Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

Sosyal Medya Hukuku ve Bilişim Suçları

Değerli Dostlarım bir Hukukçu olarak bu bilgiyi sizlere vermek ve önemli bir konuda sizleri aydınlatmak görevim olmuştur: 

Birçok kişinin sayfalarında şu paylaşımı yaptığını görüyorum ve aslında bir bakıma da sizleri haklı buluyorum ancak bu konuda sizleri aydınlatmak görevim olduğunu düşündüğüm için bu açıklamayı yapmak zorunda hissettim kendimi: 

Durum çok ciddi. 
Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için, Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim.
NOT:Paylaşmayın. Kopyalayıp durum bildirgesi olarak yapıştırın.18.07.2016

Dostlarım yukarıdaki bu paylaşımı yapmanızın hukuki ve cezai sorumluluğunuz açısından hiçbir anlam ifade etmediğini belirtmek isterim. Şöyle ki elbette burada yapmış olduğunuz her paylaşımın ve yazdıklarınızın sizleri hukuken bağladığı ve sorumluluk altına soktuğu bir gerçektir, ancak bu yukarıda belirttiğim paylaşımı yapmış olmanız veya olmamanız hukuki ve cezai sorumluluğunuz açısından hiçbir anlam ifade etmiyor ve sizleri de hukuki anlamda hiçbir sorumluluk altına sokmuyor. 
Sanal ortamda, Sosyal medya araçları ile yapılan paylaşımların size ait olup olmadığı bugün gerek Emniyet Birimlerimizin ve gerekse de Savcılık ve Mahkemelerimiz tarafından çok rahat bir şekilde tespit edilebilmektedir, bir paylaşımın size ait olup olmadığı ancak kullanılan cihazın İP numarası ve adres bilgileri, cep telefonu sinyalleri, bazı sosyal mühendislik yöntemleri ve polisimizin kullandığı özel teknikler sayesinde çok basit bir şekilde tespit edilebilmektedir. Artık birçok kullanıcının bilgilerini, dolayısıyla kimliklerini tespit edebilmek bu teknik ve yöntemlerle mümkündür. Dolayısıyla bu şekilde bir kaygıya kapılıp yukarıda belirttiğim yazıyı paylaşmanıza hem gerek yoktur hem de sizi hukuken bir sorumluluk altına sokmaz. 
Ancak gerçek olan şu ki, bilişim hukuku ve internet suçları açısından, her paylaşımımıza dikkat etmeli, hakaret, tehdit, şantaj, dolandırıcılık vs gibi suçları işlememize neden olacak ifade ve paylaşımlardan titizlikle uzak durmalıyız...

Av.Kurtuluş Aybirdi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.