Yıl 2068. Dünyanın Manzarası

Yılmaz Öztuna'nın yazdığı BÜYÜK TÜRKİYE TARİHİ adlı eserin en özgün yanı her yüzyılda bir o günün devletlerini güç sıralamasına tabi tutmasıdır. Mesela  "16. Yüzyılda dünya devletler sıralaması” başlığını atıp devletleri sıraladıktan sonra o yüzyilda Osmanlının siyasi tarihini yazmaya başlar. Bundan ilham alarak ben de bu gün 50 yıl sonra devletler sıralamasını hayal ederek bir yazı yazmak istiyorum. Günümüzde devletler bu bakışa göre: 

  1-ABD, 2- Çin, 3- Rusya,  4- Almanya…diye sıralanırlar. 

Tarihi bu gözle okuyunca, geleceğe bu Perspektiften bakınca  insan bir hoş oluyor. Nice devletler yıllarca dünyaya hükmettikleri halde bir bakmışsın tepe takla olmuş, gücünü kaybedip önemini yitirmiş. Mesela 1500 lü yılların ikinci yarısında dedemiz Kanuni döneminde Osmanlı böyle bir devletti. Tüm Avrupa’nın birleşerek oluşturduğu orduyu dedemiz Muhteşem Süleyman Mohaç savaşında iki saatte tarümar etmişti. Bu güç Avrupa’yı öyle korkutmuştu ki yıllarca Osmanlı karşısına çıkmamışlardır. Roma için de buna benzer örnekler verilebilir.

Günümüzde devletleri güç sıralamasına tabi tuttuğumuzda ABD birinci sırayı alıyor. Sadece savunma harcamaları bile işin rengini belli ediyor.  Tüm dünyada savunmaya harcanan paraların üçte biri ABD ye ait. (800 milyar dolar civarında) Diğer alanlarda da durum pek farklı değil.  Tarih okumanın tarihe bakmanın faydası da tamda bu noktada ortaya çıkıyor. Osmanlı’yı ve sonrasını,  Roma’yı ve sonrasını bilenler  şimdi de ABD ve sonrasını görebilirler. Mesela bundan 50-60 yıl sonra dünyanın şöyle bir manzara ile karşı karşıya gelmesi büyük bir ihtimal.

 1-Türkiye İmparatorluğu ( sınırları 25 milyon km kare, nüfusu 400 milyon, askeri ve bilim gücü bir numara)

2- Acem (İran) İmparatorluğu ( sınırları 10 mily km kare, nüfusu 200 milyon askeri güçte iki bilimde 3. Sırada)  

3- Mısır İmparatorluğu ( genişliği 7 milyom km kare. Ekonomik güçte 2 askeri güçte 3. Sıra da)  

4- Pakistan İmparatorluğu…

……..

9- Nijerya, 10- Endonezya 11- İngiltere  12 -Fransa…. 55 - ABD, 56 Rusya... O günleri yaşayacak olanalr bu manzaraya pek de şaşırmazlar. Lakin bizler bu manzaraya ölsek inanmayız.  

Zamanı ve onun ruhunu Kuran gözüyle irdeleyenler, bu ve buna benzer manzaraların olma ihtimalinin büyük olduğunu kabul ederler. Koskoca Cengiz İmparatorluğunun,  kısa bir sürede ne hale geldiği herkesin malumu. 622 Yılında Medine’de Peygamberimiz tarafından kurulan İslam Devleti’nin, 20 yıl sonra Hz Ömer devrinde Nihavent savaşı ile asırlık Sasanilere son vermesi bunun en büyük belgesi.

2100 yılında geçmiş ve gelecekle ilgili yazı yazan bir köşe yazarı, bir düşünür  şöyle bir yazı yazabilir:

“Ey Dünya’yı ve Türkiye İmparatorluğunu idare eden Yöneticiler! Unutmayın ki 2050’li yıllara kadar ABD de sizin gibi kendisini yenilmez sanıyor, Dünyadaki diğer devletleri sinek gibi görüyordu. Elinde bulundurduğu dolar, silah, bilim ve siyasi güçle rakiplerine büyük korku salıyordu. Ne oldu???  Zulmü başına bela oldu. Karşılıksız bastığı dolarlarla tüm dünyayı ekonomik kırbaçlarla terbiye eden ABD,  bu zulme karşı Türkiye liderliğinde birleşen dünya devletlerinin doları terk etmesi ile önce ekonomik, ardından siyasi ve askeri gücünü kaybederek 20 sene içinde zirveden tabana düştü. Bakın şimdi onlarla tüm dünya  “at hırsızları, pis kovboylar, zalim katliamcılar, Azteklerin Mayaların Kızılderililerin katilleri..." diye alay edip küçümsüyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.