KIRGIZİSTAN İZLENİMLERİ-3 “ Kırgızların Rol Model Ülke Tercihi Türkiye"

Orijinal ifadesi  İngilizce olan ‘Role Model’ kavramı toplumda ‘örnek alınması’ ya da ‘örnek alınan kişileri’  tanımlamak için kullanır. Fertlerin doğru rol modelleri seçebilmesi  ise  idealist bir toplumun  yapılandırılmasında  öncelikli bir şarttır.

Fert bazında rol model seçimindeki sıralama ve sürece bakıldığında, anne ve babalar, çocukların örnek aldığı yeni yorumuyla rol modelleri olan ilk kişiler olmuştur.

Günümüzde yaygın hale gelen çekirdek aile yapısıyla birlikte aile fertlerinin rolleri de farklılaşınca artık  ‘rol model’  kavramı  ‘aile’ kalıbını aşarak ‘global bir köy’  olarak tanımlanan dünyamızda daha geniş çevrelere yayılarak etkinliğini hızla arttırır olmaya başladı.

Artık rol modelleri anne, baba, öğretmen, arkadaş, sanatçılar, işadamları, siyaset adamları ve sosyal toplum liderleri olarak sıralanabiliyor.

Toplumun önünde örneklik teşkil edecek bu kişiler arasında siyaset adamı kategorisinde dünya siyasi konjöktöründe  adı sıkca anılmaya başlayan ülkemizin  Başbakanı Sayın Erdoğan, Müslüman Türk dünyası ve diğer İslam coğrafyalarında ‘rol model kişilik’ olarak örnek bir lider  gösterilerek hayranlıkla takip edilmektedir. Yıllardır başbakan olarak yönettiği hükümetin gerek ekonomi ve siyasi alanda gerekse hak ve özgürlük alanlarında birçok yeniliklere imza atmasıyla Türkiye’yi  ‘rol model ülke veya toplum ‘ noktasına getirmiştir.

Geçmiş yıllarda kendiyle benzeşen bir toplum bulamadığından batılılaşma hareketlerinde kendisine rol model bir ülke seçmede zorlanan Türkiye , (AB’ye üyelikte zorlanmasının nedeni budur) bugün hiç şüphesiz sadece ve sadece kendi değerleri ve iş gücüyle dünden daha farklı, geniş siyasi ve ekonomik vizyonuyla Müslüman olan toplumlara demokratik ve cumhuriyetçi devlet anlayışıyla bir rol modeldir.

Bir haftaya yakın bir süreyi ihtiva eden Kırgızistan gezimizde  bir çok kişilerin ağzından bunu sıkca görme imkanımız oldu. Türkiye, sadece ülke yönetim şekli  veya artan siyasi ve ekonomik  ilişkiler noktasında değil,  insanıyla iki ülke arasındaki dostluğu sonsuza kadar devam ettirecek  ve  toplumun   gelişimine katkıda bulunacak  eğitim ve  sosyal sorumluluk  alanlarında da  Kırgız halkıyla elele vererek  yeni  kurum ve kuruluşların kurulmasında destek olmuşlar, olmaya da devam etmekteler.

Bağımsızlıktan bu zamana kadar geçen yirmi yılın on sekiz yılında Anadolu insanının açtığı özel okullarda  ve üniversitelerde  yetişen  yeni nesil  Kırgız gençler, içersinde yetiştikleri  vatansever, toplumuna karşı  sorumlu olma, milli ve manevi ruhun dirilmesi gibi değerleri  özümseten bir eğitim  modelini örnek alarak  bu kurumların günden güne artmasına ön ayak olmaktadırlar.

BELEDİYECİLİKTE İSTANBUL  MODEL ALINDI

Orta Asya’da ilk parlementer sisteme geçen ülke (Türkiye’yi  örnek almıştır) olarak bilinen Kırgızistan, belediyecilikte de  Türkiye belediyecilik sistemini model olarak kabul etme kararı alan bir ülke. Rol model şehir ise İstanbul oldu.

İstanbul gibi ülkenin iki önemli şehri Oş ve Bişkek  ‘büyük şehir’ modeli yapılanmasıyla yönetilecek. Beyoğlu Bişkek’e , Eyüp güneyde Fergana vadisinde bulunan ve ülkenin dini merkezlerinden Oş’a  dini merkezler, dini turizm noktasındaki tecrübeleriyle model olacak.

Oş şehrinde bulunan Süleyman Dağı  halk tarafından oldukça sık ziyaret edilen bir yer. Rivayete göre, Hz.Süleyman bir seyehatinden sonra bu dağda dinlendiği, yattığı yerde vücudunun izi kaldığına inanılıyor.

Ayrıca tarihi kimliğiyle öne çıkan ve ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlılara ait eserlerin bulunduğu Talas şehri de tarih ve turizmle özdeşleşen Beyoğlu ve Eyüp belediyelerinin çalışmalarını kendine model alacak.

Bu karar kapsamında büyük bir Kırgız heyeti geçtiğimiz yaz İstanbul’a gelmiş, TDBB Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin koordine ettiği gezide heyetin dikkatini çeken Türk zabıtası olmuştu.

Türk zabıta teşkilatı örneği Orta Asya’nın hiçbir ülkesinde mevcut değil.

1991’de Kırgızistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ilk tebrik eden ülke olan Türkiye, yirmi yıla varan ilişkilerde her türlü desteğini bu ülkeye vermekten geri kalmamıştır.  Diğer ülkelerden farklı olarak samimi ve kardeşlik duygularıyla başlayan ve kesintisiz devam eden bu ilişkilerin neticeleri son derece sevindiricidir.

Kırgızistan rol model ülke olarak tercihini Türkiye olarak kullanmıştır. Rol model olarak alınan bir ülke veya toplumun bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmesi ise en büyük beklentidir.

Türkiye bunun bilincinde üzerine düşen her türlü sorumluluğu  en iyi şekilde yerine getirecektir…

 

Ulvi_sevecen@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.