Krizin Faydaları

 

Krizin Faydaları

 

Ayet ve Hadis-i şeriflerden sonra atasözlerimize hayranım. Ne demiş atalarımız? Bir musibet bir nasihatten evladır.  İnsanoğlunun hayatında nice musibetler oluyor. 1999 depremini hatırlarsak, o unutulmaz depremin faydalarını da nasıl inkar edebiliriz?

 

İstanbul’da şehirleşmeyle resmen bitmek üzere olan komşuluk ilişkileri, depremle beraber nasılda yeniden canlanmıştı. (devam edip etmediğini bilemiyorum) Deprem, komşumuz Yunanistan’la bile bizi yakınlaştırmıştı.

 

Geçen yıl ABD de başlayan ve neredeyse bütün dünyaya yayılan ekonomik kriz ise yine faydalarını da beraberinde getirdi. Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyim.

 

40 yıl önce ABD’ye gelen ve şu anda emekliliğinin tadını çıkartan kayınpederim Hüner Bey yıllar önce bana ABD ekonomisi tüketime dayalıdır. Eğer harcama olmazsa batar demişti. Bunu söyleyen Harvard mezunu bir ekonomist değil, ilkokul mezunu ama kaliteli bir terzi olan kayınpederimdi.

 

Aslında bu birazda Amerikan halkına ve göçmenlere empoze edilmiş bir fikirdi. Öyleki herkes eğer harcama yapmazsak ABD çöker, dolayısıyla biz de batarız fikrindeydi. Tabii herkesin elindeki 4-5 kredi kartı ve 6 ayda bir o kredi kartından diğerine aktarma yani sürekli borçla yaşamanın sonunu hiç kimse belkide düşünmemişti.

 

Filimlerden de görmüş olabileceğiniz gibi bu aşırı tüketim neticesinde neredeyse ABD halkının %40’ı obesite (şişmanlık) sorunuyla karşı karşıyaydı.

 

İşte yazımın başında belirttiğim krizin faydalarından belkide en önemlisi; insanlar artık abur cubur yemiyorlar. Daha doğrusu yiyemiyorlar. Birçok fuzuli harcamaları yap(a)mıyorlar. Devasa arabalarla hava at(a)mıyorlar. Hatta arabalarını satıp eğer işyerleri fazla uzak değilse yürüyerek gidiyorlar (bir haftadır ben de işyerime yürüyerek gidiyorum).

 

Bu krizi atalarımız yine belki de yüzyıllar önce ikaz etmiş. Ayağını yorganına göre uzat diyerek. Türkiye’yi ve diğer ülkeleri bilemem ancak ABD’de hem federal devlet, hem eyaletler, hem vilayetler, hem özel sektör ve hem de vatandaş artık ayağını yorganına göre uzatıyor.

 

Not 1: Sitemizin değerli ve çok okunan yazarlarından Cezmi Koç bir hafta arayla önce kayınpederini daha sonra da emekli müftü amcasını kaybetti. Yazarımız Cezmi Koç’a tekar başsağlığı diliyor vefat eden merhumlara da Allah’tan rahmetler diliyoruz.

 

Not 2: Sitemize kaliteli isimleri katmaya devam ediyoruz. Ülkemizin yetiştirdiği en başarılı girişimcilerden biri olan Metin Külünk artık yazılarıyla aramıza katılmıştır. Yine Emekli subay/pilot R.Ercan Bitikçioğlu yeniden aramıza katılmıştır. Ayrıca hanım yazarlarımızın sayısı Esra Gündüz ile artmıştır. Yine çok değerli ve tecrübeli bir yazar olan Ahmet Erkalem günlük yazılarıyla artık bizlerle beraber.

 

Not 3: Türkiye’nin sayılı Fıkıhçılarından olan Prof Dr. Orhan Çeker Hocamız siz kıymetli okuyucularımızın sorularını beklemektedir. Seçim sath-ı mailinden biraz çıakrak gerçek hayatta yaşadığınız bütün maddi ve manevi sorunlara yönelik sorularınızı hocamıza sorabilirsiniz.

 

Karşı kıyıdan selamlarımla

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum