Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

GECE VURGUNU

Filmin çarpıcı konusu ile yazımıza başlayalım: Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) hayatını hırsızlık yaparak geçiren bir adamdır. Kendine iyi bir iş bulma çabaları ise hırsız olması sebebiyle reddedilir. Bir gece yaptığı son hırsızlık olayından sonra arabasıyla yolda giderken bir kaza görür ve arabasını durdurup olayı seyretmeye başlar. Etrafta elinde kamera olan birini görür ve bu işin nasıl yapılacağı hakkında kısa bir bilgi alır. O an çektiği kaza görüntülerini en az 500 USD’ye satacağını söyleyen adam Lou’nun hayatını değiştirecektir. Lou ilk iş olarak kendine bir kamera alır. Eski model arabasıyla sokaklarda gezip polis telsizini dinleyen Lou, elde ettiği birkaç görüntüyü reytingleri gittikçe düşen yerel haber yapımcısı Nina Romina (Rene Russo)’ya satar ve yenilerini çekmek için kendini eğitmeye ve bir yardımcı aramaya başlar. Sokaklarda yaşayan ve eğitimi olmayan Rick (Riz Ahmed) adındaki genç ile anlaşan Lou her gün yeni bir haber yakalamakta ve adından söz ettiren bir haberci olmaya başlamaktadır.

Sade suya tirit kabilinden gelişeceğini zannettiğiniz konu, Lou’nun sosyopat kişiliği ile bütünleşince adeta bir habercinin canavara dönüşünü işlemektedir. Lou’nun etikten, estetikten ve belki daha da önemlisi empatiden yoksun kişiliği, Beyaz Amerikalıları yalan yanlış haberlerle tedirgin ederek reyting patlamasına sebep olacaktır. Üstelik Lou, kurbanlara karşı hiçbir acıma hissetmediği için, olabilecek en kanlı görüntüleri almaktadır. Daha çok kan daha çok reyting olunca, zaman içinde Lou kan revan içindeki kurbanların gözlerine kamera sokmasına kadar işi ilerletir.

Bununla da yetinmeyen Lou, suç mekânlarına yasadışı girip, dramatik çekimler yapmaya başlar. Haliyle bu delillerle oynamak demektir. Bir müddet sonra da polisten ve yetkililerden bilgi saklamaya başlar. Lou’nun gece suç avcısı kariyeri yükseldikçe suçları kamerasıyla çekmek ile kamerası için suç yaratmak arasındaki çizgi giderek kaybolmaktadır. Daha popüler haber yapabilmek için kendini ve ekibini tehlikeye atmaktan çekinmeyen Lou, utanmadan bir de ekibine “Kendimin yapamayacağı hiçbir şeyi sizden istemem” diyerek kendi davranışlarını da temize çıkardığını zannetmektedir.

Filmin ana teması bana göre, başarının standardı nedir sorusuna cevap aramasıdır. Başarı için her seçenek gözden çıkarılmalı mıdır? Bir hedef belirlediğiniz zaman değerlerinizi de çöpe atmak ve hedefe yönelmek ne derece doğrudur? Film, bu sorulara objektif ve tutarlı cevaplar içermektedir. Her ne kadar cevapları bize ters gelse de!

Oyunculuklara gelirsek Jake Gyllenhaal'ın insanı tedirgin eden performansı ile hak ettiği Oscar adaylığını alamamış olmasını haksızlık olarak değerlendiriyorum. Lou, karakterini izledikten sonra Allah bizdeki habercilerin yanlı yayınlarından hepimizi korusun diye dua etmekten başka bir şey düşünemez oluyorsunuz. Sakin, kararlı, her zaman ve her yerde isteklerini dile getirebilen karakterin, söz konusu haber olunca başkalaşmasını (insanlıktan çıkmasını) çok güzel yansıtmış.

Rene Russo feleğin çemberinden geçmiş yapımcı rolünde, sakin ama kana susamış karakteri ile hırs trafiğini tamamlamış. Hatta Lou’daki sosyopat kişiliği, sözleri ile yönlendirerek kendisi ortaya çıkarıyor. Bu anlamda asıl sorgulanması gereken sorumlu mevkiindeki kişilerin önlenemez hırsını çok güzel yansıtmış.

Yönetmen Dan Gilroy, takip edenler tarafından sıkı senaryoları ile bilinen bir isimdi. İlk yönetmenlik denemesi gayet başarılı olmuş diye düşünüyorum.

Gece Vurgunu, medyanın kirli ve çürük korkutuculuğunu ve acıyı kâra dönüştürmeyi bilen insanların, hırslarına yenik düştüğü zaman toplum içinde estirebilecekleri terörü çok güzel göstermiş. Bu haliyle rahatsız edici bir deneyim olmuş, fakat her an seyirciyi sarıp sarmaladığı da aşikâr. Özellikle haberciliğin hayatımızdaki yerini sorgulayan kişilerin kaçırmaması gereken bir film. Gece Vurgunu’nu değişik ve güzel bir film izlemek isteyenlere tavsiye ederim.

Künye

Orijinal Adı: Nightcrawler

Senaryo: Dan Gilroy

Cast Direktörü: Mindy Main  

Yapım: Bold Films, Open Road Films

Türk Dağıtımcı: Mars Dağıtım

Yapımcı: Jake Gyllenhaal, Tony Gilroy, Michel Litvak, David Lancester

Ortak Yapımcı: Stephanie Wilcox

Görüntü Yönetmeni: Robert Elswit

Sanat Yönetmeni: Naaman Marshall

Müzik Supervizors: Brian Ross, Nic Ratner

Müzik (Besteci): James Newton Howard  

Kostüm Tasarımcısı: Amy Westcott

Kurgu: John Gilroy

Oyuncular: Jake Gyllenhaal (Lou Bloom), Rene Russo (Nina Romina), Riz Ahmed (Rick), Bill Paxton (Joe Loder), Ann Cusack (Linda), Kevin Rahm (Frank Kruse), Jonny Coyne (Pawn Shop Owner) 

Yönetmen: Dan Gilroy 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.