İŞTE PELWAŞEN İLK KISIM

Baran henüz 10 yaşına yeni girmişti o zamanlarda. Babasının anasının yağız delikanlısı idi o. Dört kız kardeşi; Dilan, Zilan, Berfin ve Berivan’ın canlarıydı o.

Anacığı Zelal 14 ünde babası Ziver ‘e aşiret kararıyla “artık bu kızın evlenme çağı geldi denilerek” çocuk gelin olarak verilmişti kucağında bez bebeğiyle. Ziver aşiret evladı bir birey olarak Zelal’i görmüş 28 yaşında olmasına rağmen aradaki yaş farkına bakmadan istetmişti küçük Zelal’i. Zelal’e sorulmadı bile aile ve aşiret büyükleri uygun gördükten sonra gerisi boştu. Oyun oynar gibi gelinlik giymişti 14 ünde Zelal. Oyundu onun için herşey. Büyük bir düğün kuruldu Zelal ve Ziver’e. Öyle bir düğün ki tüm komşu aşiretlerin hazır bulunduğu, takı için yarıştıkları, halay halkasının büyüdükçe büyüdüğü, kaç davul kaç zurnanın sayısının bilinmediği, kazan kazan yemeklerin piştiği, Zelal’in takılardan yürüyemediği, masallardaki gibi 3 gün 3 gece süren muhteşem bir düğündü.

Havaya silahlardan fütursuzca atılan ateşler o kadar çoktu ki o coşkuda atılan mermiler kovanlar nereye gidiyor hesaplanamıyordu. İşte o kör kuşun denen kurşunun biri 8 yaşındaki Avaşin’e gelecekti. O coşkuda fark edilmeyen durum sessizlik çökünce fark edilecek ve sessizliği yırtan bir ananın feryadı gecenin sessizliğini yırtarcasına alanı çınlatacaktı. Düğünün son günüydü herşey bu kadar güzel iken hak etmemişti hiç kimse böyle bir finali. Hele küçük Avaşin hiç hak etmemişti. Küçücüktü daha, artı bunca güzelliğin sonu bu olmamalıydı.

Tüm düğün alayı hep birden Avaşin’i hastaneye yetiştirdiler ama nafile idi. Küçük bedeni orda ruhunu teslim etmişti zaten. Avaşin yavru o gecenin sabahı ağıtlarla düğün ertesine yakışmayan bir durumda toprağa verilecekti.

Avaşin kimdi peki? Avaşin Zelal’in analığının kızıydı. Zelal’in anası Zelal’in doğumunda ölünce babası Aso,  Bejndar’ı komşu aşiretten istetmiş almış hanımı etmişti. Aslında bir bakıma iki düşman ailenin barışması için atılan adımdı Aso ve Bejndar’ın evliliği. O günden beri aşiretler arası sulh olmuştu. Ama işte bu son yakıcı olay ki olayın seyrini nasıl değiştirecekti kimbilir ?

8 yaşındaki Avaşin ağıtlar içinde toprağa verilir verilmez olaya jandarma el koymuştu. Jandarmanın incelemesinden ve savcılığın kriminal tahkikatından sonra Avaşin’i vuran silah ve hangi uzaklıktan ne durumda Avaşin’e ulaştığı tesbit edilmişti. Silah bulunamamıştı fakat silahın numarası ve diğer bulunan bilgiler artık çemberi daraltmıştı. Kurşun Aşti’ye ait silahtan çıkmıştı...

0000000674321-1-003.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.