramlıkları zamanında hazırlamış olun ki muhabbet için zamanınız bol olsun.

Güleryüzlü, anlayışlı ve sevecen davranın.

Özellikle misafir çocuklarına karşı sabırlı ve sevecen olun. Onlarla özel olarak ilgilenin, konuşun ve rahat hareket etmelerini sağlayın. Bu arada çocuk çocukluğunu yapar; kırılıp dökülecek şeyleri önceden kaldırın. Hatta böyle eşyalarınız mümkün mertebe az olsun. Zaten önemli olan ev eşyalarımızın kullanışlı ve işe yarar olmasıdır.

Peki misafir seviyor muyuz.. gerçekten misafir seviyor muyuz?

Misafir bir tarafıyla külfet fakat asıl yanıyla nimettir. Tabi dileriz ki Allah evimize hayırlı misafirler göndersin. ''Sofranızdan iyi kişiler yemek yesin'' buyurduğu gibi Efendimiz s.a.v'in, iyi kişiler olsun misafirlerimiz...

Misafir girmeyen bir ev hapishane gibi olur. Misafirsiz evlerdeki bireylerin zamanla ruhsal dengesi de bozulur. Misafir kabul etmeyen insanların hal ve hareketlerine dikkat edin; paylaşmazlar, bencildirler, cimridirler, anlayışsızdırlar, hoşgörüleri yoktur. Sosyal iletişimleri zayıftır, becerileri azdır, görgüleri kıttır, adab-ı muaşerete dikkat etmezler.

Misafirsever insanlar, sevmeyenlerin aksine paylaşımcı, sevecen, hoşgörü ve anlayış sahibi ve ileri görüşlüdürler. Hoşgörüsü ve sosyal yönü gelişmiş iyi kişiler bile misafir kabul edemedikleri süre zarfında istemeyerek de olsa bencilleştiklerini farkederler. Bu nedenle misafir kabul etmek, misafir ağırlamak bireylerin kişisel gelişimlerine fayda sağlar. Kişileri toplum içine girmekte zorlanmayan insanlar haline getirir.

Bütün güzel huyları kazanmak için en başta misafir ağırlamayı sevmelidir. Onun ardından misafire saygı duymak, sabırlı olmak ve bunun insani bir davranış olduğunu kabul etmek gelir.

İslam dininde misafir adabı vardır. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi vesellemin bu konudaki hadis-i şeriflerinden bazıları:

(Ancak şerli, kötü kimseler, misafir kabul etmez.) [Beyheki]

(Allah’a ve kıyamete inanan, misafirine ikram eylesin!) [Buhari]

(Allahü teâlâ hayır murat ettiğine hediye olarak misafir gönderir.) [E. Nuaym]

(Misafir istemeyende hayır yoktur) (İ.Ahmed)

(Sofra misafirin önünde bulunduğu müddetçe, melekler ev sahibi için istiğfar ederler.) [Taberani]

Misafirin duası makbuldür.) [Beyheki]

Misafirin de giderken veya yemekten sonra (Evinizde oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyi insanlar yesin!) gibi dua etmesi sünnettir. (Tirmizi)

İslamda her ibadeti yapsanız fakat misafir almasanız çooook eksik kalmış olursunuz. Zengin olsun fakir olsun her insanın misafirine ikram edecek bir şeyleri bulunur. Güleryüzle karşılamak bile ikramdan sayılmıştır.

Misafirin Allah'ın bir hediyesi olduğu unutulmamalı. İnsan Allah'ın gönderdiğine hürmetsizlik edebilir mi? Yerin göğün sahibi, bütün mülk kendisinin olan Allah, tutmuş size bir misafircik yollamış, beğenip beğenmemek sizin haddinize mi?

Misafiri asıl gönderenin Allah olduğunu bilmek kişide zaten bir hürmet hissi uyandırır. Evsahibi olarak onu rahat ettirmek, seveceği yiyecek ve içeceklerden ikram etmek, güleryüz göstermek, utandırmamak, istirahatını sağlamak asli vazifelerdir. Bununla birlikte misafirin de, evsahibinin meşru istekleri doğrultusunda hareket etmesi ,onun da evsahibine elinden geldiğince rahatsızlık vermemesi icap eder. ''Misafir umduğunu değil bulduğunu yer'' sözü ve ''Evsahibi misafirin reisidir'' kuralını da hatırda tutmak gerektir.

Evlerin her daim temiz tutulması, kilerlerin ikramlık yiyecek ve içeceklerle doldurulması biraz da bu yüzdendir. İşlerimiz ne kadar çok olursa olsun, ne kadar yoğun tempoda çalışırsak çalışalım yine de gücümüzün yettiğince misafir kabul edelim. İyi davranalım, hoş tutalım ki evimize tekrar gelmek istesinler. Kişi istendiği yere gider çünki.. Unutmayalım misafir sevmek ruhlara şifa verir. Misafiri güzel ağırlamak, fertleri kişisel olarak geliştirir. Sevilen, aranılan biri yapar, hem hayatta hem de öldükten sonra hayırla anılmaya vesile olur. Ataların ''ekmek söyletir'' ''Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır'' sözleri boşuna değildir.

Misafirlik dostlukları güçlendirir. Bereketi artırır. Maddi ve manevi ferahlığı artırır. Misafirperver ailelerde yetişen çocuklar ilerki hayatlarında kendileri de cömert ve paylaşmayı sevici kişiler olurlar. Misafir geleneği, toplumun düzen ve intizamınıa destek verir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum