Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

TCK. 301.madde kapsamında Tahkir Suçu:

Değerli dostlar, şu günlerde ve yaşadığımız süreçte özellikle daha da bir önem arz ettiğini düşündüğüm bir madde üzerinde durmak istiyorum, Türk Ceza Kanununun 301.maddesi neyi kapsar, hangi suçlardan bahseder ve kapsamı ve uygulama alanı nedir.

Ceza Kanunu'muzun 301.maddesi şu şekildedir:


(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Şimdi bu maddede yer alan Türk Milleti ifadesinin daha önceki hali Türklüğü şeklinde idi, ancak madde yeniden ele alınmış ve Türk Milletini şeklinde değişikliğe uğramıştır. Öncelikle bu detayı verelim.

Kanun açıkça diyor ki, Türk milletini, devletin anayasal kurumlarını, hükümeti, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatlarını alenen aşağılayan, hor gören, küçük düşürmeye çalışan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.  Ben buna TAHKİR suçu diyorum. Peki tahkir ne denektir, tahkir aşağılamak, hor görmek, Onur kırmak, küçümsemek anlamına gelmektedir. Yani madde açıkça diyor ki, Devletin anayasal kurumlarını, hükümeti, yargı organlarını, askeri ve emniyet birimlerini, tahkir eden, aşağılayan, Onurunu zedeleyecek ifadeler kullanan kişi ya da kişiler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. 

Burada ancak önemli bir ayrım yapılmaktadır, maddenin 2.bendinde eleştiri amaçlı yapılan düşünce açıklamaları tahkir suçunu oluşturmaz, diyor. Ancak kanaatimce bu 2.bend ucu açık bir ifade kullanmıştır, yani burada hangi söz ve eylemlerin tahkir yani aşağılama, hangi söz ve ifadelerin eleştiri mahiyetinde olduğunu ayırt etmek oldukça zordur. Burada kanımca Hakimlerimize bir takdir yetkisi ve vicdani kanaat tanınmıştır. Çünkü eleştiri ucu açık geniş bir kavramdır bana göre, eleştirinin dozu ve boyutu, buna sınır çizmek oldukça zor bir durumdur. Burada mahkeme ve hakim, kullanılan ifadelerin aşağılama mı yoksa eleştiri mi olduğuna esasında biraz da takdir yetkisini veya vicdani kanaatini kullanarak karar verecektir. 

Av.Kurtuluş Aybirdi 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.