Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

BÜYÜK OYUN

Bu hafta, Türkiye’de (03.07.2015) eğlenceli sayılabilecek bir film vizyona girdi. Filmin Türk sinemaseverler açısından önemi, kendisini Fatih Akın filmleri ile tanıdığımız, ülkemizde Pars: Kiraz Operasyonu filmi ile ünlenen, Mehmet Kurtuluş’un da önemli rollerden birisi ile karşımıza çıkması. Büyük bütçeli bir Hollywood yapımında, dahası Samuel L. Jackson, Ray Stevenson, Felicity Huffman, gibi piyasası yüksek oyuncularla aynı filmde buluşması kendisi açısından geleceğe iyi bir yatırım.

 

ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One, terörist bir saldırı sonucunda Finlandiya dağlarına düşürülür. Başkan, peşindeki adamlardan kaçmaya çalışır. O sırada nesillerdir avcılıkla uğraşan yerel halktan bir grup, içlerinden birinin 13 yaşındaki oğlunu rüştünü ispatlayacağı doğa yolculuğu için ormana salmışlardır. Çocukla, uçağı düşen başkanın yolları kesişir. Bu sırada Pentagon’da da başkanı bulup kurtarmak için bir operasyon yürütülmeye başlar.

 

Finlandiyalı yönetmen Jalmari Helander, yazıp yönettiği son filmi Büyük Oyun’la; yönetmen olarak Hollywood’a (bence) iyi bir Casting başarısı göstererek girmeyi başarmış. Ayrıca, filmin mekânını kendi ülkesine çekerek, bildiği alanda, istediği görüntü zenginliğini yakalamış ve geniş açılı sekanslarla filmine istediği zenginliği katmış.  

 

Son yıllarda bir gencin ya da çocuğun doğaya ve çeşitli düşmanlara karşı mücadelesini konu alan filmlerin Hollywood’da moda haline geldiğini söylesek abartmış olmayız herhalde. Çünkü dünyanın hemen her yerinde sinema salonuna giden insanların yaklaşık üçte ikilik bir kısmı gençlerden oluşmaktadır. Yapımcılar,  gençliği daha fazla sinema salonuna çekmek için, bu yeni ve işleyen bir formül haline gelen eğlenceli gençlik filmlerine ağırlık vermektedir. Bu tip filmlerde aklı zorlayacak korkudan, aksiyona, cinsellikten, absürt komediye kadar beğen beğen al cinsinden hemen her konu var. Başrolün bir ucundan bir gencin veya çocuğun tuttuğu bu filmlerin sayısı gittikçe de artacak gibi gözüküyor. Büyük Oyun (Big Game), büyük oyuncunun yanına, 13 yaşındaki bir çocuğu koyarak, macera filmi olmaya çalışan bir kırma film olmuş. Filmin basit mantık hatalarını (çocuğun birden kahramana dönüşen zekâ, cesaret ve gücünü, ABD başkanının izleyenleri güldürmek için aşırı zorlanmış diyaloglarını vb.) kafaya takmazsanız sonuna kadar da kendisini izleten bir film Büyük Oyun.

 

ABD Başkanı’na suikast içeren filmlerin ortak noktası, içeriden hem de başkana çok yakın kişilerden yardım almanın çok da zor olmadığı, bizim tabirimizle herkesin bir fiyatının olduğu dünyada, gözden çıkartılabilecek milyon dolarla ABD Başkanı’na isteyen her ülkenin veya terör örgütünün saldırı düzenleyebileceği fikrinden hareket ediyor. Korkarım bir gün bu işi gerçekten yapabilecek birileri çıkacak. Adım gibi eminim, şayet bu kişi/ler yakalanabilirlerse, sorgularında esinlendikleri bir Hollywood filminin de adını verecek.

 

Yazımızı da Türk asıllı Alman oyuncu Mehmet Kurtuluş’un başrollerden birinde yer alması ile bitirelim. Rolü her ne kadar “Ortadoğulu Müslüman terörist” klişesine hizmet etse de Kurtuluş, filmin en akılda kalıcı performanslarından birini gerçekleştirmiş… Gurur duyarak izledim. Bundan sonra Kurtuluş’u da çeşitli Amerikan yapımlarında görmeye başlarız artık. Umarım hep aynı rolü oynamak zorunda kalmaz…

 

Sonuç olarak Dan Smith'in aynı adı taşıyan eserinden beyazperdeye uyarlanan Büyük Oyun; eğlenceli bir gençlik filmi olmayı hedeflemiş, kısmen de bunda başarılı olmuş bir film. 

Künye

 

Orijinal Adı: Big Game

Senaryo: Jalmari Helander

Yapım: Cinet, Egoli Tossell Films, Head Gear Films, Metrol Technology

Uluslararası Dağıtımcı: TME (The Moments Entertainment)

Türk Dağıtımcı: TME (The Moments Entertainment)

Yapımcı: Will Clarke, Petri Jokiranta, Andy Mayson, Jens Meurer

Yardımcı Yapımcı: Mohammed Hans Dastmaltchi, Klemens Hallmann

Görüntü Yönetmeni: Mika Orasmaa

Müzik: Juri Seppa, Miska Seppa

Genel Yayın Yönetmeni: Likka Hesse

Set Dekaratörü: Christian Eisele,  

Ses Tasarımcısı: Timo Anttila, Erno Kumpulainen

Oyuncular: Samuel L. Jackson (ABD Başkanı), Onni Tommila (Oskari), Ray Stevenson (Morris), Felicity Huffman (CIA Başkanı), Jim Broadbent (Herbert), Mehmet Kurtuluş (Hazar), James Butler (Otis)

Yönetmen: Jalmari Helander

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.