Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

GECE TAKİBİ

 

Bu hafta okuyucularıma sürpriz yapıp 22.05.2015 tarihinde Türkiye’de vizyona girecek olan bir filmi tanıtmak istiyorum.

Uzun süre mafya babası Shawn Maguire’ın en iyi arkadaşı olan tetikçi Jimmy, artık formunda değildir ve yaşlanmıştır ancak mafya babası patronu onu bir göreve daha zorlar. Jimmy, kendisinden uzun zaman önce uzaklaşmış oğlu hedef haline geldiğinde, suç dünyasındaki ailesi ve kendisini terk etmiş gerçek ailesi arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. Jimmy’nin geçmiş hatalarının tek kefareti oğlunun hayatını bir silahın ucundan korumak olacaktır.

Yönetmen Jaume Collet-Serra ve oyuncu Liam Neeson’ın beraber çalıştıkları üçüncü filmleri. (Daha önceki filmleri hatırlayacak olursak, 2011 yapımı Kimliksiz ve 2014 yapımı Non-Stop.) Yönetmen ve başrol oyuncusunun birbirlerini tanımaları, özellikle aksiyon sahnelerinde karşılıklı olarak beklentilerini bildiklerinden güzel ve gerçekçi kareler ortaya çıkartmış.

Daha önce bir vesile ile de değinmiştim, (bkz: http://www.habername.com/yazi-huseyin-dervisoglu-takip-11127.htm) American filmlerinde, her türlü rezilliği işlerken gözünü bile kırpmayan cani tiplerin, söz konusu ailesi veya aile fertlerinden birisi olunca iyilik meleği kesilmesini tam bir ikiyüzlülük olarak değerlendiriyorum. Filmde abisinin çocuğunu bile, bağlı olduğu kirli ilişkileri ortaya çıkartacak diye göz kırpmadan öldürebilen bir karakterin kendi oğlu söz konusu olduğunda bir gecelik kahramana dönüşmesini seyretmek biraz tuhaf kaçıyor.

Aksiyon filmlerinde sonucu gösterip, olay öncesine dönerek hikâyeyi anlatma tarzı benim çok hoşuma gidiyor. Sonucu bilerek seyrediyorsunuz ama filmdeki heyecan ve aksiyon beklenen sonu size unutturuyorsa seyir zevki yüksek bir film seyretmiş oluyorsunuz.

Gece Takibi, beş yıldır görüşmeyen baba-oğul ilişkisinin, 16 saatlik bir zaman diliminde nasıl değişebileceğini göstermesi açısından ilginç bir film olmuş. Evladın, nefret ettiği ve ismini bile söylerken tiksinti geçirdiği babasına filmin sonunda yaklaşımını görmek insanın içini burkuyor diyelim ve filmin sonu hakkında fazla bilgi vermeyelim.  

Liam Neeson’ı ilk Schindler’in Listesi filminde seyreden benim kuşağım için asıl baba-oğul ilişkisini derinlemesine (ki işin içinde anne de vardır) işlediği filmi İlk Günah sinemaseverlerin mutlaka seyretmesi gereken bir film olarak hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Gece Takibi’ni seyrettikten sonra birisinin artık Liam Neeson’a aksiyon filmlerinde oynamaktan vazgeç demesi gerekir diye düşünmedim değil.

Klasik Liam Neeson aksiyon filmi olan filmde iyi diyebileceğim en önemli husus istikbal vaat eden iki genç oyuncuyu Joel Kinnaman ve Boyd Holbrook’u seyretmek olunca ister istemez filmle ilgili hayal kırıklığı hissediyorsunuz.

Filmden fazla bir şey ummadan, aksiyon sever filmleri seven bir izleyiciyseniz ve boş vaktiniz de varsa sıkılmadan izleyeceğiniz bir film Gece Takibi.

Künye

Orijinal Adı: Run All Night

Senaryo: Brad İngelsby

Casting: Cathy Sandrich Gelfond, Amanda Mackey

Yapım: Vertigo Entertainment,

Uluslararası Dağıtımcı: Warner Bros.

Türk Dağıtımcı: Warner Bros Turkey

Yapımcı: Roy Lee, Brookklyn Weaver, Michael Tadross

Ortak Yapımcı: Steven Mnuchin, Jaume Collet-Serra, John Powers Middleton

Görüntü Yönetmeni: Martin Ruhe

Müzik: Tom Holkenborg (Junkie XL)

Sanat Yönetmeni: Deborah Jensen

Kurgu: Dirk Westervelt

Kostüm Tasarımcısı: Catherine Marie Thomas

Oyuncular: Liam Neeson (Jimmy Conlon), Ed Harris (Shawn Maguire), Joel Kinnaman (Mike Conlon), Common (Adrew Price), Beau Knapp (Kenan Boyle), Vincent D’onofrio (Dedective John Harding), Bruce McGill (Put Mullen), Genesis Rodriguez (Gabriela Conlon), Boyd Holbrook (Danny Maguire), Lois Smith (Margaret Conlon), Rasha Bukvic (Victor Grezda)

Yönetmen: Jaume Collet-Serra

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.