Ne Dersiniz INS'e haber vereyim mi?

ABD’de herkesin mutlaka tır tır titrediği iki kurum var. Bunlar ne FBI, ne CIA, ne de secret service. INS ve IRS karşısında mücadeleyi kazanan çıkmamıştır.


IRS ABD’nin vergi toplama departmanı. İster kaçak olun, ister yasal, ister green kartlı ister vatandaş. ABD de yaşıyorsanız IRS’e her yıl Nisan ayının 15 den önce vergi formlarinizi doldurmaniz gerekiyor. Doldurmayanlar, veya yanlış bilgi beyan edenler, eninde sonunda yakalaniyorlar. Sadece iş sahipleri değil, kişisel formlarda da hata yapanı IRS müthiş bilgisayar sistemiyle mutlaka yakalıyor ve cezayı da faiziyle kesiyor.


Hele siyasete girmeye niyyetiniz varsa; medyanın ilk işi vergilerinizi tam ve zamaninda odeyip odemegini ogrenmek için IRS'e bakmak oluyor.


Bu yüzden Cumhuriyeci partinin kuvvetli adayı Mitt Romney, son iki yılda ne kadar vergi verdiğini ve nerelere bağış yaptığını aciklmaka zorunda kaldı.


İNS ise, kaçakların başbelâsı. Göçmenlik departmanı dieybilecegimiz INS ise; kendisine yapılan ihbarlar neticesinde kaçak calisanlari, ve kaçak yaşayanları gözünün yaşına bakmadan ülkelerine gönderiyor. Dolayısıyla ABD de yaşayan yaklaşık 40 milyon kaçak göçmen, sokakta veya ozellikle kacak calistigi yerde polisten ziyade INS memurundan korkuyor.


***

Peki ABD’de Türklerin kaçaklık oranı nedir, nerede yaşarlar ve ne iş yaparlar ve nasıl kaçak olarak gelmişler? Genelde gemi ile gelenler, kısa süreli turist vizesi alıp vaktinde dönmeyenler, öğrencilik süreleri bitip kalanlar ve tabii rakkam binlerce.


Kaçak oldukları için nakit parayla günde 10-12 saat bazen iki işte 16 saat asgari ücretle çalışan bu kardeşlerimizin bazilarinin halleri işte bu yazıya sebep oldu. Bir kısmı hemşehrilerim olan evli Türklerin durumu için siz kıymetli okuyucularıma samimice danışmak istiyorum.
Remzi Usta 15 sene evvel kaçak olarak gelmis ABD’ye ve iki ayri restaurantta çalışıyor. Geldiginden beri tabii hiç git(e)memiş Türkiyeye. Evli ve üç couk sahibi. Gelirken çocuklarının en büyüğü 6 yaşındaymış. Şimdi iki çocuğu evlenmiş..
 

Hz. Omer’in karı kocanın birbirlerinden ayrı kalabileceği en uzun muddetin 4 ay olduğunu hatırlatırsak, bu kardeşimiz 15 yıldır burada nasıl durmuş? Zavallı eşi Türkiyede üç çocuğuna hem annelik hem babalık yapmış üstüne bir de onları evlendirmiş.
Remzi Usta New England'inen iyi ascilarindan. O kadar güzel yemekler yapıyorki, sanki kendinizi Turkiye'de hissediyorsunuz.


Şimdi sevgili okuyucularım,
Remzi ustayı ve diğer tanıdığım evli olupta yıllardır ABD'de genellikle pizzacialrda çalışan eşini ve çoluk cogunu Türkiye'de birakan bu kardeslerimizi INS e sikayet edeyim mi? Yoksa arkadaş bunlar giderse ben böyle güzel yemekleri bir daha nerede yerim diye hic orali olmiyayim mi?
Ne dersiniz?
 

Karşı kıyıdan selamlarimla
 

www.kemalbozkurt.com.tr
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum