İsrail "Soykırım" yaparken katliamı sansürleme ve Filistin halkıyla dayanışmayı önleme çabaları

7 Ekim olayları yaşanmadan yaklaşık bir ay önce Filistin’de yaşanan zulme dikkat çekmiş “çocuklar öldürülürken” başlıklı yazımı yayımlamıştım. Yazıda Filistin’de henüz 30 bin aşkın kişinin İsrail tarafından öldürülmediği günlerde neredeyse her gün Filistinlilerin özellikle de Filistinli çocukların öldürüldüğü tespitini yapıp 2023’ün “Filistinli çocuklar için en kanlı yıl olduğunu “nun altını çizmiştim.

Yazının bir boyutu da örnekleriyle Filistin’de yaşanan zulme getirilen eleştiriler ve eleştirenlerin yaşadığı küresel baskıya dikkat çekmek olmuştu.

7 Ekim’den bu yana maalesef İsrail canlı yayında “Soykırım” yapmaya devam ediyor. Şu ana kadar azmettirici batı (ABD ve AB başta)nın himayesinde 30 bini aşkın Filistinli katledildi.

Bu katliam devem ederken katliamı sansürleme ve Filistin halkıyla dayanışmayı önlemek için yoğun bir çaba olduğunu görüyoruz.

Bu yazıda sadece benim gördüğüm bazı örnekleri sıralayarak tarihe not düşmek istiyorum. Tabii ki gerçek burada sıralanan örneklerden çok fazla…

Dünyanın en prestijli üniversitesinde Gazze saldırılarını kınayan öğrencilere baskı

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı kampüste gösteri düzenleyen öğrenci grubunun haklarını askıya aldı.

MIT yönetiminin kararını "Filistin'in özgürleştirilmesi" mücadelelerine saldırı olarak nitelendiren grup, 13 organizatör öğrencinin okuldan kalıcı olarak atılmakla tehdit edildiğini aktardı.

massachusetts-teknoloji-enstitusu-mit.jpg

İngiltere’de İşçi Partisi İsrail’le ilgili yorumları sebebiyle Graham Jones’in milletvekili adaylığı askıya aldı

"Guido Fawkes" adlı internet sitesi, Jones'un, İsrail'e yönelik küfürlü ifade kullandığı ve İsrail ordusunda savaşan İngilizlerin hapse atılması gerektiğini savunduğu iddia edilen ses kaydı yayımladı.

Ses kaydında, Jones'un, "Hiçbir İngiliz başka bir ülke için savaşmamalıdır, nokta. Bu yasalara aykırıdır ve hapse atılmanız gerekir." değerlendirmesinde bulunduğu öne sürüldü.

Jones'un adaylığının askıya alınması kararı, İşçi Partisi'nin, yine İsrail'le ilgili yorumları nedeniyle Rochdale ara seçimlerinde aday olan Azhar Ali'ye verdiği desteği geri çekmesinin ardından geldi.

İşçi Partisi, gelecek genel seçimlerde Lancashire milletvekilliği için Jones'u aday göstermişti.

Harvard’ın en büyük bağışçısı üniversiteye verdiği desteği bıraktı

Harvard’ın en büyük bağışçısı Ken Griffin, İsrail’in Gazze soykırımından sonra Filistinlilere destek veren öğrenci protestoları nedeniyle, Üniversiteye desteği bırakacağını açıkladı.

Avusturalyalı hukukçu ve tv yorumcusuna linç

Avusturyalı hukukçu ve televizyon yorumcusu Dr. Astrid Wagner, ülke basınının ve iktidarın koşulsuz bir şekilde İsrail'i desteklediği Avusturya'da Gazze'de yaşanan insani drama kayıtsız kalmadığı için sosyal medyada lince maruz kaldığını, bazı arkadaş ve tanıdıklarının kendisiyle ilişkilerini sonlandırdığını söyledi.

Wagner, "Bir yandan aleni bir şekilde saldırıya maruz kaldım. Ciddi bir şekilde teröristlerin görüşünde olduğum iftirasında bulunuldu. Bunu yapanlar tanınan Siyonistlerdi, X platformu üzerinden yaptılar. Ama üzülerek söylemem gerekirse, kendi çevremde de oldu. Lise arkadaşım benimle arasına mesafe koydu. Daha önce yanında çalıştığım işverenim, bir avukat hemen benimle arkadaşlık ilişkisini sonlandırdı." diye konuştu.

dr-astrid-wagner.jpg

Wagner, bu süreçte ana akım basın ve yayıncıların kendisiyle çalışmak istemediğini belirtti.

Fransız medyasından “Soykırım” davasında tek taraflı yayın

Fransa'da muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI), Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'in "soykırım" davasına ilişkin, medyanın taraflı yayın yaptığı gerekçesiyle, İşitsel ve Dijital İletişim Düzenleme Kurumu'na (Arcom) başvurdu

Milletvekili Panot başvurusunda Güney Afrika Cumhuriyeti'nin "soykırım" suçlamasıyla İsrail'e karşı UAD'de açtığı davanın duruşmalarına ilişkin yayınlarda Fransız medyasının İsrail tarafının savunmasına geniş yer verirken Güney Afrika'nın mahkemeye yaptığı sunumları göz ardı ettiğine dikkati çekti.

Aralarında kamu kuruluşlarının yer aldığı Fransız medyasının, "açık şekilde taraflı" yayın yaptığını belirten Panot, UAD'deki dava gibi "uluslararası öneme sahip konularda kamuoyunun dengeli ve tarafsız şekilde bilgilendirilmesinin" hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Filistin'i destekleyen radyo programcısı ABC tarafından işten çıkarıldı

Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC), Filistin'e destek veren radyo sunucusu Antoinette Lattouf'un kovulması için "İsrail İçin Avukatlar" grubu tarafından baskı gördüğü tespit edildi.

The Age gazetesinin haberine göre, "İsrail yanlısı lobi", Lattouf'un kovulması için doğrudan ABC Başkanı Ita Buttrose ve Genel Müdür David Anderson'a baskı yapmak amacıyla "mektup kampanyası" yürüttü.

ABC'nin radyosunda sunuculuk yapan Lattouf, sosyal medya hesabında, Filistin'i destekleyen paylaşımlar yapmasının ardından 20 Aralık 2023'te işten çıkarılmıştı.

Marriott Oteli Müslüman Etkinliğini İptal Etti!

Güney Florida Müslüman Federasyonu’nun 12-13 Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleşecek ve içeriğinde toplantılar, yeme-içme, çocuklar için oyunlar, alışveriş gibi etkinliklerin yer alacağı Güney Florida Konferans ve Pazar programını iptal etti!

Radikal bir web sitesi olan “Middle East Forum” sayfasında 2 Ocak 2024 tarihinde yayınlanan nefret dolu makale bu programı düzenleyenleri ve iştirak edecekleri “Hamas sempatizanları” olarak yaftaladı. Hemen ardından da bu programın Marriott tarafından iptali için imza kampanyası başladı. Bu tezvirata boyun eğen Marriott Oteli de aylar önce mukavele imzalayarak anlaştığı programı iptal etti.

Sporda İsrail takımları lehine çifte standart sürüyor

2022’de Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’nın tüm takımlarını uluslararası turnuvalardan men eden Avrupa’nın spordaki çatı kuruluşları, Gazze’ye saldırılarına devam eden İsrail’e herhangi bir yaptırım uygulamıyor

İsrail’in Gazze’ye saldırılarına sessiz kalan Avrupa Ligi organizasyonu, 2022’nin mart ayında Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’nın basketbol kulüplerini o sezonki THY Avrupa Ligi ve ULEB Avrupa Kupası’ndan ihraç etmişti.

İsrail'i eleştirdi, Olimpiyat Komisyonundan atıldı

İsrail'in sömürgecilik politikasını eleştiren eski Fransız basketbolcu Emilie Gomis, 2024 Olimpiyat Oyunları Atletleri Komisyonundan çıkarıldı.

fransiz-basketbolcu-emilie-gomis.jpg

Yahudi karşıtı olmakla itham edilen Fransız milletvekilin evi saldırıya uğradı

İsrail’in politikalarını eleştirdiği için son günlerde Fransız kamuoyunda Yahudi karşıtı olmakla itham edilen Boyun Eğmeyen Fransa Partisi Milletvekili David Guiraud, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, evini saldırıya uğradığını duyurdu.

Paylaşımında, bu "acımasız ve hain" saldırıların, "İsrail politikasına karşı olan herkesi gayrimeşru gösterme" amacında olduğunu ifade eden Guiraud, "Filistinlilerin etnik temizliğine karşı olanların yok edilmesine" yönelik çabanın sürdüğünü vurguladı.

Milletvekili Guiraud, "Tüm gün çocuk cesetleri fotoğraflarının geçtiğini görürken adaletin sağlanması bu kadar zor." ifadesini kullanarak, Gazze'de yaşananlara tepki gösterdi.

Gazze'deki sivil kayıpların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana benzeri görülmemiş seviyede olduğunu belirten Guiraud, İsrail'in gerçekleştirdiği "korkunç katliam" karşısında "tüm tehdit ve saldırılara rağmen susmayı reddettiğini" vurguladı.

Harvard’da “ifade özgürlüğünü savunan” Rektör görevinde istifa etmek zorunda kaldı.

Kampüste düzenlenen İsrail'e tepki gösterilerini "düşünce özgürlüğü" kapsamında değerlendirdiği için eleştirilen ve istifa etmesi için üzerinde baskı kurulan Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, "hakkındaki kişisel tartışmaların üniversiteye zarar vermemesi için" görevinden ayrıldığını açıkladı.

Fransa'da İsrail'i eleştirenlere "skandal bir müdahale ve sansür" var

Fransa'da Fayard yayınevinin satışını durdurduğu "Filistin'de Etnik Temizlik" adlı kitabı yeniden piyasaya süreceğini açıklayan La Fabrique yayınevine göre, ülkede İsrail'i eleştiren seslere yönelik "skandal bir müdahale ve sansür" var.

Filistin yanlısı Kanadalı doktor önce tehdit edildi sonra adresi deşifre edildi.

Önce tehdit edildi sonra adresi deşifre edildi. Filistin yanlısı görüşleri sebebiyle işine son verilen Kanadalı doktor Ben Thomson gerçekleri söylemeye devam ediyor: İsrail onlarca doktoru tutukladı, onların nerede olduğu bilinmiyor. Geri dönüşü olmayan noktaya doğru gidiyoruz.

İsrail’e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü baskılar karşısında istifa etti

İsrail'e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill'in, ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunda kampüsteki antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımı hakkında verdiği ifadenin ardından gelen eleştiriler ve baskılardan sonra istifa ettiği bildirildi.

King’s College London’da Filistin’e desteğini duyuran 3 öğrenci temsilcisi görevinden alındı

King's College London Öğrenci Birliğinde (KCLSU) temsilci olarak seçilen Hassan Ali, Sadaf Abbas Cheema ve Alizeh Abrar'ın sosyal medya paylaşımına göre, temsilciler, Gazze'de ateşkes ilan edilmesini talep eden bir açıklamayı sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Söz konusu açıklamayı, 27 Kasım'da, sosyal medya hesaplarında paylaşan Ali, Cheema ve Abrar, KCLSU'daki görevlerinden uzaklaştırıldığını duyurdu.

Ali, Cheema ve Abrar, yaptıkları açıklamada, sosyal medya paylaşımının ardından KCLSU'daki üst düzey yöneticilerin "sözlü tehditleri" ve paylaşımı kaldırmaya zorlamak için "korkutma taktikleri" ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Gazze soykırımını kınayan bakan görevden alındı

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırımı kınayan ilk Avrupalı siyasetçi İone Belarra Sosyal Haklar Bakanlığı görevinden alındı.

İspanya Sosyal Haklar Bakanı İone Belarra: “Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarması gerekiyor paylaşımında bulunmuştu.

thumbs-b-c-23beae69af4e2c416f9e598fe59dd3c3.jpg

New York Times Magazine dergisinin yazarı Hughes, Filistin’e desteği dolayısıyla istifaya zorlandı

New York Times Magazine dergisinin yazarı Jazmine Hughes, Filistin’e desteğini belirttiği bir bildiriye imza atmasının ardından “yayın politikalarını ihlal etmesi” gerekçe gösterilerek istifaya zorlandı

Hughes'in kamuya açık bir bildiriye imza atmasının yayın politikasını ihlal ettiğini savunan derginin editörü Jake Silverstein'in, "Kendisiyle bu tür taraf alma ve kamusal protestolara katılma arzusunun New York Times'da gazeteci olmakla bağdaşmadığı hakkında konuştuk ve ikimiz de istifa etmesi gerektiği sonucuna vardık." ifadesine yer verildi.

Hughes'in, "Gazze'deki Savaşa Karşı Yazarlar (Writers Against the War on Gaza)" isimli grubun, "İsrail'in Filistinlilere yönelik yok etme saldırılarının ve bölgedeki gazetecilerin ölümlerinin kınandığı" bildiriye imza attığı aktarılan haberde, Hughes'in konuya ilişkin yorum yapmayı reddettiği kaydedildi.

Söz konusu bildirinin imzacılarından ve dergiye katkıda bulunan yazarlardan Jamie Lauren Keiles de 3 Kasım'da X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "kişisel nedenlerle" dergiden ayrıldığını duyurmuştu.

Ünlü Piyanist Fazıl Say’ın Avrupa’daki 4 konseri İsviçre’deki Migros tarafından iptal edildi

Fazıl Say İsrailin Filistin üzerindeki katliamını eleştirmiş. Barıştan yana olduğunu dile getirmişti.

img-4658.jpeg

Yazıyı tam bitirdim derken bugün gündeme düşen şu haberi de eklemeden duramadım: “Google İsrail’i protesto eden mühendisin işine son verdi”

Pazartesi günü New York’ta gerçekleştirilen bir etkinlikte bir Google Cloud mühendisi “Soykırımı, apartheid’i veya gözetlemeyi düşünerek güçlendirilecek teknoloji üretmeyi reddediyorum” diyerek İsrailli bir yöneticinin konuşmasını bölmüştü.

Bunlar gündemi takip ederken benim aldığım notlar. Çok iyi biliyoruz ki Siyonist lobi dünyanın her yerinde benzeri yöntemlerle yapılan “Soykırımı” gizlemeye yönelik çok kapsamlı bir baskı uygulamaya devam ediyor

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter’ın “Filistin’de bir yabancının hayal edeceğinin çok ötesinde korkunç bir insan hakları zulmü vardır. Eğer ABD’de bir milletvekili veya senatör Filistin’de barış görüşmelerinden bile söz etse, sonraki dönem muhtemelen seçilmez.” eksenli meşhur konuşması bu yaklaşımın kadim bir sorun olduğunu çok güzel bir şekilde ifade ediyor.

Peki, bizler ne yapacağız? Öncelikle “Duruş” olarak sonra da “Boykot” dâhil elimizden gelen her yöntemle İsrail’in Filistin soykırımını gündem de tutmaya devam edeceğiz. Bugünlerde dünyanın her yerinde ayağa kalkmış “Dünyanın vicdanlı insanlarına” doğruyu ulaştırmaya ve “Dünya Kamuoyu”nun öfkesini diri tutmaya gayret edeceğiz.

Zalimi de, alkışlayanı da teşhir etmeye ve kınamaya devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum