Ümmetin zenginliği ve problemi

Ümmetin zenginliği ve problemi

 

Geçen hafta sonu teşbihte hata olmazsa ABD’nin Umresi sayılacak ICNA fuarındaydım. ABD’nin iki büyük Müslüman organizasyonundan biri olan ICNA (İslamic Council of North America) her yıl yaptığı senelik kongre(fuar)sini bu yılda Connecticut Eyaletinin başkenti Hartford’ta yaptı.

 

20 binin üzerinde birçok eyaletten gelen ve farklı etnik yapıdaki ABD’li müslümanlar çoluk çocuklarıyla, ailecek muhteşem bir üç gün geçirdiler.

 

Bu üç günlük fuarda bendenizi en çok etkileyen husus her yıl olduğu gibi bu aziz ümmetin zenginliği oldu. Öyleki Malcom X’in hacda karşılaştığı her renk ve ırktan müslümanı aynı anda görebiliyorsunuz. Onlarca değişik standlarda çok değişik ürünlerin satıldığı, değişik giysilerin giyildiği, farklı lisanların konuşulduğu ancak namaz vakitlerinde hep beraber namazların eda edildiği bu fuar gerçekten küçük bir umre gibiydi.

 

Merhum M. Es’ad Coşan Hocaefendi yıllar önce aile kampları başlatmış ve sevenleri de hararetle takip etmişlerdi. Bu öyle bir takiptiki, sadece Türkiye içiyle sınırlı kalmamış bütün kıtalarda yapılagelmişti.

 

Merhum Hocaefendi'nin sevenlerinden istediği bir başka istek ise; diğer müslüman milletler ile evlilik yapılmasıydı. Buna uyan birçok talebesi oldu ve onlar gerçekten bizlerden çok daha mutlu ve huzurlu gözüküyorlar. Zira anlaşmazlıkta milletlerin örf ve adeti değil, İslamın emri asıl kabul ediliyor.

 

ICNA fuarında hocaefendi merhumun ne kadarda uzak görüşlü olduğunu aynel-yakın yaşadım. Zira her geçen yıl başka milletlerle evlilik oranı hızla artıyor. Hatta ICNA bu konuda profesyonel olarak evlenmek isteyenlere yardımcı da oluyor.

 

ICNA Fuarını kaçıranlar için Temmuz başında ABD başkenti Washington D.C. de yapılacak ve yine teşbihte hata olmazsa ABD’nin haccı sayılan ISNA (50 bin katılım bekleniyor) kongresini(FUAR) hatırlatırım.

 

Bu kongrelerin en büyük göstergesi, muhteşem İslam Kültürü ve zenginliğinin bizzat müşahede edilmesidir. Ayrıca bu yıl 46.sı düzenlenen ISNA kongresinde ilk defa Türkçe özel programlar olacak. Davetliler arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ekmeleddin İhsanoğlu’da bulunuyor. Yine ABD içerisinden birçok başarılı Türk temsilciler konuşmacı olarak yer alıyorlar.

 

Ümmetin bu muhteşem zenginliğine karşılık bir türlü çözülemeyen problemine gelince; hemen her organizasyon kendi grup, cemaat, ırk ve soydaşlarının olan programlara dört elle sarlırken; diğer programlara aynı hassasiyeti göster(e)miyor.

 

Sayın yazar baştaki yazdıklarınla şimdi yazdıkların arasında bir çelişki yok mu dediğinizi duyar gibyim. Hem ümmetin zenginliğinden bahsediyorsun, hem de ayrılığından bu nasıl oluyor?

Evet sevgili dostlar, ümmetimiz çok zengin, çok farklı, genç ve de enerjik. Ama hala dağınık. Hele bir de safları daha da sıklaştırabilsek; maddeten ve manen alınacak neticeleri eminim sizlerde tahmin ediyorsunuzdur.

 

Daha nice fuar ve kongrelerde buluşabilmek dileğiyle karşı kıyıdan hepinize selam ve de muhabbetlerimi gönderiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum