Lawrence’de İspanyolca Andover’da Çince....

Kimilerine göre kürt açılımı, hükümete göre ise demokrasi açılımını destekliyorum. Ancak benim halen anlamadığım bir husus var. Kürt realitesi, kürt meselesi, kürt problemi... adına ne derseniz deyin. Bu iddiada olanların asıl istedikleri kendi dillerinde konuşmak, okumak ve yazmak değil mi?

 

İstek sadece bu kadar masumsa; buna hayır diyecek kimselere şaşarım, ardından da benzer taleplerin diğer farklı dilde (Lazca, Boşnakça, Gürcüce, Çerkesce vs vs) konuşanlar içinde olması gerektiğini belirtmek isterim. Eğer bu masum isteğin altında başka çapanoğulları varsa bilelim.

 

Zaten Türk milleti olarak biz özellikle son 50 yılda Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan, Çin ve hatta Almanya’daki Türklerin ana dilleri için mücadele etmedik mi? O zaman Türkiye içindeki diğer insanların kendi ana dilleri ile konuşmalarına neden karşı çıkıyoruz?

 

***  

 

Uniter Devlet Ne Olacak?

 

Uniter Devlete kimsenin karşı çıktığını zannetmiyorum. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunca yıllık devlet tecrübesiyle sadece başka diller konuşuluyor diye yıkılabilir mi? Buna bazıları gerçekten inanıyor mu?

 

Dünyanın hemen her ülkesinde kendi resmi dillerinin dışında birçok dil kullanılıyor, birçok dilde tabelalar asılıyor, mahalleler kuruluyor ve problem olmuyor da; bir tek bizde mi sorun gözüküyor? Çin'de İngilizce konuşanlar ABD nüfusundan daha fazla değil mi?

 

*** 

 

ABD’de Durum Nasıl

 

ABD Osmanlı Modelini kullandığı için resmen bir büyük devlet gibi yoluna devam ediyor. Hangi şehirde hangi etnik grup çoğunluktaysa; hem resmi dairelerde bütün tabelalar, websiteleri, ve çalışanlar, o dilde oluyor hem de en önemlisi seçimlerde İngilizce’nin yanında oy pusulaları o dilde de basılıyor. Böyle olunca ABD ne geriliyor, ne de yıkılıyor.

 

Massacchusettss  Eyaletinin Lawrence şehrinin %70'i İspanyol kökenliler. Ki bu insanların çoğu yeni göçmen ve İngilizce bilmiyorlar. Burada oy pusulaları İspanyolca'da basılıyor. Komşu şehir Andover’da ise Çinliler çoğunlukta. Orada da Çince oy pusulaları ve tabelalar var. Diğer komşu şehir Lowell da ise Vietnamlılar ağırlıkta. Orada da Vietnamca var.

 

***

 

Sorun Nasıl Çözülür?

 

Bana kalırsa bu işi çözmenin en güzel yönü Hangi bölgede hangi dil Türkçe dışında ağırlıktysa o dilde tabelalar ve oy pusulaları olsun. Sakarya’nın Hendek ilçesinde Devlet dairelerinde Gürcüce de olursa ne olur yani? Böylece meselenin bir Kürt meselesi olmadığı ortaya çıkmış olur.

 

Kürtçe televizyonu oldu kıyamet mi koptu. Ki hükümet burada Arapçayı da devreye koydu bana göre çok akıllı bir iş yaptı. Hakeza Kürtçe kasetler, hatta kürtçe mevlitler okundu hiçbir şeyde olmadı.

 

Dil bir ilimdir. İlme nasıl karşı olunabilinir?  Hükümetin cesurca açtığı bu yola karşı çıkanlar, 28 Şubat’ta paronayaya kapılanların Edebiyat Fakültelerinde Arap Dili bölümlerini kapatmalarına sessiz kalmalarını unutmadık biz.

 

Hükümet bölücülerin yıllardır dillerine pelesenk ettikleri işleri cesurca yaparak ellerinde koz bırakmamış oluyor. Dolayısıyla bölücülerin niyetleri de ortaya çıkmış oluyor. Eğer gerçekten samimi olsalardı TRT ŞEŞ'ten memnun olmaları gerekmez miydi?

 

Devletin dirliğine ve de birliğine kesinlikle sonuna kadar evet, ancak her türlü zenginliğe de evet.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum