Çaylakla Çatlaka Kaldık

 

Amerika'da başlayıp neredeyse bütün dünyayı saran ekonomik kriz dünya gündeminin bir numarası olmakla birlikte, yine bütün dünya aynı zamanda merakla önümüzdeki ay yapılacak ABD Başkanlık seçimini takip etmektedir.

 

Dün akşam McCain ve Obama'yı ikincisi yapılan açıkoturumda izledim. Obama deyim yerindeyse McCain'i sildi süpürdü. Obama eğer bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay yapılacak seçimi kazanıp Ocak ayında Amerika'nın ilk siyahi başkanı olacak. Bu aynı zamanda Amerika'nın gelmiş geçmiş en başarılı başkanlarından olan Bill Clinton için de çok anlamlı olacak. Zira 54 yaşında emekli olan Bill Clinton, ölmeden bir siyah, bir İspanyol ve bir Asya kökenlinin ABD başkanı olmasını görmek istiyorum demişti. Kaderin cilvesine bakınki; Obama Clinton'un eşi Hillary'i yenerek ABD başkanlığına koşar adım gidiyor.

 

Daha önce de yazmıştım. Başkan yardımcılığı da ABD için çok önemli. Zira başkan ölür, öldürülür, istifa eder veya azledilirse anayasa gereği başkan yardımcısı otomatikmen başkanlığa geçiyor. Bir çok ABD başkanı öldürülüp ya da azledildiği için tarihte birçok başkan yardımcısı erkenden beklemedikleri bir anda başkanlığa geçmişlerdi.

 

Obama ve McCain yardımcılarını seçerken her ikisi de çok stratejik davrandılar. Obama kendisini tecrübesizlikle eleştirenlere koz verircesine aynı zamanda bir Türkiye karşıtı olan ve deyim yerindeyse patavatsız/çatlak yaşlı Joe Biden'i (Amerika'nın Demirel'i' O da Demirel gibi statükocu ve araba kullanamıyor') kendisine yardımcı seçti.

 

McCain'de Obama'ya inat bir taşla üç kuş vururcasına bir bayan, Vali, Genç ve Alaska'lı Çaylak Sarah Palin'i yardımcısı olarak seçti. İlk başta Palin özellikle Hillary Clinton taraftarları dahil olmak üzere bayanların desteğini aldı ancak zamanla çaylaklığı ortaya çıkınca bu destek boşa çıktı.

 

Bazılarınız bize ne ABD başkanlarından ya da yardımcılarından diyebilirsiniz. Ancak benim gibi ABD'de yaşamanızdan dolayı değil, dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım şunu kabul edelimki ABD şu an için bozuk ekonomisine rağmen hala dünyanın tek süper gücü. O açıdan bu ülkeyi yönetecek olanların herkesi yakınen ilgilendirmesi gerekir diye düşünüyorum. En basitinden örnek verecek olursam Bush'un yerine akil bir demokrat başkan olsaydı Irak'ta ve Afganistan'da yapılan bu zulümler bence olmazdı.

 

En sonki senaryolara göre birçokları şöyle düşünüyor. Eğer McCain seçimi kazanırsa yaşlılığından ve hastalığını yenmiş olmasına rağmen kanser geçmişinden dolayı 4 yılını bile tamamlayamaz, dolayısıyla Çaylak Sarah Palin başımıza bela olur diyorlar. Şayet Obama seçilirse; o da kuvvetle muhtemel ikinci Kenndey olacağı için yine kuvvetle muhtemel öldürülecek, bu seferde çatlak Biden başkan olacak.

 

Yani ABD deki durum aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık hesabı.

 

Umalım ve ümid edelimki seçimlerden sonra bütün dünyaya huzur, barış ve refah getirecek bir yönetim ABD de işbaşına gelir.

 

Karşı kıyıdan hepinize selamlarımla

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum