Rize, Artvin ve Bayburt SIFIR Vekil çıkaracak

Partiler, daha doğrusu liderler milletvekili listelerini YSK'ya teslim ettiler. Mecliste bulunan 5 partiden  (AK Parti, CHP, MHP, BDP ve DSP)  DSP hariç 4ü büyük bir ihtimalle yine mecliste olacaklar. Bir de sayıları 10 a yaklaşan bağımsız vekiller yer alacak.

Yine her seçim döneminde olduğu gibi aday gösterilmeyen küskün vekiller ve aday adayları bir kaç hafta medyada yer alacak, sonra seçim gününe kadar liderlerin karşılıklı atışmalarına tanık olacağız. Yani 60 yılıdır olanlar tekrar edilip durulacak.

Bir önceki yazımda hatırlarsanız yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bu seçimde de oy kullanamayacak oluşundan bahsetmiş ve Başbakan'a çağrıda bulunmuştum. Umarım dostlarımız Başbakana mesajımızı ulaştırmışlardır.

***

Bu yazımda da, yine yıllardır hiçkimsenin dikkat çekmediği bir hususu gündeme getirmek istiyorum. Halihazırdaki seçim kanunun 7. Madddesi aynen şu şekildedir. (Yeni anyasada değişmediyse bu durum)

MADDE 7 - Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir.

Ara seçimleri, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisince karar verilir.

Genel seçimlere bir yıl kala ara seçimi yapılamaz.

Yürürlükteki bu yasaya göre seçimden sonra en az 28 vekil vefat etmedikçe bir dahaki seçime kadar ara seçim yapılamıyor. Ancak kaderin bir cilvesi olsa gerek her seçimden kısa bir süre sonra birçok vekil vefat ediyor ancak % 5 rakamına ulaşmıyor hiçbir zaman. 4 yıl önceki seçimlerde ismini hatırlıyamadığım MHP li vekil mazbatasını alamadan vefat etmişti. Yine bildiğimiz gibi Muhsin Yazıcıoğlu merhum da seçimden kısa bir süre sonra vefat etti. Ancak kimsenin aklına boşalan vekillerin yerleri neden dolmuyor sorusu gelmedi. Ve gelmiyorda.

Şimdi problem şurada. 81 vilayet içerisinde sadece Bayburt 1 vekil çıkartıyor. Artvin dahil 15 il sadece 2 şer vekil çıkartıyor, bendeniz ve Başbakan Erdoğan’ın memleketi Rize dahil 18 il ise 3 er milletvekili çıkartıyor.

Şom ağızlık yapmak istemem ancak, Bayburt vekili kim olacaksa Allah gecinden versin, eğer seçimden kısa bir süre sonra vefat etse; şu anki yürürlükteki kanuna göre seçim yapılamayacak ve koca bir şehrin 4 sene vekili olmayacak. Aynı durum Artvin, Tunceli, Karaman, Karabük ve Iğdır gibi 2 şer vekili olan 15 il içinde geçerli.

Bu 15 ilden hehangi birinin iki vekili de iki ay içerisinde vefat etse; yine 4 sene bu iller vekilsiz kalacak.

Bu tehlike Rize için de geçerli.  Askerliğini yapmış 25 yaşındaki bütün er ve hatun kişilerin potansiyel vekil  adayı olduğu, koca Rize şehrinin Allah muhafaza vekilsiz kalması hiç kimseyi ciddi şekilde düşündürmüyor mu?

Rize’nin 3 vekili mutlaka birçok kez aynı anda bir arada olacaklar, hatta uçakla, orobüsle, arabayla belki beraber yolculuk yapacaklar. Allah muhafaza olduki 3 üde aynı anda vefat etti. İşte yukarıdaki madde durduğu müddetçe maalesef bir dahaki seçime kadar koca şehir vekilsiz kalacak.

Şimdi sizler bana vekilleri daha seçilmeden öldürdüğümü söyliyebilirsiniz. Ancak son 30 yılın meclisini iyice bir araştırın, hiç bir zaman meclis tam sayıyla tamamlanamamıştır. Mutlaka vefat eden vekiller olmuştur. Hani siyaset boşluk kabul etmezdi. Neden milletin temsil hakkını elinden alıyorsunuz?

Zaten lider sultasıyla milletin karşısına başka illerden adayları kouyorsunuz, bari vatandaşı vekilsiz bırakmayın.

Dünyada gezmedik yer bırakmayan ve günde muhtemelen 18-19 saat çalışan başbakanımıza umarım bu önemli mektubumu da bir kıymetli Dostumuz ulaştırır.

Karşı kıyıdan hepinize selam ve saygılarımla

Www.kemalbozkurt.com.tr

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum