İmama, “Sen Müslüman Olamazsın! Diye Bağırdı”

 Biliyorsunuz bir zamanlar ülkemizin birçok şehrinde olduğu gibi Konya’da da Hristiyan vatandaşlarımız yaşardı. Bilhassa Sille de gayri Müslim vatandaşların yoğunluğu fazla idi.  Sille de yaşayan hristiyan vatandaşların bir kiliseleri ve bu kilislerde görevli bir papazları varmış  Her nedense kilisede görevli bu papaz yerine bir papaz yetiştirmemiş. Yani kendisi o kilisenin son papazıymış. Gün batmış devran dönmüş Silledeki bu son Papaz ölmüş. Ölmüş ölmesine de  buhadise ile  Silleli Hristiyan vatandaşları  bir telaştır almış. Çünkü Papazın cenazesini kaldıracak, onu defnedecek, bu işlerden anlayan kimse yokmuş beldede ve Konya’da. Bu nedenle Papazın cenazesini kaldırma işi zora girmiş

Kilise etrafında toplanan telaşlı topluluğu gören Sille cami İmam Hatibi Hristiyan vatandaşlara telaşlarının sebebini sormuş. Onlar;

- Hocam bizim papaz efendi vefat etti. Onun cenazesini kaldırmamız lazım. Lakin bu işi yapacak kimsemiz yok…” demişler.  Hoca onlara sormuş;

-Sizin cenaze törenlerinin en önemli kısmı nedir? Sizin yapamadığınız bölüm hangisidir?  Onlarda ;

-Hocam en önemli kısmı cenazenin başında yapılacak dini konuşmadır. O yapılsa biz gerisini hallederiz…” Demişler.  Hoca,

-O  konuşmada genellikle hangi mevzular işlenir? “

-Hocam! Hz isa efendimizle ilgili, ölümle ilgili mevzulardan bahsedilir”

-Tamam o zaman ben yarına kadar bu mevzuda bir konuşma hazırlayım törende konuşayım   “ demiş. Ve gitmiş. İsevi Cemaati biraz endişeli, çokça sevinçli olarak yarını beklemeye ve mevtanın diğer işlemlerini tamamlamaya başlamışlar.

Ertesi gün hoca Kuran-ı kerimden Hz İsa efendimizle, Hz Meryem’le ilgili bölümlerden ayetleri toplayarak güzel bir konuşma yapmış.

 (Hoca O konuşmada Muhtemelen şunları söylemiştir.

2:253 - … Biz Meryem oğlu İsa'ya da o delilleri verdik ve kendisini Rûhu'l-Kudüs (Cebrail) ile kuvvetlendirdik. Eğer Allah dileseydi, bunların arkasındaki ümmetler, kendilerine o deliller geldikten sonra birbirlerinin kanına girmezlerdi…

3:45 -Melekler şöyle demişti: "Ey Meryem! Allah sana kendisinden bir kelimeyi müjdeliyor ki, adı Meryem oğlu İsa Mesih'dir; dünyada da ahirette de itibarlı, aynı zamanda Allah'a çok yakınlardandır.

3:46 -Beşikte de, yetişkin çağında da insanlarla konuşacak ve iyilerden olacaktır.

3:47 -(Meryem): "Ey Rabbim, bana bir beşer dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur?" dedi. Allah: "Öyle ama, Allah dilediğini yaratır, bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece 'ol!' der, o da hemen oluverir." dedi.

3:49 -Allah onu İsrail oğullarına (şöyle diyecek) bir peygamber olarak gönderir: "Şüphesiz ki ben size Rabbinizden bir âyet (mucize, belge) getirdim: Size, kuş biçiminde çamurdan birşey yaparım da içine üflerim, Allah'ın izniyle o, kuş olur; anadan doğma körü ve alacalıyı iyileştiririm ve Allah'ın izniyle ölüleri diriltirim. Evlerinizde ne yiyor ve neleri biriktiriyorsanız size haber veririm".

3:50 -"Önümdeki Tevrat'ı doğrulayıcı olarak ve size haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak için (geldim) ve Rabbiniz tarafından size bir mucize getirdim. Artık Allah'tan korkun da bana uyun".

3:51 -"Şüphesiz Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Onun için hep O'na kulluk edin! İşte bu, doğru yoldur".

3:55 -O zaman Allah şöyle dedi: "Ey İsa, şüphesiz ki seni öldüreceğim, seni kendime yükselteceğim ve seni inkârcılardan temizleyeceğim. Hem sana uyanları, kıyamete kadar o küfredenlerin üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz banadır, ayrılığa düştüğünüz hususlarda aranızda hükmedeceğim".

3-113 Onların (Kitap ehlinin) hepsi bir değildir. Kitap ehli içinde, gece saatlerinde ayakta duran, secdeye kapanarak Allah’ın ayetlerini okuyan bir topluluk da vardır….)

Bu ayetleri İsa efendimizin Meryem Annemizin hayatını  coşkuyla ve hüzünlü bir sesle okuyan Hoca konuşmasına devam ederken. Azınlık  cemaatinden açık sözlü, içi dışı bir, bir  delikanlı cüşa gelerek ayağa kalkmış ve ,”Hocam!  Sana Müslüman diyenin  ta...” Diye haykırmış. Noktaların yerini tahmin ediyorsunuzdur.

 Bu hikâyeden çıkacak en önemli sonuç şu: Hristiyan vatandaşların hepsi bir değildir. Onların çoğu biz Müslümanların ana kaynakları olan Kurandan ve hadislerden bi haberdirler. O kaynaklarda ,  İsa Efendimizle ilgili verilen bilgilerden mahrumdurlar. Eğer onlar bilseler ki her Müslüman, İsa Efendimizi de peygamber kabul ediyor. O’nu diğer peygamberlerle beraber seviyor ve sayıyor. Ve bu sevgisini Kurana ve sünnete dayandırıyor. Çok şey değişir.  Hristiyan halkın çoğunluğunda,  İslam’la, Kuranla, Peygamberimizle ilgili var olan yanlış bilgiler Kuran ve hadislerde geçen İsa, Meryem, Hristiyanlık… Bilgileri ile yok olup gider.  

            Hâsılı biz Müslümanlara bu konuda da çok görev düşüyor çok...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.