Kılıç'a kulak vermek lazım!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Anayasa değişikliği çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamayı başta iktidar olmak üzere herkes dikkatle okumalı! Herkes kulak vermeli ama iktidar can kulağı ile bu açıklamada dile getirilen hakikatleri dinlemeli ve gereğini yerine getirmeli!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç diyor ki: "Ben de, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı da bulunduğu makamın milletin güveni ve emaneti ile kendinde bulunduğunu asla unutmamalı.

"Ben yaptım oldu", "ben söylediysem daha ötesi yoktur" gibi yaklaşımlarla hiçbir olaya yaklaşmamız lazım. Bunlar sadece ortamı geriyor. Türkiye'de son dönemlerde Anayasa değişikliği girişimleri birçok gerginliğe yol açtı.

Ülkenin ciddi Anayasal reforma ihtiyacı yok mu, var. Ama bunun tam uzlaşma ile sağlanması gerekir.

Yoksa tüm değişiklik girişimleri ve zorlamalar sonunda bize geliyor. Korkum bu yargı reformu ve Anayasa değişikliğinin de bize geleceği yönünde.

Öyle de olur zaten. O nedenle, bir değişiklik yapılacaksa tüm hassasiyetleri dikkate alan bir geniş uzlaşma ortamı gerekiyor.

Yasal metin ve düzenlemenin de çok iyi yapılması şart."

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklaması bu minval üzere devam ediyor.

Haşim Kılıç'ın önce kendisinden söz ederek bütün makam sahiplerine uyarıda bulunmasını çok tuttuk! Güzel bir yöntem!

Sadece başkalarına değil kendisine de uyarıda bulunuyor olması pek alışık olmadığımız bir hal olduğu için özellikle dikkatimizi çekmiş bulunuyor!

Bu açıklamalardan herkes nasiplenmeli ama iktidar mensupları daha çok nasiplenmeli diyoruz!

Çünkü bu açıklamayı bir bakıma iktidara nasihat olarak görüyoruz!

Bugüne kadar attıkları adımların büyük bir bölümü Anayasa Mahkemesinden dönen iktidarın bu sözlerden çıkaracağı çok ders olsa gerek!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç başında bulunduğu kurumun fonksiyonunu bakın nasıl tanımlıyor:

"Türkiye'de her mesele çözüm için bir yol bulunması için Anayasa Mahkemesine getiriliyor.

Ama artık siyasetin kendi içinde karşılıklı samimiyet ile sorunlarını çözmeyi ve Türkiye için bir şeyler yapmayı öğrenmesi lazım. Size bir şey söyleyeyim, Anayasa Mahkemesi olayı çözmez ki, alternatifli çözümü kapatır. Siyah da der beyaz da der. Artık bunun görülmesi lazım. Biz çözüm makamı değiliz. Çözüm kendi içinizde!"

Demek ki neymiş? "Ben yaptım oldu" denilmeyecekmiş!

Peki, ne denilecekmiş? Açıklama da "Biz yaptık oldu" denilirse pek çok sorunun aşılacağı söylenmiyor mu?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın bu uyarıları umarız uyarılanlar üzerinde etkili olur ve adımlarını bu uyarılara göre atmaya başlarlar!

Önceki ve Sonraki Yazılar