Paylaşılamayan Zafer : Çanakkale

                Konuya girmeden önce bir kaç soru:

1- Galatasaray'a 2000 yılında Uefa şampiyonluğunu kim kazandırdı? teknik direktör Fatih Terim mi? Futbolcular (  Claudio Taffarel,  Bülent Korkmaz , Gheorghe Popescu, Emre Belözoğlu, Arif Erdemi  Hakan Şükür, Gheorghe Hagi )mi ,  Taraftar mı, Yoksa Başkan Faruk Süren mi?

2-Sarıkamışta 90 bin askerin donarak ölmesinin baş sorumlusu kimdir?

3-1974 Kıbrıs Çıkartmasını kim yaptı?

4- Çaldıran, Mohaç, Ridaniye, Miryekefalon, Dandanakan savaşlarını kim kazandı?

5- Çanakkale savaşını hangi devlet yaptı? Bu savaş sırasında devletin başında hangi padişah vardı?

6-  Çanakkale savaşı  sırasında sadrazam ve  Genel kurmay başkanı kimlerdir?

7- Çanakkale savaşının Alman ve Türk başkomutanları kimlerdir?

8- Çanakkale savaşında Mustafa Kemalin Rütbesi nedir?

9- Birinci Dünya savaşında Osmanlı hangi cephelerde savaştı? Bu cephelerden hangisinde galip hangisinde mağlüp oldu?

10- Çanakkale savaşında Mustafa Kemal hangi mevkilerde savaştı. Bu savaşta bu mevkilere benzeyen diğer mevziler nelerdir?

11- Birinci Dünya savaşında Osmanlı Filistin Suriye Cephesinde hangi düşmanla  savaştı? Sonuç ne oldu?

12- M.Kemal birinci dünya savaşında,  sırasıyla Çanakkale, Kafkas ve Suriye cephelerinde görev yapmıştır. Buna rağmen M.Kemalin diğer cephelerle ilgili rolü pek konuşulmazken Çanakkale ile ilgili rolü hep konuşulur olmuştur. Niçin?  

13- İstanbul'u kim fethetti Fatih mi Ulubatlı Hasan mı?

14- İslam Tarihini bilmeyen bir gence Çağrı Filmini seyrettirsek ve sonra sorsak:" Bedir de Uhut da Başkomutan kim? " O," elbette Hamza (ra)" diyecektir.  

             Bu soruların cevaplarına baktığımızda ilginç bir durum ortaya çıkıyor. Sarıkamış bozgununda genel kurmay başkanı olan Enver Paşa, bozgunun sorumlusu olarak gösterilirken Çanakkale  zaferinde onun adı niye geçmiyor? 1974 Kıbrıs çıkartmasını kim yaptı sorusuna Ecevit, Erbakan diyen insanlar Çanakkale Zaferinde ne dönemin padişahını hatırlıyorlar, ne sadrazamı, ne genel Kurmay Başkanını, ne de baş komutanı. İstanbul'un Fethi deyince aklımıza niçin herhangi bir komutanın, mesela Ulubatlı Hasanın ismi akla gelmiyor da Fatih'in ismi geliyor? Böyle de Çanakkale zaferi deyince niye padişah Sultan Reşat'ın, niye başkomutan Limon San vondres ve  Esat paşa'nın, büyük genaral ve amirallerin isimleri akla gelmiyor da Yarbay rütbesinde  Arıburnun'da Conkbayırın'da başarılı görevler yapan M.Kemal'in İsmi geliyor?( Gelmesin mi? Gelsin. Lakin Sezar'ın hakkını da vermek gerekmez mi?)    

              Bu sorunun bir çok cevabı var lakin en önemlisi şu:  Çünkü Türkiye'de tarih bir bilim olarak değil bir propoganda aracı olarak kullanılıyorda ondan. Bu nedenledir ki her yıl Çanakkale Zaferi kutlamalarını değişik siyasi gruplar kendi düşünceleri doğrultusunda kullanmak isterler.  Kemalistlere  göre bu savaş M. Kemalin bir zaferidir. 0 nedenle de kutlamalar M.Kemal'i öne çıkaracak şekilde yapılmalıdır. Ümmetçilere göre bu zafer İslamın, islamcılarındır. Bu sebeble de kutlamalar İslamı çerçeve de yapılmalıdır. Türkçülere göre,  bu zaferTürk Irkının muhteşem bir direnişidir. Kutlamaları bu görüş doğrultusunda yapmak gerek. Solculara göre ise Çanakkale  Emekçilerin emperyalizme karşı yapmış oldukları büyük bir direniştir...

                  

                         ZAFER HEPİMİZİN BİRLİKTE SEVİNELİM 

               Ne o, ne bu. Aslında hepsi. Bu zaferde islami duygular baş rol oynamasına rağmen, bunun yanın da sadece vatan, millet, bağımsızlık, devlet... İçin savaşanlarda çoktur. Bu savaşta  Öğrenci de savaşmış öğretmen de. Köylü de savaşmış şehirli de. Türk, Arap, Ermeni, Kürt, laz, arnavut, Müslüman Hristiyan, Alevi Sünni... Hepsi savaşmış. Halepten, Bosnadan, Kahireden, Diyarbakırdan, Şamdan, Beyruttan şehitler vardır bu gün Çanakkalede yatan. Bu harpte Fenerli de savaşmış, Galatasaraylı da, Beşiktaşlı da. Bu vatanda yaşayan herkes  yerini almış bu savaşta.

                  Bundan dolayı  Çanakkale zaferi günümüzde ayrımcılığa değil birleştiriciliğe, fitneye   değil bütünlüğe hizmet etmeli.

......................................................................................................................................

Not: 1-  Osmanlı Devletinin 1. Dünya Savaşında Savaştığı Cepheler.

Osmanlı Devleti’nin savaştığı cepheleri üç kategoride ele alabiliriz.

a. Taarruz Cephesi :  a- Kafkas b- Kanal

b. Savunma Cephesi: a-Irak b- Hicaz ve Yemen c- Suriye ve Filistin d- Çanakkale

c. Müttefiklerine yardım ettiği cepheler:  a- Makedonya b- Galiçya  c-  Romanya

Not 2- Mustafa Kemal, 1. Dünya Savaşı’nda sırası ile  Çanakkale, Kafkas ve Filistin Suriye cephelerinde görev yapmıştır.

Not 3- Çanakkale Savaşı yapıldığı dönemde Padişah Sultan Reşat, Sadrazam, Said Halim Paşa, Genel Kurmay başkanı Enver Paşa idi.  

 

                            

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum