Muammer YALÇIN

Muammer YALÇIN

DUYURU: RAMAZAN GİDİYOR!

 

Sayılı gün tez biter, derler. Çok doğru bir söz… Daha dün, bugün ilk sahurumuzu yapıyoruz, diye heyecanlanıyorduk, bugün Ramazan ayının bitişine, aramızdan ayrılma hazırlıklarına tanıklık ediyoruz.

O, yılda bir geliyor ve Rabbimizin her türlü ihsanını, ikramını beraberinde getiriyor. Getirdiği hediyelere “hüsn-i kabul” gösterenlere de affedileceği, mağfiret olunacağı müjdesini veriyor.

O, bir “tanrı misafiri”dir. Rabbimiz; bir yönüyle bizi sınamak, diğer yönüyle de bize ihsan ve ikram vesilesi yapmak için aramıza her yıl gönderiyor bu misafirini. Misafirin sahibine hürmetle misafirine iyi davrananlar; gıybetten, dedikodudan, her türlü haramlardan uzak durmayı buna mukabil cömert davranmayı, Kuran okumayı, ibadetlerini artırmayı, ruhunu tasfiye ve nefsini tezkiye etmeyi az ya da çok başarabilenler onun sevgisine, iltifatına nice nice ikramlarına nail olacaklar.

***

Ramazan, özel bir aydır. Onda tutulan orucun ecir ve sevabını ancak Allah bilir. Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın yenen bir günlük oruç için bir ömür kaza orucu tutulsa yine onu karşılamaz. Zira Ramazan özel bir aydır. Ramazan ayı girdi mi cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar da zincire vurulur. Allah’ın kutlu elçisi “Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildiğim zaman bana salat ü selam okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün!” buyurmuş.

Bu Ramazan’ı ihya edemediğine üzülenler elbette vardır. Onlar için de bir müjde var Kutlu Elçi’den: “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan umarak Kadir Gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.”

İyi bilinmelidir ki kişinin ehl-i ıyali (eşi ve çocukları) malı, nefsi ve komşuları birer fitne vesilesidir. Fitnelerden korunmanın yolu da oruç tutmak, namaz kılmak, sadaka vermek, iyilikleri yaymak ve yayılmasına yardımcı olmak, kötülükleri ortadan kaldırmak ve kaldırılmasına gayret sarf etmektir.

Ramazan gidiyor. Şu günlerde veda ziyaretleri yapıyor. Vedalaşmasını bir ziyafetle tamamlayacak. Ziyafetin evvelinde bayram namazı, sonrasında ramazan yasaklarının kalkması var. Ramazanın maneviyatının da yardımıyla ruhu nefsine galip gelenler uyanık olmalıdır. Ramazan öncesi kötü alışkanlıklarına dönmemeliler, aksine Ramazanda kazandıkları ulvilikleri sürdürmelidirler. Aksi halde tövbe edip tövbesini bozanlar gibi oluverirler.

ÖMÜR BİTİYOR, VE’S-SELAM.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.