Memurlar İşten Atılır mı?

Memurlar İşten Atılır mı?

 

Soru size garip gelebilir. Zira Türkiye maaşlar az olsada tam bir memur cenneti ülke. 657 ye tabi olan bütün memurlar şartlar ne olursa olsun görevlerine devam etmiyorlar mı? İktidar değişse, ekonomi kötüye gitse, hatta ihtiyaç kalmasa bile memurlarımızın görevleri garantide değil mi?

 

Peki ABD, Avrupa ve Japonya’da durum nasıl? Oralarda da memurlar herhalukarda görevlerini muhafaza edebiliyorlar mı? Yoksa bütçe açık verdiği zaman acımasızca işlerine son mu veriliyor?

11 yıldır ABD’de ikamet ettiğim için size memurların buradaki durumlarını aktarmak istiyorum. Herşeyden evvel ABD’de aynı Osmanlı’da olduğu gibi eyalet sistemi var. Ve her eyalet kendi iç işlerinde serbest ve kendine ait özel bütçesi var.

 

Eyaletler içerisindeki şehir ve kasabaların da kendine özel ayrı bir bütçesi ve yönetimi var. Dolayısıyla ABD tam üç çeşit memurluk var. Federal, eyalet ve vilayet memurluğu. Türkiyedeki gibi burada herkes DEVLET MEMURU değil.

 

Her yıl eyalet ve şehirler bütçelerini yerel meclislerde onaylatmak zorunda kaldıklarından; eğer bütçe o yıl açık veriyorsa, belediye başkanları memurlara I AM SORRY FOR YOU (sizin için üzgünüm) diyerek işlerine son veriyor. Görevlerine son verilenlere federal hükümet 6 ay boyunca işsizlik ücreti ödüyor. Bazı belediyelerde özellikle en sonki krizden dolayı haftada beş gün yerine bütün çalışanlarına 4 gün çalışmayı teklif ediyor. Kabul etmeyenlere yine güle güle deniliyor.

 

Peki Türkiyede durum nasıl? Özelliklede belediyelerde. Bütçesi açık vermeyen, borçlu olmayan belediyemiz var mı acaba? Şişirilmiş kadrolara kimse dokunabiliyor mu? Özellikle de SHP döneminde dönemin Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Mehmet Moğultay’ın o meşhur! sözünde söylediği (örgüttekileri işe almaaycaktım da başkasını mı alacaktım) şekilde neredeyse bütün devlet dairelerine yığdırılan ve de iş yapmadan, sıkılmadan maaş alan onlarca memur (hala daha da var mıdırlar bilmiyorum) hiç kimsenin vicdanını sızlatmaz mı acaba?

 

Yüksek sesle düşünecek olursak acaba ABD’nin yaptığı mı doğru yoksa Türkiye’ninki mi? Ya da diğer bir ifadeyle ABD’de mi memur olmak isterdiniz Türkiye’de mi?

 

Seçim sathı mailine girildiği şu günlerde özellikle Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Müsteşarı, ve de hassaten Prof. Dr. Ömer Dinçer Türkiye’nin geleceği açısından bu durumu çok iyi düşünmeliler derim.

 

Bana kalırsa Türkiye’nin özgürlükçü yeni sivil anayasasıyla birlikte, devlet yönetiminde de acilen bir reforma ihtiyacı var. Yeni nesli sırtımı devlete dayadımmı işim rahattır mantığından kurtarmamız lazım.

 

Karşı kıyıdan hepinize selamlarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum