Vekilsiz İller

Bu yazımı Osman Yağmurdereli vefat ettiğinde yazacaktım ancak araya başka gündemler girince bugüne kısmet oldu. Bu sefer de merhum Gündüz Aktan vesile oldu bu yazıma.

TBMM 550 milletvekilinden oluşmaktadır. Ancak seçimler yapılalı henüz bir buçuk yıl olmuşken mecliste şu anda 4 sandalye boşalmıştır. Abdullah Gül Kayseri milletvekili olarak yeniden meclise girip akabinde de cumhurbaşkanı seçilince vekilliği düşmüştür. Osman Yağmurdereli ve geçen hafta vefat eden Gündüz Aktan'dan dolayı da İstanbul iki sandalye kaybetmiştir.

En dramatik olanı ise yine MHP Istanbul milletvekili olarak seçilen Mehmet Cihat Özönder'in mazbatısını almaya giderken yolda vefat etmesiydi.

Şu anda meclisimizde 4 vekil eksik. Ve bu eksiklik eğer 5 te 1 çoğunluğa 3.5 yıl içerisinde ulaşılmazsa bir dahaki seçimlere kadar tamamlanamayacak.

Bildiğim kadarıyla ara seçim yapılabilmesi için meclisin 5 te birinin boşalması gerekiyor. Bu da olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe çok zor. Ancak diyelimki önümüzdeki yıllarda 10-15 vekil daha öldü yine ara seçim olmayacak. Zira yasadaki gereken sayıya ulaşılmadığı için.

Benim asıl özerinde durmak istediğim konuysa; 15 ilimiz sadece iki milletvekili çıkartıyor. Artvin, Tunceli, Hakkari, Bartın, bunlardan bazıları. Düşünebiliyormusunuz eğer vefat eden üç vekil ve Abdullah Gül, iki milletvekili çıkartan herhangi bir ilden seçilmiş olsalardı, o iller bir dahaki seçime kadar 4 yıl resmen vekilsiz kalmış olacaklardı. Böyle bir adaletsizlik ve böyle bir demokrasi olabilir mi? Şimdiye kadar böyle bir durumun olmaması bu işin olamaycağı anlamına gelmez.

Farzdelimki haftaya meclisin en renkli siması Kamer Genç ve Ş. Halis aynı anda vefat ettiler. Tunceli vilayetimiz bir dahaki seçime kadar vekilsiz kalacak. Ya da İstanbulumuzun sevgili Başkanı Kadir Topbaş'ın şehri Artvin'in iki vekili de vefat etse, Artvin ilimiz yine vekilsiz kalacak.

Oysa her zaman dile getirdiğim gibi kim ne derse desin ABD deki sistem mükemmel. Seçilmiş bir senatör ya da milletvekili öldüğü, ya da görevinden ayrılıp veya alındığı zaman eyaletlere göre ya hemen vakit kaybedilmeden özel ara seçim yapılıyor, ya da vali tarafından atama yapılıyor. Böylece herhangi bir boşluk olmamış oluyor.

Gerçekten kıymetli siyasetçilerimiz acaba niçin bu kararı almışlardır veya değiştirmezler doğrusu bilemiyoruz. Ancak ABD'den sevgili başbakanımız Erdoğan'a bu konuya da el atmasını tavsiye ediyoruz. Zira siyaset boşluk kaldırmaz. Herşeyden önemlisi eğer vekili olmayan veya eksilen o illere saygınız gereği bunu yapmak zorundasınız.

Bu vesileyle vefat eden üç vekilimize de teberrüken rahmetler diliyorum.

Karşı kıyıdan hepinize selamlarımla

NOT: Yazımı yayınladıktan 40 dakika sonra Delaware Eyaletinin Valisi Ruth Ann Minner'ın başkan yardımcısı seçilen Delaware Senatörü Joe Biden'ın yerine, Biden'ın yardımcılarından Edward Kaufman'ı senatör olarak atadığını öğrendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum