Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

DÜNYA KARAPAPAK TÜRKLERİ BİRLİĞİ

Değerli Dostlarım, bu yazımda sizlere çok yakın zamanda kurmuş olduğumuz Dünya Karapapak Türkleri Birliğimiz'den ve Kadim Türk Boylarından biri olan Karapapak Türklerinden kısaca bahsedeceğim.

Karapapak Türkleri kimlerdir, Kafkasya’nın en kadim Türk olgularından biri olan Karapapak ( Terekeme ) Türkleri ‘nin Kafkasyadaki varlıkları MÖ 350 – 300 Yıllarına kadar ulaşmaktadır. 20 . yüzyıla kadar kendi adları ve namları ile saygı ile anılıp tanınan bu Türk boyu 20. Yüzyıldan sonra kitlesel göçler, Rus ve Ermenilerce gerçekleştirilen katliamlarla, öz yurtlarında nufus olarak ağırlıklarını yitirmişleridir. Türkiye’ye ise gerek iradeleri dahilinde göç edenler olsun gerekse sistematik şekilde Gümrü Antlaşması sonrası cebren göçe zorlananlar olsun, bu ismi kültürel anlamda her ne kadar muhafaza etmeye çalışsalar da ne yazık ki tam anlamı ile bu ismi duyurmaya muktedir olamamışlardır.

Karapapaklar, özünde her ne kadar Anadolu ve Kafkasya da Oğuz ve Kıpçak olgusunun saf DNA özelliklerini taşısalar da, hak ettiği ölçüde tanıtılamamış bir Türk boyu olma özelliğini muhafaza etmektedirler. Bu durumda etkili olan muhtelif faktörler vardır. Biz Karapapaklar için önem arzeden hususun Müslümanlık ve Türklük olması, tarihin hiçbir döneminde de rastlanamayacağı gibi ayrı bir ırk ve boy söylemine tenezzül etmememize haklı olarak neden olmuştur. Elbette yakışık alacak olan davranış ayrılıkçı düşüncelerden uzak bir şekilde Azerbaycan’da yaşayan Karapapak Türkleri’ nin Azerbaycan’ın bekası ve birliği için çalışması , Türkiye’de yaşayan Karapapak Türkleri’nin de Türkiye’nin varlığı , birliği ve bekası için çalışıp gerekirse bu uğurda seve seve her fedakarlıkta bulunabilme şuurunda olmasıdır.

Tarih sahnesinde hakettiği mevki ve itibarı çeşitli haksızlıklara maruz kalarak bulamayan Karapapak Türkleri, şimdilerde adlarından sıklıkla bahsettirme ve hak ettikleri ilgi, saygı ve itibara sahip olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedirler. Bu hak edilen saygı ve itibarın elde edilmesinde şüphesiz Yiğit bir Karapapak Türkü olan Seyfullah Türksoy ve onunla birlikte hareket eden yiğit ve asil Karapapak Türkleri etkin rol oynamıştır. Yakın zamanda Gazeteci yazar Seyfullah Türksoy önderliğinde kurulan ve gerek Yüksek İstişare Kurulunda, gerek Yönetim Kurulunda ve gerekse de Gençlik ve Kadın Kollarında birbirinden kaliteli ve yürekli insanları barındıran Dünya Karapapak Türkleri Birliği, özellikle yakın zamanda gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel etkinliklerle gerek televizyonlarda ve gerekse de yazılı ve görsel basında adından sıkça bahsettirmiş, kısa sürede Türkiye'nin gündemine oturmuştur.

Karapapaklar Birliğinin kısa sürede büyük başarılara imza atacaklarına hiç şüphe yoktur, Sadace Türkiye'de değil dünya çapında yani tüm Kafkasya'yı ve Tüm Orta Asya Türk Cumhuriyetlerini de kapsıyor ve barındırıyor olması faktörü, ve yine sadece Karapapakları değil bütünleştiren bir anlayışla tüm Türk boylarını da kapsıyor ve ilgilendiriyor olmasıdır. Ayrıca ülkemizin özellikle son zamanlarda geçirdiği zor dönemlerde, ihtiyaç duyduğu birlik, kardeşlik ve beraberlik ruhunun oluşması ve sağlam temellere oturtulmasına önemli katkılarda bulunuyor olmasıdır.

Yiğit ve asil bir Karapapak Türkü olan Seyfullah Türksoy'un kurucusu ve Genel Başkanı olduğu, Yönetim, Gençlik kolları, Kadın kolları ve İstişare Kurullarında birbirinden kaliteli ve eğitimli kişileri barındıran Dünya Karapapak Türkleri Birliği'nde ben de naçizane Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Birimi Başkanıyım.

Dünya Karapapak Türkleri Birliği, yakın zamanda İstanbul'da kuruluş ve kurultay etkinliği düzenlemiş ve Türkiyenin ve Dünyanın çeşitli yerlerinden ve Türk Cumhuriyetlerinden birbirinden değerli milletvekilleri, bürokratlar, iş adamları ve akademisyenleri bir araya getirmiştir. Yine geçtiğimiz Mart ayı içinde Bursa'da Binlerce Karapapak Türkünün katılımı ile ve üst düzey milletvekilleri, siyaset adamları, bürokratlar, sanatçılar ve akademisyenlerin katılımı ile görkemli bir Nevruz Kurultayı düzenlemiştir. Bu etkinliğe de Karapapak Türklerinin anavatanları olan Kars, Ardahan, Iğdır, Amasya, Ağrı, Sivas ve diğer birçok şehirlerimizden binlerce Karapapak Türkü katılmış ve Türkiye ye ve tüm Dünyaya birlik ve beraberlik mesajları vermiştir.

Ülkemizin geçirdiği bu sıkıntılı günlerde, Karapapak Türkleri tüm dünyaya, ülkemizin, Ordumuzun, Devletimizin ve Vatanımızın yanında olduğunu güçlü bir şekilde haykırmıştır. Canı gönülden inanıyorum ki, Kadim ve Asil bir Türk boyu olan Karapapak Türkleri ve kurul olduğumuz Dünya Karapapak Türkleri Birliği'miz çok yakın zamanda ülkemizin en etkin, aktif, yararlı ve birleştirici sivil toplum kuruluşu olacaktır. Zaten şu zamanlarda ulusal ve yerel tüm yazılı ve görsel medyanın Birliğimiz olan Dünya Karapapak Türkleri Birliği'den sıklıkla ve önemle bahsetmeleri de bunun açık ve net göstergesidir.

Yazıma son verirken, birkez daha Dünya Karapapak Türkleri Birliği olarak, tüm Türk Dünyasının ve Türkiye'mizin ve Devletimizin her koşulda ve her zaman yanında ve destekçisi olacağımızı bir kez daha önemle vurguluyorum. Ve yine bu güzide Birliğin kurulmasında aktif rol üstlenen kurucu Genel Başkanımız Seyfullah Türksoy'a, Dünya Karapapak Türkleri Birliği'nin birbirinden kıymetli ve yürekli Yönetim Kurulu Üyelerine, Yüksek İstişare Kurulu Üyelerine, Gençlik Kolu ve Kadın Kolu Başkan ve üyelerine birkez daha teşekkür ediyor, başarı ve hayırlar diliyorum. Ülkemizin ve Milletimizin her daim destekçisi ve hizmetçisiyiz bunu buradan Türkiye'mize ve Tüm Dünya'ya ilan ederiz. Herkese teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.

Av.Kurtuluş Aybirdi-Dünya Karapapak Türkleri Birliği Hukuk Birimi Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum